DEVA, Soylu’ya üç Suriyeli gencin ölümünü sordu

DEVA, Soylu’ya üç Suriyeli gencin ölümünü sordu

DEVA, Soylu’ya üç Suriyeli gencin ölümünü sordu DEVA Partisi'nden Yeneroğlu, İzmir’de üç Suriyeli gencin öldürülmesi olayıyla ilgili iddiaları meclis gündemine taşıdı. Yeneroğlu, soru önergesinde olayla ilgili etkin soruşturma yürütülmediğine dikkat çekti.

DEVA Partisi İstanbul milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Kasım 2021’de İzmir’de üç Suriyeli gencin yakılarak öldürülmesi olayını ve sonrasında yaşananların soruşturulup, soruşturulmadığını TBMM gündemine taşıdı. Yeneroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması isteğiyle verdiği soru önergesinde üç Suriyeli genci yakarak öldüren katil zanlısının 2 Türk vatandaşını daha öldürdükten sonra tutuklandığı iddiasına açıklık getirilmesini, katil zanlısının Suriyelileri öldürdüğünü itiraf ettiğine ilişkin iddiaların da aydınlatılmasını istedi.

Yeneroğlu, soru önergesinde "Üç Suriyeli'nin öldürülmesinin bir cinayet olarak soruşturulmadığı süreçte katil zanlısının 2 Türk vatandaşını da bıçaklayarak öldürdüğü ancak bu olay üzerine soruşturma başlatıldığı ve zanlının tutuklandığı iddia edilmektedir" dedi. Yeneroğlu, Suriyeli gençlerin öldürülmesiyle ilgili birçok iddia olduğunu hatırlatırken, gençlerin öldürülmesinden önce emniyete "Orası yanacak, o Suriyeliler bugün ölecek" duyumunun iletilmesi üzerine şüphelinin teknik takibe alındığı iddiasının doğru olup olmadığının kamuoyuna açıklanması gerektiğine dikkat çekti.

Yeneroğlu, "Teknik takip varsa, olay neden engellenmemiştir. Emniyete bu durum iletilmesine rağmen, eğer teknik takip uygulanmamışsa neden ivedi bir şekilde gerekli önleyici tedbirler alınmamıştır" diye sordu.

Suriyeli gençlerin ailelerinin karakola çağrıldığı ve susmaları için uyarıldıkları iddialarına da dikkat çeken Yeneroğlu, Suriyeli gençlerin ölümüyle ilgili neden etkin bir soruşturma yürütülmediğini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamasını istedi. Dahası, olayla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığının bilinmediğini de gündeme taşıyan Yeneroğlu, soruşturma başlatılmışsa suçun ırkçı saikle işlendiğine ilişkin verilerin dikkate alınıp alınmadığının da açıklanması gerektiğine dikkat çekti.

16 Kasım 2021’de İzmir Güzelbahçe'de üç  Suriyeli gencin kaldıkları odaya benzin dökülerek öldürülmesiyle ilgili bir başka soru önergesi de HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu verdi. Ancak İçişleri Bakanlığı’ndan o soru önergesine yanıt gelmedi.

İHD'den tepki 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Güzelbahçe'de üç Suriyeli gencin yakıldığı duyumunun ardından mülteci dernekleri ve insan hakları örgütleriyle birlikte bir araştırma yapıldığını açıklamıştı. İHD Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Olay 16 Kasım'da gerçekleşmiş. Üç Suriye uyruklu mültecinin üzerlerine benzin dökülerek, yanarak yaşamlarını yitirdikleri bilgisi edinilmiştir. Aynı şahsın olay günü iki kişiyi daha bıçakladığı bilgisi de bulunmaktadır. Yaşamını yitiren mültecilerin ailelerinin karakola çağrıldığı ve susmaları için uyarıldıkları bilgileri de yer almaktadır. İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi olarak sürecin takipçisi olacağımızı bildiririz" ifadesine yer vermişti.

DW / HK,HT

© Deutsche Welle Türkçe

 

"DEVA, Soylu’ya üç Suriyeli gencin ölümünü sordu" haberi, 23 Aralık 2021 tarihinde yazılmıştır. 23 Aralık 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan DEVA, Soylu’ya üç Suriyeli gencin ölümünü sordu haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. DEVA, Soylu’ya üç Suriyeli gencin ölümünü sordu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  2. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  3. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  4. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  5. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  6. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  7. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  8. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  9. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  10. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  11. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  12. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  13. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
  14. 22:53 İsveçlilerin mutluluk sırrı: İşte fikanın anlamı ve tarihi
  15. 22:50 Bunu yaparsanız marul daha uzun süre taze kalacak
  16. 22:41 Dünyanın en zengin yüzde 0,001'i parasını buna yatırıyor!
  17. 22:38 İşte enfeksiyonu yok edip ödemi alan o baharat!
  18. 22:34 Tırnaklarınızdaki beyaz noktaları küçümsemeyin!
  19. 22:06 Fitch Ratings'den Türkiye'ye maliye politikası uyarısı geldi: "Düzenleme şart"
  20. 22:06 Öz Gıda İş Sendikası Patiswiss eylemi için çağrıda bulundu: "Tüm emekçi dostları bekliyoruz"
Politika Haberleri