Diyabet hastalığında 'Tip 1' ve 'Tip 2' sınıflandırmaları yeterli gelmiyor, tedaviler yeniden şekillendiriliyo

Diyabet hastalığında 'Tip 1' ve 'Tip 2' sınıflandırmaları yeterli gelmiyor, tedaviler yeniden şekillendiriliyo

Diyabet hastalığında 'Tip 1' ve 'Tip 2' sını... Antalya'da düzenlenen ve 36 ülkeden en önemli endokrinoloji uzmanını bir araya getiren 'EndoBridge 2022 Kongresi'nde, ezberler bozularak 5 farklı diyabet tiplendirmesi yapıldı.

Kongre Başkanı Prof. Yıldız “Tıp dünyası çok yakın bir tarihte artık diyabet hastalarını sadece Tip 1 ve Tip 2 diyabet olarak değil, 5 farklı diyabet tipi ile tanımlayacak ve tedaviler de buna göre yeniden şekillenecek. Her hastaya standart tedavi yerine diyabette de kişiye özel tedaviler uygulanacak” dedi.

Bu yıl 10'uncusu yapılan ve 'hormon dünyasının köprüsü' olarak 36 ülkeden dünyanın en önemli endokrinoloji ve metabolizma uzmanını Türkiye'de bir araya getiren 'EndoBridge 2022 Kongresi', 20-23 Ekim tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirildi. Kongre Başkanı Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, bu yıl kongrenin en önemli konu başlıklarından birinin 'diyabetin yeniden sınıflandırılması' olduğunu söyledi.

Tıp dünyası çok yakın bir tarihte artık diyabet hastalarını sadece Tip 1 ve Tip 2 diyabet olarak değil, 5 farklı diyabet tipi ile tanımlayacak ve tedaviler de buna göre yeniden şekillenecek. Prof. Dr. Yıldız, her hastaya standart tedavi yerine diyabette de kişiye özel tedavileri gündeme getiren bu yeni gelişme hakkında önemli açıklamalarda bulundu.


'İKİ TÜR YETERLİ GELMİYOR'
Prof. Dr. Yıldız, bu yıl EndoBridge toplantısında diyabetin yeniden tanımlanması, yeni tipleri ve tedavisiyle ilgili en son gelişmeleri ayrıntılı bir şekilde değerlendirdiklerini belirterek

"Bugün için diyabette temelde Tip 1 ve Tip 2 diyabet olarak sınıflandırma yapılıyor. Dünyada diyabet teşhisi almış kişi sayısı 500 milyonun üzerinde ve diyabet öncesi evrede dediğimiz prediyabet ya da gizli şekeri olan kişi sayısı da 500 milyon kadar.

Dolayısıyla 1 milyardan fazla insanın, şeker yükselmesi ile ilgili problemi olduğunu biliyoruz. Burada kafa karıştırıcı konulardan bir tanesi, diyabet sınıflandırılmasında Tip 1 ya da Tip 2 kullanımının artık yeterli gelmediği. Çünkü biz biliyoruz ki aynı sınıf içinde, örneğin Tip 2 diyabet hastaları içinde bazı hastalar birbirinden farklı klinik özellikler gösterebiliyor. Bu nedenle diyabet sınıflandırmasında artık, 5 tiplendirmenin kullanılması gündemde. Yeni çalışmalar gösteriyor ki bu şekilde kişiselleştirilmiş, öngörücü, önleyici tıbbı uygulamamız daha kolaylaşacak"

dedi.


'YENİ SINIFLANDIRMA YAPILACAK'
Diyabetin her hastada farkı mekanizmalarla ortaya çıktığına işaret eden Prof. Dr. Yıldız "Örneğin otoimmün nedenler diye bildiğimiz, vücudun bağışıklık sisteminin insülin yapan pankreastaki Beta hücrelerini yabancı gibi kabul edip bunlara saldırmasıyla oluşan diyabeti, Tip 1 diyabet olarak tanımlıyoruz. Genellikle çocuklukta ya da erken yaşlarda başlayan bu tipin ana mekanizması bu. Ama bunun dışında 4 farklı tipten de bahsediyoruz artık.

Bunlardan biri, ciddi insülin yetersizliğiyle gelişen diyabet. 3'üncü tipte de insülin direnci söz konusu. 4'ncü tip, obezite ile ilgili. 5'incisi ise yaşlanma ile ilişkili hafif diyabet. Neden böyle yeni 5 farklı sınıf kullanmak gerekiyor? Çünkü bunların klinik gelişimleri birbirinden farklı" diye konuştu.


