Doğruyu kim söylüyor? Bakan temel ihtiyaçlar karşılandı dedi, Saadet Partisi'nin raporu yalanladı!

Doğruyu kim söylüyor? Bakan temel ihtiyaçlar karşılandı dedi, Saadet Partisi'nin raporu yalanladı!

Doğruyu kim söylüyor? Bakan temel ihtiyaçlar... Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, mevsimlik tarım işçilerinin temel ihtiyaçları için 2 yılda 41milyon 400bin lira harcandığını açıkladı. Ancak Saadet Partisi'nin raporu temel ihtiyaçların karşılanamadığını söylüyor.

Saadet Partisi’nin raporunda “Tarım işçileri çalışmak için gittikleri illerde genellikle kendi imkânlarıyla kurdukları geçici çadır yerleşimlerinde konaklayan işçilerin elektrik kullanımı sınırlı, temiz suya erişimleri problemli ve güvenlik açısından aydınlatman ise neredeyse hiç bulunmuyor” diyor.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun mevsimlik tarım işçilerinin soru önergesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay adına yanıtlayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Adana, Ankara, Bursa, Eskişehir, Konya, Manisa, Ordu, Giresun, Düzce, Sakarya ve Samsun’da illerinde tarım işçilerinin ihtiyaçlarının karşılanması için harcanan miktarı açıkladı. “Tarım işçilerinin temel ihtiyaçlarını karşılayan, eğitim, sağlık ve sosyal faaliyetlerine ilişkin imkan sunulan, elektrik, su ve kanalizasyon alt ve üst yapısı bulunan geçici yerleşim alanları oluşturmak üzere ödenek tahsisi yapılmıştır” diyen Selçuk, 2017-2019 yılları arasında 41 milyon 400 bin lira harcandığını belirtti. Çocuk tarım işçilerinin eğitim ihtiyaçlarının de karşılandığını kaydeden Selçuk, “Valiliklerce oluşturulan geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri ile mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitimden kopmasının önüne geçilmesi, işçilerin kamu hizmetlerinden yararlanmalarının kolaylaştırılması ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.

SAADET PARTİSİ’NİN RAPORU TAM TERSİNİ SÖYLÜYOR

Saadet Partisi’nin 7 Temmuz 2020 tarihinde tarım işçileriyle ilgili hazırladığı rapor ise Bakan Selçuk’un açıkladıklarının tam tersini söylüyor. “Türkiye'de Mevsimlik Tarım İşçilerinin Genel Durumu ve Sektör İçin Alınması Gereken Önlemler” başlıklı rapor 2019 yılını kapsıyor. Raporda 5-17 yaş aralığında 720 bin çocuğun çalışmak zorunda bırakıldığı, aileleri ile tarlada çalışan çocukların yüzde 50’sinin okulu tamamen terk ettiği, geri kalanların ise okula düzensiz olarak devam ettiği devam ettiği belirtiliyor. Aileleri ile göçe çıkan ancak tarlada çalışmayan çocukların yüzde 23’ünün okulu tamamen terk ettiği aktarılan raporda, yüzde 43’ünün ise okula düzensiz olarak devam ettiği kaydediliyor. Türkiye’de yaklaşık yarım milyon ile 1 milyon arasında gezici tarım işçisinin olduğunun tahmin edildiği raporda, ''Mevsimlik tarım işçiliği Türkiye’deki en güvencesiz ve en çok can kaybının yaşandığı çalışma alanlarından birisidir'' deniliyor. Mevsimlik tarım işçisi kadınların yüzde 19.9’unun sağlıksız koşullar ve ağır çalışma şartları nedeniyle ölü doğum yaşadığı da vurgulanan raporda, mevsimlik tarım işçisi kadınların Türkiye ortalamasından yaklaşık 5 kat daha fazla ölü doğum yaptığının altı çiziliyor. Raporda, iş olduğu ve hava koşulları izin verdiği sürece haftanın yedi günü ve günde ortalama 10-11 saat çalışan mevsimlik tarım işçilerinin çalışma alanlarında insana yakışır dinlenme alanları, yemek yeme yerleri, tuvaletler, el yıkama alanları, temiz içme ve/veya kullanma suyu gibi imkânların yeterli olmadığına dikkat çekilirken, “Tarım işçileri çalışmak için gittikleri illerde genellikle kendi imkânlarıyla kurdukları geçici çadır yerleşimlerinde konaklayan işçilerin elektrik kullanımı sınırlı, temiz suya erişimleri problemli ve güvenlik açısından aydınlatman ise neredeyse hiç bulunmuyor. Çadırlarda konaklama insani koşullara uygun değil” deniliyor.

"Doğruyu kim söylüyor? Bakan temel ihtiyaçlar karşılandı dedi, Saadet Partisi'nin raporu yalanladı!" haberi, 07 Ağustos 2020 tarihinde yazılmıştır. 07 Ağustos 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Doğruyu kim söylüyor? Bakan temel ihtiyaçlar karşılandı dedi, Saadet Partisi'nin raporu yalanladı! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Doğruyu kim söylüyor? Bakan temel ihtiyaçlar karşılandı dedi, Saadet Partisi'nin raporu yalanladı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  2. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  3. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  4. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  5. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  6. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
  7. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
  8. 14:31 Sulu Köftelerde Mükemmel Dengenin Sırları
  9. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
  10. 14:23 Carlo Ancelotti'nin Radarındaki Genç Yetenek: Arda Güler
  11. 14:20 Fenerbahçe'ye La Liga Şoku! İspanyol Basını: "Hukuki Engel Var!"
  12. 14:18 Dünya Zenginleri Yeniden Sıralandı: İstanbul İlk Kez Listede!
  13. 14:14 Islam Memiş: Gram Altın ve Gümüşte Yatırım Fırsatları!
  14. 13:48 Özel: "Mithat Bülent Özmen, tam Eyüpsultan gibi bir başkan"
  15. 13:47 CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan "şüpheli" sıfatı ile ifade verdi
  16. 13:46 Dilan Polat ve Nez Demir davasında mahkeme kararı verdi!
  17. 13:23 "TKP'liyim, AKP'ye oy vereceğim" demişti, AKP'nin Gençlik Kolları yöneticisi olduğu ortaya çıktı!
  18. 13:23 Anket şirketi şaşkına döndü, sonuçları yeniden kontrol edecek!
  19. 13:04 Ankara seçim anketi şok etti: Asal Araştırma inanmakta zorlandı!
  20. 12:58 Ekrem İmamoğlu: "Anketlerde hep öndeyiz, seçimi de kazanacağız!"
Politika Haberleri