Dışişleri Bakanı Fidan: Bunlar daha büyük felaketlere yol açabilecek adımlar olabilir

Dışişleri Bakanı Fidan: Bunlar daha büyük felaketlere yol açabilecek adımlar olabilir

Dışişleri Bakanı Fidan: Bunlar daha büyük fe... Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adını verdiği sürpriz 'operasyonu' sonucu başlayan, İsrail ordusunun Gazze'de El-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombalamasıyla boyutlanan çatışmalar uluslararası kamuoyunca endişeyle takip ediliyor.

Türkiye şimdiye dek bir taraf seçmek yerine sıklıkla itidal çağrısında bulunurken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan yaşananlarla ilgili olarak gazetelerin Ankara temsilcilerine açıklamalarda bulundu.

Çatışmaların Gazze'den bölgeye yayılmasını önlemeye çalıştıkların kaydeden Fidan, "Sivillerin hedef alınmaması, insani yardım, esir takası ve iki devletli çözüme" dayalı görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Fidan, insani yardımlar noktasında Mısır'ın gayretli olduğuna dikkati çekti ve "Bugün yarın bir şey olacak" diye konuştu.

Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu'nun aktardığına göre Hakan Fidan, şunları söyledi:

SAVAŞIN YAYILMASI RİSKİ: İsrail'deki savaş çığırtkanları, 'Kimse bizlere müdahale etmesin, önce Gazze'ye yoğunlaşayım, sonra Hizbullah'la, gerekirse İran'la da savaşalım' diyor. İran'la savaşa girdiklerinde Amerika'nın da otomatikman İsrail'in yanında savaşa gireceğine inanıyorlar. Amerikalılar ise bu tür bir gelişme istemiyor. Onun için caydırıcılık kanalıyla savaşın yayılmasını engellemeyi umuyorlar.

ABD UÇAK GEMİLERİ: Bu yeni bir şey değil. Kendilerine göre taktik ve stratejik amaçları olabilir. Eğer Hamas haricinde bir taraf savaşa girecek olursa orada caydırıcı bir unsur olsun istiyorlar. Lakin ABD'nin bölgedeki moral üstünlüğü çok zedelenmiş durumda. Belki de kalıcı bir kopuşun arifesindeyiz.

BLINKEN GELMEK İSTEDİ: ABD Dışişleri Bakanı Blinken bizimle görüşmek, buraya gelmek istedi. İlk ziyaret etmek istediği ülkelerden biriydik. Ama onun gelmek istediği tarih, benim takvimime uygun değildi. O tarihte ben Mısır ziyaretimi planlamıştım. Kendisiyle devamlı temas halindeyiz, üç kez telefonda konuştuk. Yakında da gelmek istiyor. Ekiplerimiz tarih için çalışıyor.

SAHADA İRAN FAKTÖRÜ: İran'ın kendine müzahir milis gruplar üstünden oluşturduğu direniş hattı, söylemi ve bunu pratiğe dönüştürme şekli, kendi tabanı nezdinde meşruiyet kazanırken, İsrail için tehdit oluşturuyor. Şu an Lübnan hükümeti de muhtemel savaştan endişe ediyor. Bunun, ülke ekonomisini daha da kötüleştireceğini düşünüyor. Lübnan Başbakanı, telefon görüşmemizde, çatışmanın bölgeye yayılmaması için elimizden geleni yapmamızı istedi.

İSRAİL'İN FRENİ YOK: İsrail'de başarısız görünen siyasiler ile ülkenin genel menfaatini düşünenler arasında görüş ayrılığı var. İki kesim de çok duygusal ve intikamcı. Çok büyük felaketleri beraberinde getirebilecek tavırlardan kaçınmalarını sağlayacak bir fren mekanizmaları yok. Bunlar hem kendileri hem de bölge için daha büyük felaketlere yol açabilecek adımlar olabilir.

HAMAS'I ORTADAN KALDIRMA PLANI: İsrail'de, Hamas'ın aktörlükten çıkartılması gerektiği mevzusunda fikir birliği var. Peki, bunun altını sahada nasıl dolduracaklar? Yani Hamas'ı nasıl eyleme geçirmek ortadan kaldıracaklar? Bunun modelitesini şu anda tartışıyorlar. ABD de gittikçe artan şekilde tartışmanın tarafı oluyor. Hamas'ın olmadığı bir senaryoda, orada kim olacak? Nasıl bir politik yapı ortaya çıkacak, onlar için büyük bir soru işareti.

