Dernekten iddia: Salda Gölü'nde Millet bahçesi yapımına başlandı!

Dernekten iddia: Salda Gölü'nde Millet bahçesi yapımına başlandı!

Dernekten iddia: Salda Gölü'nde Millet bahçe... Salda Gölü'nün kıyısında ve göle yaklaşık 100 metre mesafede devam eden inşaatı soran Salda Gölü Koruma Derneği, Millet Bahçesi projesinin iptal edilmesi gerektiği yineledi.

Geçtiğimiz günlerde kirlilik görüntüleriyle gündeme gelen Salda Gölü ile ilgili olarak Burdur Valiliği düzenlediği toplantıda yeni kısıtlamalara giderken, toplantıdan bir gün sonra açıklama yapan Salda Gölü Koruma Derneği ise fotoğraflarla Millet Bahçesi Projesi'nin yeniden gündeme geldiğini ve yapımına başlandığını iddia etti. Dernek ayrıca Yeşilova bölgesinden yeni görüntüler de yayınlayarak, gölün kıyısında ve göle yaklaşık 100 metre mesafede devam eden inşaatı sordu. Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü ile ilgili Burdur Valiliği öncülüğünde “Salda Gölü’nü Koruma ve Kullanma İlkeleri” toplantısı düzenlendi. 25 Ağustos günü Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans Salonu’nda yapılan toplantıda bazı koruma kararları alındığını vurgulayan Burdur Valisi Ali Arslantaş Salda Gölü’nde, yapılacak bilimsel çalışmanın sonucuna göre ziyaretçi kısıtlamasına gitmeyi planladıklarını açıkladı. Bölgede çukur oluşturulması, çamur banyosu yapılması, gölün tabanından ve sahilden kil alınarak vücuda sürülmesinin ve kumsal alanında tütün ürünleri ile her türlü yiyecek ve içeceğin tüketilmesinin yasaklandığını belirten Vali Arslantaş, Salda Gölü kıyı kenar çizgisinden 400 ile 500 metre mesafeye hiçbir yapı, ünite ve çadır kurulmasına müsaade etmeyeceklerini de belirtti. Gazete Duvar'dan Cihan Başakçıoğlu'nun haberine göre,  valiliğin bu kararları açıkladığı toplantıdan bir gün sonra, dün gece saatlerinde Salda Gölü Koruma Derneği tarafından bir açıklama yayınlandı. “Salda Gölü Millet Bahçesi Projesi Hortladı’ başlıklı açıklamada fotoğraflara yer verilirken, Salda Gölü kenarında yapımına ara verilen, “Millet Bahçesi Projesi” kapsamındaki binaların yapımına yeniden başlandığı iddia edildi. 

‘AKÇELİ İŞLERDE DUR DURAK YOK !’

Açıklamada, “Salda Gölü kenarında yapımına ara verilen, ‘Millet Bahçesi Projesi’ kapsamındaki binaların yapımına yeniden başlandı. Akçeli işlerde dur durak yok. Kaynak sıkıntısı yok. Engel yok! 6 temmuz 2020 tarihinde, Isparta Bölge İdare Mahkemesinin, Salda Gölü bilirkişi keşfi ve incelemesinde, Çevre Bakanlığı’ndan kalabalık bir ekip vardı. Bu ekip, Çevre Bakanlığı’nın gölü nasıl da iyi koruduğunu hakime anlatmak için gelmişti. İlginçtir, yakın zamanda görüntülerini paylaştığımız, yıllardır Salda deresinden göle akan fosseptik suyundan ve gölü nasıl kirlettiğinden haberleri yokmuş gibi davrandılar. O gün haberleri oldu da ne önlem aldılar ne yaptılar derseniz. Hiçbir şey yapmadılar. Haklarını yemeyelim, aslında bir şey yaptılar. Valilik, paylaştığımız görüntüleri yalanlamaya çalıştı. Fosseptik suyu akmaya, göldeki kirlilik büyümeye devam ediyor” denildi.

