Dijital Çöp Zehirlenmesi: Elektronik Atıkların Tehdidi Büyüyor

Dijital Çöp Zehirlenmesi: Elektronik Atıkların Tehdidi Büyüyor

Dijital Çöp Zehirlenmesi: Elektronik Atıklar... Türkiye, Asya'da elektronik atık üreten beşinci ülke. Her yıl 500 bin ton e-atık üretilirken, geri dönüşüm oranı yalnızca yüzde 10. Çevre mühendisleri, bu atıkların içindeki ağır metallerin insan sağlığına zararlı olduğunu vurguluyor.

ELEKTRONİK ATIKLARIN TEHDİTLERİ VE GERİ DÖNÜŞÜM ÖNEMİ

Dijital çöp olarak da bilinen elektronik atıklar, hem canlılar hem de doğa için ciddi tehditler oluşturuyor. Türkiye, Asya kıtasında elektronik atık üreten beşinci ülke konumunda. Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şube Başkanı Zeynep Gül Karamanlı, elektrikli ve elektronik eşyaların üreticilerinin kayıt yükümlülüğünde olduğunu ve yerel yönetimlerin bu eşyaların toplanması için gerekli önlemleri almakla yükümlü olduğunu belirtti.

Plastiklerin doğayı zehirlemesinin yanı sıra, elektronik atıkların (e-atık) yarattığı kirlilik de dikkat çekici boyutlara ulaşmış durumda. Dünya genelinde her yıl 50 milyon ton, Türkiye’de ise 500 bin ton e-atık üretiliyor. Türkiye’de hane başına düşen yıllık elektronik atık miktarı 42 kilogramken, Almanya ve Çin’de bu rakam 24 kilogram civarında. Türkiye’de e-atıkların yalnızca yüzde 10’u geri dönüştürülüyor, dünya genelinde ise bu oran yüzde 12’dir.

ÇMO İstanbul Şube Başkanı Zeynep Gül Karamanlı, elektronik atıkların içinde ağır metaller ve diğer tehlikeli kimyasallar bulunduğunu ve bu nedenle kirletici etkilerinin yüksek olduğunu vurguladı. Bu atıkların kontrolsüz bir şekilde depolanması veya uygun teknikler kullanılmadan müdahale edilmesi durumunda insan sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Karamanlı, sentetik atıklar dahil olmak üzere diğer atık türlerinin ayrı şekilde toplanması ve işlenmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye’nin Asya kıtasında e-atık üreten beşinci ülke olduğunu belirten Karamanlı, elektrikli ve elektronik eşyaların üreticilerinin kayıtlı olması gerektiğini ve yerel yönetimlerin bu atıkların toplanmasına ilişkin önlemleri almakla yükümlü olduğunu vurguladı. Geri kazanım sürecinde bulunan ağır metaller ve diğer madenlerin geri kazanılmasının, yer altından yeni maden çıkarmaya gerek kalmadan sağlandığını belirterek geri kazanımın çevresel açıdan önemli olduğunu ifade etti.

ELEKTRONİK ATIK (E-ATIK) NEDİR?

Elektronik atık, artık kullanılmayan ve atılan elektronik malzemelerin tamamını ifade eder. Bu atıklar, bilgisayar ve fırın gibi ev eşyalarından, tıpta kullanılan kalp monitörleri ve diyabet test cihazlarına kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Dijital çöp olarak adlandırılan e-atık, çevre ve canlı yaşamı için büyük bir tehdit olmasının yanı sıra ekonomik yıkıma da yol açmaktadır. E-atıkların bazı örnekleri şunlardır: mikrodalga fırın, ısıtıcı, elektrikli ocak, cep telefonu, bilgisayar, televizyon, fotokopi makinesi, yazıcı, video oyun sistemleri, masaj koltuğu, televizyon kumandası, koşu bandı, elektrik kablosu, akıllı saat, akıllı lamba, diyaliz makinesi ve güç kaynakları.

"Dijital Çöp Zehirlenmesi: Elektronik Atıkların Tehdidi Büyüyor" haberi, 14 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 14 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Dijital Çöp Zehirlenmesi: Elektronik Atıkların Tehdidi Büyüyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dijital Çöp Zehirlenmesi: Elektronik Atıkların Tehdidi Büyüyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:37 Veda Ziyareti: Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Görevini Tamamladı
  2. 17:33 Dolar Tahmini Yükseldi: JP Morgan’dan TCMB ve TL Açıklamaları
  3. 17:28 Kerem Aktürkoğlu’nun Geleceği: Barcelona İddiası Büyüyor!
  4. 15:06 Narin cinayetinde yeni detaylar çıktı: "Avucundaki saç ve kıl..."
  5. 15:01 ASELSAN ve SSB arasında 135 milyon euro'luk sözleşme imzalandı
  6. 14:58 TCMB'nin faiz kararı ardından UBS işle Deutsche Bank'ın Aralık ayı tahmini dikkatleri çekti
  7. 14:46 Bakan Uraloğlu açıkladı: "Havalimanı sayısı 60'a çıkacak"
  8. 14:46 Patronlar Kulubü TUSİAD erken faiz indirimi uyarısında bulundu
  9. 14:45 TOBB açıkladı: Ekimde kurulan şirket sayısı yüzde 5,5 arttı
  10. 14:36 Kılıçdaroğlu'na siyasi yasak davası bugün hakim karşısında
  11. 14:36 Aşk hayatları kötü giden burçlar 2025 yılında da değişmedi!
  12. 14:36 Marmara'da fırtına beklentisi: Meteorolojiden uyarı geldi!
  13. 14:35 ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? 202A4 ÖSYM ALES/3 sınav sonuç tarihi
  14. 13:40 Abdullah Gül'ün eski danışmanı Ahmet Sever'e "Ak troller" davasında beraat
  15. 13:30 Sera Kadıgil'den kadına yönelik şiddetle mücadele komisyonuna Cevizoğlu'nun seçilmesine tepki
  16. 13:27 Galatasaray'da yeni sezonun ilk transferi Jakobs!
  17. 13:24 İnsanlık tarihinin en eski alfabesi keşfedildi!
  18. 13:22 Kemal Kılıçdaroğlu bugün hakim karşısına çıkıyor
  19. 13:22 Ali Babacan: Bakü’deki çevre toplantısına Erdoğan ile birlikte 1860 kişi gitmiş
  20. 13:20 Meteoroloji’den fırtına uyarısı: Karadeniz, Ege ve Akdeniz’i etkileyecek
Gündem Haberleri