'RİSKLERİ GÖRMEK KOLAY OLACAK'
Önümüzdeki yıllarda bu konunun bilim dünyasında daha çok gündeminde olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diyabetin daha erken evrede bu yeni tiplendirmelerle isimlendirilmesi sayesinde her bir tipe göre, 'kişiye özel' tedavilerin planlanması, her bir tipin kendine özgü risklerinin daha erken dönemde kontrol altına alınması ve diyabetin bu alt tiplerine göre kullanacağımız tedavi yöntemlerinin de farklılık göstermesi mümkün olacak. İnsülin direncinin ciddi olduğu hastalarda, kontrol altına almak daha önemli hale gelecek."

'GEREKSİZ İLAÇ KULLANIMI ÖNLENECEK'
Diyabette yeni tiplendirme ile hastalarda kullanılacak ilaçlarda da farklılıklar olacağını belirten Yıldız ekledi:

"Örneğin Tip 2 diyabet teşhisi alan birçok hastanın benzer ilaçları kullandığını, aslında bu ilaçların hepsinin her hastada aynı etkiyi göstermediğini biliyoruz.

Çünkü altta yatan neden farklı. Dolayısıyla bugün obezite ile ilişkili diyabetin daha hafif olacağını, sadece kilo yönetimi ile şekerin kontrol altına alınabileceğini, bu noktada kilo yönetmeksizin gereksiz yere bir ya da daha fazla sayıda ilaç kullanımının yanlış olduğunun altını çizeceğiz. Elimizde diyabet tedavisi için çok geniş bir yelpaze var."

"Diyabet hastalığında 'Tip 1' ve 'Tip 2' sınıflandırmaları yeterli gelmiyor, tedaviler yeniden şeki." haberi, 24 Ekim 2022 tarihinde yazılmıştır. 24 Ekim 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Diyabet hastalığında 'Tip 1' ve 'Tip 2' sınıflandırmaları yeterli gelmiyor, tedaviler yeniden şeki.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Diyabet hastalığında 'Tip 1' ve 'Tip 2' sınıflandırmaları yeterli gelmiyor, tedaviler yeniden şeki.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 20 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:57 Trump'a desteğini açıklayan Robert F. Kennedy'e 'balina' soruşturması açıldı
  2. 02:57 Elektrikli araç ithalatında düzenleme: Şarj edilebilir hibrit araçlara 7 bölgede 20 servis şartı
  3. 01:15 Müge Anlı'dan Demet Akalın’a sert yanıt: 'İsim veririm, altından kalkamazsınız!'
  4. 01:05 CHP’den istifa edecek mi? Mansur Yavaş’tan iddialara cevap gecikmedi
  5. 01:03 DEM Parti'den "anayasa" açıklaması geldi: "Kurtulmuş'la görüşmedik"
  6. 00:54 Narin'in Adli Tıp raporu tamamlandı! Ne zaman öldürülmüş olduğu belirlendi
  7. 00:53 Uzaktan patlatılan çağrı cihazları ve telsizlerin sırları gün yüzüne çıktı!
  8. 00:35 Eski İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener uzun zaman sonra yeniden görüntülendi
  9. 00:30 Yoav Gallant "Hizbullah'a karşı askeri operasyonlar devam edecek"
  10. 00:29 Umut Bozok ”1 puanı da hak etmedik”
  11. 00:23 En İyi Elektrikli SUV’ları Seçildi! O Model Hyundai ve BMW'yi Geride Bıraktı!
  12. 00:22 Gelecek Partisi'nden Güçlü Bir Muhalefet Grubu Oluşturma Çağrısı
  13. 00:14 Tecavüzle Suçlanan Mohamed Al Fayed'in Eski Kadın Çalışanları: 'Ahlaksız Bir Canavardı!'
  14. 00:14 İddia| Öğretmen atamasında mülakat sonuçları açıklanıp, geri çekildi
  15. 00:10 Arda Güler ve Duru Nayman İlk Kez Birlikte Görüntülendi
  16. 00:08 Bankamatik Kartınıza 15.000 TL Doğrudan Yatacak!
  17. 00:04 Şenol Güneş'ten sert tepki! Oyuncularına söylediği sözler gündem oldu
  18. 00:02 Kira Tespitinde Yapay Zeka Dönemi! Hukukta Çığır Açan Karar!
  19. 00:00 Otomotiv devi iflas bayrağını çekti! Otomobil devlerine parça üretiyordu: Sektörde liderdi!
  20. 23:47 Burak Yılmaz: "Hakemin canı sağ olsun. Bugün bize hata yaptı ama yarın başkasına yapmasın"
Sağlık Haberleri