Çocuklar büyük tehlikede: Aileler bu hastalığı hafife almayın!

Çocuklar büyük tehlikede: Aileler bu hastalığı hafife almayın!

Çocuklar büyük tehlikede: Aileler bu hastalı... Çocuklarda görülen el ayak hastalığı tehlike saçıyor. Uzmanlar, özellikle 5 yaşından küçük çocukların büyük tehlike altında olduğunu belirterek aileleri uyarıyor. Peki, çocukları bu hastalıktan korumak mümkün mü? İşte detaylar...

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hasan Çetinkaya, çocuklarda sıkça görülen ve bulaşıcı bir hastalık olan el ayak ağız hastalığı hakkında aileleri uyardı.

Özellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösteren bu hastalığın emareleri, bulaşma yolları ve korunma şekilleri hakkında önemli bilgiler veren Çetinkaya, bir çocuğa bulaş gerçekleştiyse eğer 3 ila 5 gün içerisinde hastalık belirtilerinin ortaya çıktığını belirterek, "Bu hastalık çoğu zaman 7 ila 10 gün içerisinde kendiliğinden iyileşebilen bir hastalık olsa da, çok nadir olarak beyin enfeksiyonu, menenjit gibi enfeksiyonlar, kalp intihabı(miyokardit) gibi ciddi durumlara da neden olabilmekte. Bu nedenle de önemsenmesi gereken bir hastalık şeklinde konuştu.

'5 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLAR...'

Bu hastalığın özellikle yaz ve sonbahar aylarında salgın yaptığını söyleyen Çetinkaya, şu ifadeleri kullandı:

"Yaz döneminde otellerde ve havuz gibi toplu yaşama alanlarından bulaşabiliyor. Sonbaharda ise okul, kreş gibi toplu yaşama alanlarında sıkça adından söz ettirebilen bir hastalık. Bu hastalık virüs enfeksiyonu olup daha çok ellerde, ayaklarda, gluteal bölgede küçük noktasal yaralar yapabiliyor. Ağız içerisinde de yine ağrılı yaralar yaparak beslenme sorunlarına yol açabilen bir hastalık. Virüs enfeksiyonu olduğu için de bulaş riski söz konusu, bu nedenle de okul ve kreş dönemindeki çocuklarımızın dikkat etmesi gereken bir hastalık.

Genellikle çocuğun kakası yoluyla ya da solunum sekresyonlarıyla yani öksürük, aksırık yoluyla bir çocuktan diğer bir çocuğa bulaşabiliyor. Bu hastalıktan, 5 yaşından küçük çocukları daha çok etkilendiğini gözlemliyoruz. Kreş dönemi ve ilkokul çocuklarında bu hastalık daha çok rastlanabiliyor. Başka bir çocuğa bulaş gerçekleştiyse eğer 3 ila 5 gün içerisinde hastalık belirtileri ortaya çıkıyor. Hastalık bulaştıktan sonra hafif bir ateş bekleniyor. Ellerde, ayaklarda oluşan gluteal bölgede oluşan ufak yaralar, çok fazla ağrılı olmamakla beraber hafif bir kaşıntı ile devam ediyor. Ağız içerisindeki yaralar bazı çocukların beslenme sorunları yaşamasına, sıvı kaybına neden olabiliyor. Bu tarz hastalara bizde hastanelerde serum tedavisi ile sıvı takviyesinde bulunabiliyoruz."

​​​​​​​

KORUNMA YÖNTEMLERİ NELER?

Çetinkaya, kendiliğinden iyileşen bu hastalığın hafife alınmaması mevzusunda uyarıda bulunmuş oldu.

