Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Bazı ülkelerde üst düzey yöneticilerin, İslam'a yönelik gerçeklerle bağdaşma

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Bazı ülkelerde üst düzey yöneticilerin, İslam'a yönelik gerçeklerle bağdaşma

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Bazı ülkel... "Kur'an-ı Kerim'e düşman olmak, insanlığa düşman olmaktır"

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İsveç ve Hollanda'da Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılara tepki göstererek, "Kur'an-ı Kerim'e düşman olmak, insanlığa düşman olmaktır. Sevgi, merhamet, barış ve adalet gibi temel değerlere düşman olmak demektir" değerlendirmesinde bulundu. Erbaş, "Bazı ülkelerde üst düzey yöneticilerin, İslam'a ve Müslümanlara yönelik gerçeklerle bağdaşmayan tutarsız ve nezaketsiz ifadeler kullanmaları; tehdit, taciz ve saldırıların faillerinin bulunmasında ve adaletin uygulanmasında gösterilen ihmaller, maalesef bu saldırılara zemin hazırlamakta ve suç potansiyeli bulunan kişileri cesaretlendirmektedir. Elbette bu durum karşısında yapılması gerekenleri müzakere etmemiz ve ortak çalışmalar yapmamız gerekiyor. İnanç ve ibadet özgürlüğüne, kutsal değerlerimize yönelik her türlü şiddeti engellemek için güçlü adımlar atmamız gerekiyor" dedi. 

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Erbaş'ın çağrısıyla İsveç ve Hollanda'da Kur'an-ı Kerim'e karşı yapılan saldırılara ilişkin olarak "Dünya Müslüman Dini Liderler Toplantısı" düzenlendiği bildirildi. Erbaş, 69 ülkeden 130 katılımcının iştiraki ile çevrim içi gerçekleştirilen toplantının açılışında, İsveç hükümetinin Kur'an-ı Kerim'e karşı işlenen kin ve nefret suçu karşısında hiçbir girişimde bulunmadığını; söz konusu menfur olayın bütün Müslümanları derinden yaraladığını ve tüm Müslümanlarının bu çirkin davranışa haklı olarak tepki gösterdiğini söyledi. Hollanda'da da benzer şekilde Kur'an-ı Kerim'e saldırıldığını anımsatan Erbaş, "Öncelikle hem İsveç'teki hem Hollanda'daki menfur olayı hem de dünyanın çeşitli yerlerinde İslamofobik anlayışla İslam'ın kutsal kitabına, değerlerine, mabedine, camilere yapılan saldırıları yeniden kınıyorum, lanetliyorum" dedi.

Kur'an-ı Kerim'in, bütün insanlığa gönderilmiş en büyük değer ve rahmet hazinesi olduğunu belirten Erbaş, "İnsanlığa hem dünyada hem de ahirette kurtuluşun, huzurun yollarını gösteren Kur'an-ı Kerim'e düşman olmak, insanlığa düşman olmaktır. Sevgi, merhamet, barış ve adalet gibi temel değerlere düşman olmak demektir" ifadelerini kullandı.

"Kutsal değerlerimize yönelik her türlü şiddeti engellemek için güçlü adımlar atmalıyız"

Erbaş, son zamanlarda özellikle Avrupa ülkelerinde temel insan hakları ve özgürlükleri tehdit eden olayların dünya kamuoyunda ibret ve endişeyle takip edildiğini belirterek şunları kaydetti:

"Söz ve eylemleriyle sürekli Müslümanları hedef alan ve İslam'ın aydınlık yüzünü karalamaya çalışan birtakım basın ve yayın organları, kişi, grup ve örgütlerin varlığı gittikçe yaygınlaşmaktadır. Müslümanların kutsallarını, ibadet mekanlarını hatta evlerini ve iş yerlerini hedef alan ırkçı saldırı ve tecavüzler günden güne artmaktadır. Bu düşmanca tutum kadınlara, erkeklere hatta çocuklara yönelik fiziki şiddet, hakaret ve psikolojik baskılar olarak tezahür etmektedir. En tabii insan haklarını hiçe sayarak kılık-kıyafet, ibadet ve inanç özgürlüğü alanında kısıtlamalar, dini-kültürel kurumlara, kutsal değer ve mekanlara yönelik saldırılara dönüşmektedir. Bazı ülkelerde üst düzey yöneticilerin, İslam'a ve Müslümanlara yönelik gerçeklerle bağdaşmayan tutarsız ve nezaketsiz ifadeler kullanmaları; tehdit, taciz ve saldırıların faillerinin bulunmasında ve adaletin uygulanmasında gösterilen ihmaller, maalesef bu saldırılara zemin hazırlamakta ve suç potansiyeli bulunan kişileri cesaretlendirmektedir. Elbette bu durum karşısında yapılması gerekenleri müzakere etmemiz ve ortak çalışmalar yapmamız gerekiyor. İnanç ve ibadet özgürlüğüne, kutsal değerlerimize yönelik her türlü şiddeti engellemek için güçlü adımlar atmamız gerekiyor. 

