Dermatoloji uzmanı uyardı: "Cüzzam hastalığı sorun olmaya devam ediyor."

Dermatoloji uzmanı uyardı:

Dermatoloji uzmanı uyardı: "Cüzzam hastalığı... Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Dr. Asiye Yıldız, "Lepra(Cüzzam) hastalığı 21. yüzyılda dahi gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde sorun olmaya devam ettiğini bildirdi.

Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Dr. Asiye Yıldız, Lepra (Cüzzam) hastalığının 21. yüzyılda dahi gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde sorun olmaya devam ettiğini belirtti. Her yıl ocak ayının son haftası "Lepra Haftası" ve ocak ayının son pazar günü ise "Dünya Lepra Günü" olarak kabul edildiğini ifade eden Dr. Yıldız, bu önemli günlerde bulaşıcı hastalıkla ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Lepra hastalığının tarihin en eski hastalıklarından biri olduğuna dikkat çeken Dr. Yıldız, Türkiye'de lepra savaşının modern anlamda 1957 yılında başladığını ve başarıyla devam ettiğini vurguladı. Türkiye'de lepra tedavisinde modern yöntemlerin başarıyla uygulandığını ve hasta sayısının önemli ölçüde azaldığını belirten Dr. Yıldız, bu başarıda değerli bilim insanlarının çalışmalarının büyük katkısı olduğunu ifade etti. Tanı almış ve kayıt altında gözlenen lepra hastalarının tamamının tedavilerinin tamamlandığını ve bulaştırıcılıklarının kalmadığını söyleyen Dr. Yıldız, bu durumun ülkedeki lepra mücadelesinde elde edilen önemli bir başarı olduğunu vurguladı.

Baş ağrısı diyerek geçmeyin! Bu amansız hastalığın en büyük habercisi: İşte belirtileriBaş ağrısı diyerek geçmeyin! Bu amansız hastalığın en büyük habercisi: İşte belirtileri

 

"Solunum yolu ve deriden temas ile bulaşıyor"

Hastalığın en sık solunum yolu ve deriden temas yolla bulaştığına dikkat çeken Dr. Yıldız, "Özellikle ev içi yakın temaslarla küçük çocuklarda hastalığın ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir. Ortalama kuluçka süresi olan 2-4 yıl hatta bazen daha uzun bir süre olabilir. Tedavi başlandıktan kısa süre sonra bulaştırıcılık ortadan kalkmaktadır" şeklinde konuştu.

Lepra hastalığının belirtileri

Dr. Asiye Yıldız, hastalığın belirtileri hakkında şu açıklamalarda bulundu: "Lepra hastalığının ilk klinik belirtisi, vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan birkaç santimetre büyüklüğünde, deriden hafif bir renk farkı ile ayrılan lekelerdir. Bu lekeler genellikle yüz, kol, bacakların dış yüzü, sırt ve kalçalar gibi bölgelerde görülür. Başlangıçta kaşıntı veya ağrı gibi şikayetlere yol açmazlar. Tedavi edilmediği takdirde hastalık ilerleyerek deride kızarıklık, kabarıklıklar, geniş sınırları belirgin lekeler ve kaşlarda dökülme gibi belirtilere neden olabilir. Ayrıca, sinirlerin tutulması sonucu el ve ayaklarda uyuşukluk ve duyu kayıpları meydana gelebilir. Bu duyu kayıplarına bağlı olarak yaralanmalar ve yanıklar ortaya çıkabilir. Hastalığın ilerleyen evrelerinde ise deride yumruların oluşmasıyla birlikte yüze aslan yüzü denilen bir görünüm kazandırabilir. Ayrıca, burun çöküntüsü, damak delinmesi, göz kapaklarının düşmesi, ses kısıklığı ve parmakların kendiliğinden kopması gibi belirtiler de görülebilir. Eller etkilendiğinde pençe eli görünümü oluşabilir."