Çetinkaya korunma yöntemlerini şu şekilde sıraladı:

"Bu hastalık çoğu zaman 7 ila 10 gün, içerisinde kendiliğinden iyileşebilen bir hastalık olsa da çok nadir olarak beyin enfeksiyonu, menenjit gibi enfeksiyonlar, kalp intihabı(miyokardit) gibi ciddi durumlara da neden olabilmekte. Bu nedenle de önemsenmesi gereken bir hastalık. Çocuk el ayak hastalığı geçiriyorsa 7 ila 10 gün okula, kreşe devam etmemeli. İlk 7 ila 10 gün başka birine bulaşma ihtimali daha fazla bu hastalıkta. Solunum kanalıyla öksürük ve aksırık kanalıyla 3-4 hafta süresince virüs hamlesi devam ediyor bu hastalıkta. Çocuğun dışkısı kanalıyla 4-6 hafta süresince virüs hamlesi devam ettiği için ilk haftalar da bulaş açısında dikkat emek gerekiyor. Çocuklarımızı kreşte veya okulda bu hastalıktan korumanın en önemli yolarından birisi, el hijyenine dikkat etmek.

Çocuklar lavabodan çıktıktan sonra ellerini dezenfekte etmeli ve yıkamalı. Yemeklerden önce ellerin yıkanması ve okul ortamındaki ortak eşyaların sık sık dezenfekte edilmesi çok önemli. Bu hastalık kendi kendine iyileşebilen bir hastalık olsa da, hastalığı atlatan kişiler de parmaklarında, el ve ayaklarında herkeste olmasa da soyulmalara ortaya çıkabiliyor. Hastalıktan 1-2 ay sonrasında nadir olarak tırnaklarda dökülmeler görülebiliyor. Bazı aileler tırnakları dökülen çocuklarını bizlere getiriyor ve bizlerde tahlillerimizi yaptıktan sonra, bu çocukların daha öncesinde el ayak hastalığı geçirdiklerine rastlıyoruz."

Kaynak: İHA

"Çocuklar büyük tehlikede: Aileler bu hastalığı hafife almayın!" haberi, 04 Kasım 2024 tarihinde yazılmıştır. 04 Kasım 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Çocuklar büyük tehlikede: Aileler bu hastalığı hafife almayın! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çocuklar büyük tehlikede: Aileler bu hastalığı hafife almayın! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 21 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Esma Abay Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:52 İzmir'de 5 kardeşin öldüğü yangınla ilgili itfaiye raporu ortaya çıktı
  2. 12:50 Beşiktaş'ta Sakatlık Şoku: Yıldız Oyuncudan Kötü Haber!
  3. 12:50 Beşiktaş'ta sistem değişiyor!
  4. 12:46 Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı bugün faaliyete geçiyor!
  5. 12:43 Konya emniyetinden 'change' araç operasyonu
  6. 12:40 Trendyol 1. Lig’de 13. Hafta Heyecanı Başlıyor!
  7. 12:39 Galatasaray sol bek sorununu çözüyor
  8. 12:36 E-ticarete 'peşin vergi' ayarı
  9. 12:34 Bitcoin'de yeni rekor; 97 bin doları aştı
  10. 12:30 Fenerbahçe'nin sözleşmesini uzatmak istediği Tadic'e taliplerinden yakın takip
  11. 12:23 CHP'li Emir'den 200 milyon dolarlık SGK dolandırıcılığı iddiası: Bakanlık olayı sadece izledi
  12. 12:20 9 milyondan fazla kişiyi ilgilendiriyor: 'GSS borçları ertelenecek' iddiası
  13. 12:17 Lodos İstanbul’u etkisi altına aldı!
  14. 12:17 Feti Yıldız: 'Partimiz, yetkisini kötüye kullanmayan, nefsini öne çıkarmayanların yeridir'
  15. 12:14 AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrel: Gazze'deki mağdurların çoğunu çocuklar oluşturuyor
  16. 12:12 Artvin’in laboratuvar kahramanları: Ormanları kurtaran terminatörler!
  17. 12:11 Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında
  18. 12:09 AYM'den 'pasaport' kararı
  19. 12:07 Tablet ve telefonlar şaşılık riskini artırıyor! Uzmanlardan kritik uyarı!
  20. 12:06 Galatasaray, Avrupa'nın en iyileri arasında!
Sağlık Haberleri