Depremde hasar gören tarihi yapılarda 'restorasyon hatası' iddiası

Depremde hasar gören tarihi yapılarda 'restorasyon hatası' iddiası

Depremde hasar gören tarihi yapılarda 'resto... OXFORD Üniversitesi'nde zamanı yapıların inşası üstüne deneysel çalışmalarda bulunan Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Dr. Anıl Özdemir, Hatay'a giderek depremde hasar gören zamanı yapılarda araştırma yapmış oldu.

OXFORD Üniversitesi'nde zamanı yapıların inşası üstüne deneysel çalışmalarda bulunan Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Dr. Anıl Özdemir, Hatay'a giderek depremde hasar gören zamanı yapılarda inceleme yaptı. Özdemir, depremde hasar gören zamanı yapılarda çoğu zaman restorasyon hatası bulunduğunu söylemiş oldu.

Oxford Üniversitesi'nde 1,5 senedir zamanı yapıların inşasında kullanılan harçlar ve tuğlalar üstünde deneysel çalışmalarda bulunan Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Dr. Anıl Özdemir, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) '1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı' kapsamında, Hatay'a giderek depremde hasar gören zamanı yapılar üstünde araştırmalar yapmış oldu. Özdemir, projesinin Hatay'ın Armutlu, Kışla Saray ve Çekmece mahallelerindeki binaların göçme nedenleriyle ilgili bulunduğunu belirterek, incelemiş olduğu yapılar içinde Habib-i Neccar Camii ve Hatay 2'nci Hudut Alay Komutanlığı benzer biçimde mühim zamanı yapıların bulunduğunu söylemiş oldu.

'2020'DE RESTORE EDİLEN BİNA ÇÖKMÜŞ'Bunlar dışında üstünde çalmış olduğu başka zamanı yapıların da bulunduğunu söyleyen Özdemir, "Mesela Kırıkhan İlçe Halk Kütüphanesi var. 2020 senesinde restorasyonu bitirilmiş ve kütüphane olarak hizmete alınmış. En son tespitlerimize nazaran de 2023 senesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak hizmet veriyormuş fakat 2020 senesinde restore edilmesine karşın bina tamamen göçmüş. Burada muhtemelen restorasyon hatası ya da başka bir hata var. Burada gördüğümüz büyük bir toprak kayması da var; buna engel olunamamış, bunlar düşünülmemiş. Burada restorasyon yapılırken tasarım hataları da var. Yine Kırıkhan ilçesinde Beyazıdı Bistami Türbesi var. 2021 senesinde tamamen tekrardan inşa edilmesine karşın toptan göçmüş. Burada da gene restorasyon hataları var" dedi.'REHABİLİTASYONDA BUNLAR DÜŞÜNÜLMEMİŞ'Tarihi yapıların restorasyonunda zemin etüdünün de önemine değinen Özdemir, "Diğer yapılarda da gene göçmeler var. Bazıları restorasyon görmüş fakat zeminden dolayı oldukça büyük kaymalardan dolayı deformasyonlar görülmüş. Rehabilitasyonda bunlar düşünülmemiş. Mesela Habib-i Neccar Camii'nin kubbesi tamamen yıkık durumda. Duvarlarında oldukça büyük çatlaklar var. Habib-i Neccar Camii Anadolu'daki ilk camilerden fakat örneğin Mimar Sinan'ın Payas ilçesindeki Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi tamamen ayakta, çizik bile yok. Burada Hatay'daki depremzedeler kalıyor, çok büyük bir yapı" diye konuştu.Tarihi yapıların da restorasyonla güçlendirebileceğini vurgulayan Özdemir, "Bu oldukça karmaşık bir mekanizma. Bu yapıları ayağa kaldırırken oldukça fazla kurum, dernek ve insan bu işin içinde olacak. Şu da var ki vatandaşımız 1 yıl sonrasında evlerine oturmaya başlayabilir bir ihtimal fakat bu yapılar kesinlikle 1 yıl sonrasında yeniden ayağa kalkmayacak. Çünkü üstünde oldukça çalışılması, düşünülmesi, düşen taşların yeniden teker teker elle yerlerine konması, hangi taşın nereden düştüğünün tespit edilmesi gerekecek. Bu emekler oldukça kapsamlı ve ağır olacak. Tarihi yapılar birçok yöntemle güçlendirilebilir doğal ki. Bu güçlendirme çalışmalarıyla ilgili birçok yöntem var. Duvar çatlaklarına 'zımba' denilen bir malzemeyle, çatlağın genişliğine ve büyüklüğüne göre bu uygulama yapılabilir. Harç olarak 'grout' dediğimiz malzeme var, daha güçlü bir malzeme bu. Bu tür uygulamalar yapılırsa tarihi yapılar da tabii ki güçlendirilebilir" dedi.

"Depremde hasar gören tarihi yapılarda 'restorasyon hatası' iddiası" haberi, 13 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. Gündem kategorisi altında bulunan Depremde hasar gören tarihi yapılarda 'restorasyon hatası' iddiası haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Depremde hasar gören tarihi yapılarda 'restorasyon hatası' iddiası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:39 AK Partili başkan parayla ödül aldı ödemesini İYİ Parti’ye bıraktı
  2. 08:34 Serdar Ortaç'tan peş peşe itiraflar: Paramın biteceğine inanamazdım
  3. 08:30 Bir dizi için daha final kararı
  4. 08:25 Kızılay, 'taşınmaz' bağışlarını satışa çıkardı: Gelen parayla Ankara'da AVM yenileyecek
  5. 08:21 Depremde yakınını yitirene çirkin teklif: Davadan çekil ne istersen verelim
  6. 08:14 Nuray Babacan: AK Parti Kulislerinde Bahçeli’nin mesajları tartışılıyor
  7. 08:10 İsmail Saymaz: Atatürk’ün armağanını Efe’ye çok gördüler
  8. 08:05 Kemal Kılıçdaroğlu: Kimse Erdoğan’ın işleyeceği suça ortak olmamalı
  9. 08:01 Bir hadise var can ile canan arasında da Bahçeli şarkı sözleriyle bunun mesajını mı veriyor
  10. 07:58 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den çok sayıda kent için sağanak uyarısı
  11. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  12. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  13. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  14. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  15. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  16. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  17. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  18. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
  19. 03:24 Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye sahalara döndü; sıkıntılar geride kaldı
  20. 03:21 KKM'de hesabı olanlar dikkat! Faiz oranları değişti!
Gündem Haberleri