Çocuklarınızı Otizmden Korumak İçin Neler Yapabilirsiniz? İşte Uzman Önerileri
Çocuklarınızı Otizmden Korumak İçin Neler Ya... Son yıllarda otizm görülme oranı 10 bin çocuktan 36 çocuktan 1’e yükseldi. Almanya’da düzenlenen panelde, uzmanlar otizmde erken tanı ve özel eğitimin hayati önemini vurguladı.
Otizm, geçmişte 10 bin çocukta 2-4 oranında görülürken, yapılan son çalışmalar bu oranın 36 çocuktan 1’ine düştüğünü ortaya koyuyor. Nörogelişimsel bir rahatsızlık olarak kabul edilen otizm, erken teşhis ve düzenli eğitimle büyük ölçüde kontrol altına alınabiliyor. Ancak eğitim alınmadığı durumlarda, yaş ilerledikçe belirtilerin daha da ağırlaşması ve tedavinin imkansız hale gelmesi mümkün.
Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde bulunan Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, bu konuda farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalar yapıyor. Bu kapsamda Almanya’nın Stuttgart kentinde "Otizme Farkındalık Paneli" düzenlendi. Panele akademisyenler, uzmanlar ve Almanya’da yaşayan özel gereksinimli bireylerin aileleri katıldı. Panelde, otizmle mücadelede erken tanının ve özel eğitimin hayati önemine dikkat çekildi.
RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR VE OTİZMİN BELİRTİLERİ
Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü'nden Doç. Dr. Alparslan Karabulut, otizm riski taşıyan çocuklara ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Karabulut, "Erken doğan, ateşli hastalık geçiren, beslenme sorunları yaşayan ya da sürekli ekrana maruz kalan çocuklar otizm açısından risk altındadır. Ayrıca annenin yaşı, doğum öncesi bakım eksiklikleri ve çevresel yoksunluk gibi faktörler de riski artırabilir" dedi.
Karabulut, otizm spektrum bozukluğu belirtileri taşıyan her çocuğun otizmli olmadığını da belirterek, "Taklit becerilerinde sorun yaşayan çocuklar, öğrenmeye hazır hale getirilmelidir. Bu çocuklarda göz kontağı, isme tepki ve yönergelere uygun hareket gibi becerilerin kazandırılması önemlidir" ifadelerini kullandı.
ERKEN TANI VE ÖZEL EĞİTİMİN HAYATİ ROLÜ
Gazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ufuk Özkubat, otizm belirtilerinin 0-3 yaş arasında fark edilip özel eğitimle desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Özkubat, "Erken dönemde eğitim almış çocuklar, sosyal beceriler ve iletişim yetenekleri açısından büyük ilerleme kaydedebiliyor. Bu, çocukların akranlarıyla eğitim ortamlarında yer almalarını kolaylaştırıyor" dedi.
TÜRK UZMANLARDAN AVRUPA’YA KATKI
Atlantis Özel Eğitim Merkezi yöneticisi Mehmet Ali Kaşka, düzenlenen seminerde ailelerin özel eğitimin önemi konusunda bilgilendirildiğini söyledi. Kaşka, "Bir çocuğun geleceği, anne ve babanın vereceği kararla şekillenir. Türk eğitmenler olarak Avrupa’da ülkemizi gururlandırdık. Eğitim ve sağlık alanında ülkemizin başarısını göstermekten mutluluk duyuyoruz" dedi.
Atlantis Eğitim Koordinatörü Ebru Gerçek ise "Erken müdahaleyle çocukların gelişiminde hızlı ilerleme sağlamak mümkün. Ailelere çocuklarının potansiyelini ortaya çıkarmaları için destek oluyoruz" diye konuştu.
"Çocuklarınızı Otizmden Korumak İçin Neler Yapabilirsiniz? İşte Uzman Önerileri" haberi, 15 Aralık 2024 tarihinde yazılmıştır. 15 Aralık 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Çocuklarınızı Otizmden Korumak İçin Neler Yapabilirsiniz? İşte Uzman Önerileri haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çocuklarınızı Otizmden Korumak İçin Neler Yapabilirsiniz? İşte Uzman Önerileri 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 15 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
Kaynak:İHA
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.