"Dağınıklık, İslam düşmanlarının pervasızca hareket etmesine sebep oluyor"

Kur'an-ı Kerim'in 'hikmet', 'bilgi', 'inanç' ve 'ahlak'a yönelik insanlığı aydınlığa çıkaracak evrensel mesajlarını bütün insanlığa anlatmak için daha çok çalışmak, Hz. Peygamber'in sünnetini en güzel şekilde yaşama ve temsil etme hususundaki gayreti de en güçlü seviyeye çıkarmak gerekiyor. Müslümanların kendi aralarındaki dağınıklık ve tefrika, İslam düşmanlarının pervasızca hareket etmesine sebep oluyor. Bunun için İslam toplumları kendi aralarında güçlü bir birliktelik ve dayanışmayı sağlamak zorundadır. Müslüman ülkelerin ve toplulukların dini kurumları ve kuruluşlarının da her alanda daha yakın ilişkiler kurmaları, sorunları beraberce müzakere ederek çözüm üretmeleri hayati derecede önemli hale gelmiştir. Bu noktada bizlere düşen öncelikli görev, İslam'ın hak ve adalet anlayışını, Peygamber Efendimiz sallallahü aleyhi vesellem'in çağlar üstü örnekliğini ve üstün ahlaki vasıflarını insanlık ailesinin her bir ferdine güzel bir dille, hikmetli bir üslupla sunmak için var gücümüzle çalışmaktır. Yüce Rabb'imiz, 'Rabb'inin yoluna hikmetle ve güzel öğütle davet et.' buyurarak bizi böyle bir metodu, böyle bir usulü uygulamamızı Yüce Rabb'imiz bizden istemektedir, bunu bize emretmektedir.

Ayrıca, Müslümanlar olarak, başka dünyalardaki kaygıları ve korkuları ortadan kaldırabilmek için hakikate kasteden küresel projelerle hep beraber mücadele etmektir. Sorunlarımızı ilim, hikmet, bilgi ve marifetle çözmektir. Kendi aramızda barışı, adaleti, merhamet ve şefkati hakim kılmaktır. Böylece yüce dinimiz İslam’ı en iyi şekilde temsil edip anlatmak ve bu husustaki yanlış ilgi ve algıları bertaraf etmektir. Kur'an ve sünnetin rehberliğinde yeryüzünde yeniden marufun teminatı olmaktır. Tüm kutsal değerlere saygılı olunmasına ilişkin çabamız, aynı minvalde devam edecektir. Bunun yanında inanç ve ibadet özgürlüğü, temel insan haklarının korunması ve adaletin tesisi konusunda insanlık barışına katkı sunma idealimiz hep devam edecektir inşallah."  (AA) 

"Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Bazı ülkelerde üst düzey yöneticilerin, İslam'a yönelik gerçekle." haberi, 25 Ocak 2023 tarihinde yazılmıştır. 25 Ocak 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Bazı ülkelerde üst düzey yöneticilerin, İslam'a yönelik gerçekle.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Bazı ülkelerde üst düzey yöneticilerin, İslam'a yönelik gerçekle.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:23 Anket şirketi şaşkına döndü, sonuçları yeniden kontrol edecek!
  2. 12:58 Yaz saati uygulaması başlıyor: Saatler bir saat ileri alınacak!
  3. 12:58 Ankara ve İstanbul için yepyeni bir seçim Kararı!
  4. 12:58 Karabük'te sosyal medya skandalı: 8 kişi gözaltına alındı!
  5. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  6. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  7. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  8. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  9. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  10. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  11. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  12. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  13. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  14. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  15. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  16. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
  17. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
  18. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
  19. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  20. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
Gündem Haberleri