Dersim Demokratik Aleviler Derneği Eşbaşkanı Musa Kulu: Bu saldırılar bir denemeydi

Dersim Demokratik Aleviler Derneği Eşbaşkanı Musa Kulu: Bu saldırılar bir denemeydi

Dersim Demokratik Aleviler Derneği Eşbaşkanı... Dersim Demokratik Aleviler Derneği (DAD) Eşbaşkanı Musa Kulu, Ankara’daki Cemevi saldırıları için "Bu yapılan saldırı bir denemeydi. Tüm bu yaşanılan saldırılar aslında devlet denetimiyle oluyor" yorumunda bulundu.

Ankara’da gerçekleşen eşzamanlı Cemevi saldırılarına Dersim’de bulunan Demokratik Aleviler Derneği Eşbaşkanı Musa Kulu tepki gösterdi. Cumhuriyet tarihinden beri saldırı ve katliamların yaşandığını dile getiren Musa Kulu, “Maraş'ta, Sivas'ta, Dersim'de, Zilan'da, Malatya'da, Suruç'ta, Sur'da katliamlar ve saldırılar yaşandı ve bu olaylar bu ülkenin karanlık sayfalarıdır. Türk Cumhuriyeti iki taş üzerine oturmuş: Türk ve Hanefi Müslüman olmak. İktidar herkesi Türkleştirmek ve Müslümanlaştırmak istiyor. Bunun dışındaki kimlikleri düşmanlaştırıyor. Bu ülkede başka kimliklerin nefes almaya hakları yoktur. Haliyle böyle bir ülkede demokrasiden bahsetmekte pek mümkün değil“ dedi.

"İktidarın öteki dediği aslında düşmandır"  

Gazete Duvar'dan Semra Yansit'in haberinde Kulu, sözlerine şöyle devam etti: “Öteki demek aslında düşman demektir. Düşman olan da her zaman ortadan kaldırılması gerekendir. Ötekiyi ya fiziksel olarak ya dili yok ederek ya da inancına saldırarak ortadan kaldırmayı hedefler. Ülkede milyonlarca Alevi yaşıyor ancak anayasal hakları yok. Anayasal haklardan önce varlığı dahi kabul edilmiyor.

'Ya dinsizsindir ya teröristsindir.' Böyle bakan bir devlet aklıyla karşı karşıyayız. Bu akıl bize inkarı, baskıyı, zulmü ve saldırıyı getirir. Zulmü kabullenmek kendinden bir vazgeçiş halidir. Zulme karşı çıkmak da insan olmanın bir gerekliliğidir.”

"Demokratım deyip sesini çıkarmayanların kayıtsızlığı" 

Herkesin bu saldırılara karşı refleks göstermesi gerektiğini vurgulayan Kulu, “Bugün Alevilere yapılan saldırı yarın başka bir inanca ya da etnik kimliğe yapılabilir. Tarihe baktığımızda bunu çok daha iyi idrak ederiz. Bugün zulme karşı sadece zulüm görenler durmamalı. Asıl bu zulme bizzat Türk olup Müslüman ve Hanefi olanların seslerini yükseltmeleri gerekir. Demokratım diyen, insanım diyen kişilerin kayıtsız kalması aslında zulmü üretenlerin en büyük destekçisidir.

Birbirimizin ölümlerine sessiz kalıyorsak zaten ölmüşüz. Bir Müslüman başka insanların yaşadığı zulmü görmeyip karşı çıkmıyorsa zaten birçok şey ölmüş demektir. Bir Müslüman'ın rehberi peygamberi ve kitabıdır.

Kuran-ı Kerim de diyor ki: ‘Her kavimi ayrı yarattım ve her kavime ayrı dil verdim.’ Şu an bu kavimlere ve bu kavimlerin kullandığı dile ve sahiplenildiği inanca saygı duyulmuyor” dedi.

"Tüm bu saldırılar devlet denetimiyle oluyor"  

“Sistem şu anda zulüm üretiyor” diyen Kutlu, “Bir fail yakalarlar, o fail ya aklı yerinde değildir ya da sorumlu kişiyi mahkemeye çıkaracaklar ve cezasızlıkla ödüllendirecekler. Bu yapılan saldırı bir denemeydi. Çünkü iktidar zora girdiği zaman düşman üretir. Düşman üreterek kendi çeperinde bulunan insanları bir arada tutmak ister ve bu gücü kaybetmek istemez.

Bir cemevine saldırı yapıldıktan sonra ardından bir camiye saldırı olacak ve bunu solcular ya da aleviler yaptı deyip bir algı oluşturmak isteyecek. ‘Herkes Türk'ün ve Müslümanlar'ın düşmanıdır’ anlayışı hakim kılınacak. Çünkü iktidar kaos yaratarak ayakta kalmaya çalışıyor. Toplumun nabzı tutulmaya çalışılacak. Toplum bir refleks gösterirse geri adım atılacak ve başka bir yol ve yöntemle toplum ayrıştırılmaya çalışılacak. Tüm bu yaşanılan saldırılar aslında devlet denetimiyle oluyor. Kişilerin böyle refleksleri yoktur. Bu saldırı tamamen planlı ve programlı bir sistemdir. Diğer türlü düşünmek hayatı bilmemek ve saflıktır.

Bu saldırıya karşı Alevilerden önce Türk, Müslüman ve aydınların seslerini çıkarmaları gerekmektedir. Birbirimize sahip çıkmalıyız ve olayları iyice çözümlemeliyiz. Bu olaylar sadece protesto etmekle çözülmez. Bu kalıcı bir çözüm değildir. Hayat örgütlenmektir. Ve bizler zulme, baskıya, şiddete ve demokrasi dışı olan tüm şeylere karşı çıkmalıyız. Bu karşı çıkış toplumsal bir karşı çıkış olmalıdır. Zulme karşı herkesin bir sözü olmalı ve sesinin yükseltmelidir” diye konuştu.

 

"Dersim Demokratik Aleviler Derneği Eşbaşkanı Musa Kulu: Bu saldırılar bir denemeydi" haberi, 01 Ağustos 2022 tarihinde yazılmıştır. 01 Ağustos 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Dersim Demokratik Aleviler Derneği Eşbaşkanı Musa Kulu: Bu saldırılar bir denemeydi haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dersim Demokratik Aleviler Derneği Eşbaşkanı Musa Kulu: Bu saldırılar bir denemeydi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Gündem Haberleri