 

‘SÖYLENENLER HALKI KANDIRMAK İÇİNDİ…’

Millet Bahçesi projesinin iptal edilmesi gerektiği yinelenen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Keşif günü, Antalya’dan gelen bir daire başkanı, ‘Bu yapılanlardan başka bir şey yapılmayacak. Yapılırsa, benim yerim, yurdum, makamım belli. Gelin hesap sorun’ diyordu. Biz O’nun yalan söylediğini biliyorduk. Çünkü, 21 milyon liraya ihalesi yapılan proje ortada duruyordu. Söylenenler halkı ve mahkemeyi kandırmak içindi. Bilim insanları, Salda Gölü uzmanları, araştırmacılar, göl kenarına yapı, plaj yapılmamalı. Göle girilmemeli. Beyaz sahillerde yürünmemeli dedi kaç kere. Biz kaç kere, aynı görüşleri de kapsayan taleplerimizi tekrarladık. Anlayan dinleyen olmadı. Anlatamadık, dinletemedik ama biz, bir şeyi iyi anladık: Bakanlığın derdi, gölü korumak değil. Rant. Medyada borazanları var. İstedikleri gibi onlara üfleyip, istedikleri sesi ahaliye yayabiliyorlar!.. Millet bahçesi dedikleri yapılaşma, plajlar; gölü geri dönülmez şekilde kirletmenin, çürütmenin önünü açacak. Üç milyon yıllık jeolojik miras, kendine has ekosistemi içinde yaşayan; ‘oksijen pınarları’ dediğimiz stromatolitler, endemik balık türleri, 110 kuş türü, 301 sucul ve karasal bitki türü ile Salda Gölü yok olmasın. Paranın satın alamayacağı, geri döndüremeyeceği güzelliklere, değerlere, mirasa kıymayın. Yol yakınken ‘Millet Bahçesi Projesini’ iptal edin. Lütfen taleplerimize kulak verin.” 

DERNEK: YEŞİLOVA’DAKİ YAPILAŞMAYI DA AÇIKLAYIN!

Öte yandan Salda Gölü Koruma Derneği yine sosyal medya hesapları üzerinden göl etrafındaki farklı bir yapılaşmanın görüntülerini de paylaştı. Görüntülerde göle 100 metre gibi bir mesafede iş makinalarının çalıştığı ve beton döküldüğü bir yapılaşma görülürken, dernek yazılı açıklama ile o alanda ne olduğunun açıklanmasını istedi. Derneğin açıklaması ise şu şekilde: “Yeşilova’nın Kayadibi mahallesi ile Doğanbaba köyü arası sahil ve çevresinde hiç yapılaşma yoktu. Sadece, daha önce orman adına yapılan ve uzun yıllardır kullanılmayan tek katlı, bahçeli bir bina vardı. Bu bina, İl Özel İdaresine devredilmiş. Şimdi binayı, bahçesiyle birlikte yenileyip plaj yapıyorlar. Göl çevresindeki yerleşim yerlerinde, vatandaşın imarlı arsasına çivi bile çaktırılmazken… Göle, sadece 100 metre mesafede, kepçe çalışıyor, beton dökülüyor, taş duvarlar yapılıyor. Yapılan inşaat ve çalışmalar, bir proje dahilinde mi yürütülmektedir? ÇED raporu var mıdır? İnşaat ruhsatı alınmış mıdır? Göle, sadece 100 metre mesafede bu inşaata izin veren makam neresidir? Anlaşılan, Salda Gölü ve çevresinin, ÖÇKB ilan edilmesinin amacı, gölü korumak değil. Kendi istediklerini, istedikleri şekilde yapmakmış! Ağaya her şey beleş ya da serbest mi?'' Yeşilova’da yapılaşma görüntüleri

"Dernekten iddia: Salda Gölü'nde Millet bahçesi yapımına başlandı!" haberi, 27 Ağustos 2020 tarihinde yazılmıştır. 27 Ağustos 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Dernekten iddia: Salda Gölü'nde Millet bahçesi yapımına başlandı! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dernekten iddia: Salda Gölü'nde Millet bahçesi yapımına başlandı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Gündem Haberleri