 

Lepra hastalığında tanı

Dr. Asiye Yıldız, hastalıkta tanı ve korunma ile ilgili şunları söyledi:

"Hastalığın tanısında, şüpheli deri lezyonlarıyla birlikte periferik sinir tutulumu belirtilerinin elle muayene edilerek sinir kalınlaşmasının ve duyu muayenesi ile yüzeysel duyu kaybının tespitiyle tanı konulabilir. Lepra basilinin mikroskopla gösterilmesi de tanıyı kesinleştirir. Lepra hastalığı, Dünya Sağlık Örgütü'nün tedavi şemalarına göre kombine ilaçlarla 6-12 bazen de 24 ay süren rejimlerle tedavi edilmektedir. Bu ilaçların kullanılamadığı durumlarda alternatif tedavi uygulanır. Hastalıktan korunmak için erişkinlerin ilave bir önlem almalarına gerek yoktur, ancak çocuklara yönelik önlem almak gereklidir. Koruyucu bir aşısı bulunmamaktadır, ancak BCG ile immün proflaksi yapılmaktadır. Cüzzam hastalığının kontrol altına alınabilmesi için hastalığın belirtilerinin bilinmesi, hastaların sakatlık gelişmeden erken dönemde tanı alması ve tedavi edilmesi, hasta ve toplumun eğitilmesi önemlidir."

 

"Dermatoloji uzmanı uyardı: "Cüzzam hastalığı sorun olmaya devam ediyor."" haberi, 27 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 27 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Dermatoloji uzmanı uyardı: "Cüzzam hastalığı sorun olmaya devam ediyor." haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dermatoloji uzmanı uyardı: "Cüzzam hastalığı sorun olmaya devam ediyor." 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:İHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:25 Uzmanlardan 'çöl tozu' uyarısı gündemde: 'Ölüme kadar götürebilecek ciddi bir problem'
  2. 14:21 İkinci el otomobil alacak vatandaşların dikkatine!: Güvenli ödeme sistemi kayıt dışılığı açabilir!
  3. 14:19 Huawei’den muhteşem zirve!: Huawei geri döndü!
  4. 14:17 iPhone 11 'in fiyatı düştü!: Bu fırsat kaçmaz
  5. 14:14 Namık Tan'ın özgeçmişi!: Eski Washington Büyükelçisi Namık Tan kimdir?
  6. 14:12 İşte Netflix'in enleri!: Peki, hangi yapımlar en çok izlendi?
  7. 14:10 Daha yüksek emekli maaşı isteyen buraya!: İşte fazla maaş almanın yolları!
  8. 14:08 Yüksek İstişare Kurulu toplantısında 'yeni anayasa' vurgusu gündemde: 'Türkiye'nin ihtiyacı var'
  9. 14:07 İlaç şirketi Kovid aşısının yan etkilerini ilk kez kabul etti: Felç, beyin hasarı, kalp krizi
  10. 14:04 BM açıkladı: Gazze'deki enkaz Ukrayna'dan fazla
  11. 14:02 Türkiye fazla mesaide zirvede: Avrupa’nın 4 katı fazla olduğu açıklandı
  12. 14:01 İsrail'den ABD'ye tehdit geldi: Netanyahu'ya tutuklama kararı çıkarsa Filistin yönetimini yıkarız
  13. 13:59 Ofcom, OnlyFans'in Çocukları Koruma Önlemlerini İnceleyecek
  14. 13:58 Otomobil satışlarına sert tedbirler gündemde! Fahiş fiyatlarla mücadele edilecek
  15. 13:58 Galatasaray'da Transfer Gündemi: Kerem Aktürkoğlu için Yeşil Işık Yanıyor!
  16. 13:54 OECD Raporu: Türkiye'de Büyüme Tahmini Artıyor, Enflasyon Endişe Verici Seviyede
  17. 13:50 İYİ Parti Trabzon’da istifalar devam ediyor
  18. 13:49 Erdoğan, Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow ile bir görüşme gerçekleştirdi
  19. 13:41 Erbakan'dan Bahçeli'nin 'Soyadının ağırlığını taşımaktan aciz' sözlerine yanıt geldi
  20. 13:40 OECD'den Türkiye için ürküten enflasyon tahmini geldi: İki yıl boyunca yüksek seyredecek
Sağlık Haberleri