TAHLİYE İÇİN HAZIRLAR: İsrailliler, yabancıların Gazze'den çıkmasını sağlamak için hazırlar. Filistinlilerin yaşamını kaybetmesini mesele olarak görmüyorlar. Batılıların yaşamını kaybetmesi ise ciddi dış tepkilere yol açıyor. İsrail, askeri açıdan bölgenin tümüyle açık bir hedef haline gelmesini ve bu nedenle tahliyeleri istiyor. Mısırlılar da haklı olarak diyorlar ki 'Biz, buna hizmet edecek şekilde kapıyı açmayız. Önce izin verin, bölgeye insani yardım götürelim. Halk temel gereksinimlerini karşılasın, yabancıların tahliyesini sonra konuşuruz!'

ESİR TAKASI: Esir takasıyla ilgili görüşmeler sürüyor. Başta Katar olmak üzere bazı ülkeler de yoğun çalışma içinde. Şu anda, Hamas'ın siyasi liderleri Katar'da. Biz de büyükelçimizi talimatlandırdık. Görüşmeler konusunda bizi sürekli bilgilendiriyor. Tarafların özellikle Amerikalıların, Almanların vatandaşlarının serbest bırakılması için bizden talepleri oldu.

İNSANİ YARDIMLAR: İnsani yardımlarımızı Ariş limanına ve havalimanına gönderdik. Başka ülkeler de buraya getiriyor. Mısır makamları da bu konuda işbirliğine açık. Şu anda bir hareketlilik yok. Ama bugün yarın bir şey olacak.

"Dışişleri Bakanı Fidan: Bunlar daha büyük felaketlere yol açabilecek adımlar olabilir" haberi, 18 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 18 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Dışişleri Bakanı Fidan: Bunlar daha büyük felaketlere yol açabilecek adımlar olabilir haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dışişleri Bakanı Fidan: Bunlar daha büyük felaketlere yol açabilecek adımlar olabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 22 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 03:56 Puding zannedenler yanılıyor! Pudingten çok daha lezzetli çikolatalı mousse tarifi!
  2. 03:56 Gezeravcı duyurdu: "Birkaç yıl içinde yerli roketle Ay'a erişmeyi planlıyoruz"
  3. 03:55 On binlerce kişi, İran'da Reisi ve beraberindekiler için düzenlenen veda törenine katıldı
  4. 03:52 Trump'ın avukatları, "sus payı" davasıyla ilgili savunmalarını bitirdi
  5. 02:45 Hakim ve savcı atamaları Resmi Gazete'de duyuruldu
  6. 02:43 Yıllarca zararlı olduğuna inanılan birçok şey aslında sağlık için faydalı çıktı!
  7. 02:20 Bayat ekmek bakın ne işe yarıyor: İşte yapılabilecekler!
  8. 02:16 ATM'lerde yeni dönem: Bu paraları kabul etmeyecek!
  9. 02:14 Türkiye kırmızı ve beyaz et tüketiminde Avrupa sonuncusu oldu
  10. 02:12 Emeklilere müjde var: İndirimin başladığını yetkililer duyurdu
  11. 02:11 Yargıtay’dan sınırlama geldi: Haftada 4 saat bunu yapmayan yandı!
  12. 02:08 Topuklu ayakkabıların yenilikçi tasarımı sosyal medyada viral oldu
  13. 02:06 Bu tür kulaklıklar kulak sağlığınızı bozabilir!
  14. 02:04 Halka arz rüzgarı duruluyor mu?
  15. 02:03 Konut satışları durdu, GYF’lere talep arttı!
  16. 02:01 Schengen vizesine başvuru açıklandı: 6 milyar TL ödeme yapılmış
  17. 01:59 Apple marka haftası başladı: Telefon, tablet ve kulaklık alacaklar için harika fırsatlar var!
  18. 01:48 Galatasaray'da 6 milyon euroluk bir ayrılık yaşanıyor! Eyüpspor'a transfer oluyor
  19. 01:42 Blinken ifadesini verdi: "Yakalama kararı başvurusu Gazze'de ateşkesi zorlaştırır"
  20. 01:42 Stefan Kuntz'un A Milli Takım'dan ayrılmasının ardından resmen duyurulan yeni işi herkesi şaşırttı!
Politika Haberleri