Dokuz kişinin öldüğü YHT kazasında savunma: Müşteri memnuniyeti arttı

Dokuz kişinin öldüğü YHT kazasında savunma: Müşteri memnuniyeti arttı

Dokuz kişinin öldüğü YHT kazasında savunma: ... Ankara'da 9 kişinin yaşamını yitirdiği YHT kazasının duruşması görüldü. TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın tanık olarak ifade verdi. Apaydın, "Biz burayı açtığımızda çok büyük bir rahatlama oldu. Hem gelir kaybı önlendi hem de müşteri memnuniyeti arttı” dedi.

Başkentte, Ankara Tren Garı’ndan hareket ederek, Konya’ya doğru yola çıkan yüksek hızlı tren, Marşandiz İstasyonu’nda karşı yönden gelen kılavuz trenle çarpışmıştı. 13 Aralık 2018’de yaşanan kaza sonucunda, 3’ü makinist 9 kişinin yaşamını yitirmiş, 107 kişi ise yaralanmıştı.

Kazaya ilişkin 9 kişi hakkında açılan davanın görülmesine, dün Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmada, dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, tanık olarak ifade verdi. Apaydın, savcılık tarafından yürütülen soruşturma kapsamında alınan bilirkişi raporlarında kusurlu bulunmasına karşın, bakanlık soruşturma izni vermeyince davadan kurtulmuştu.

Ankara Gazetecisi’nde yer alan habere göre; TCDD yönetimine yönelik birçok suçlamaya da yanıt veren Apaydın, özetle şunları kaydetti:

“Makasçı Osman Yıldırım’ın eğitim verilmeden göreve başlatıldı iddiası: 20 yıldır TCDD’de çalışan Osman Yıldırım, bu hizmeti daha önce de Samsun’da yapıyordu. Ankara’da yaptığı iş daha kolaydı. Ev hanımlarının çamaşır makinesini çalıştırmasından daha kolay bir iş yapıyordu. ‘Eğitimsizlik’ diye bir şey söz konusu değil. Makasçı işini yapmamış. Makinist de Hat 1’in açık olduğunu bilmesine rağmen Hat 2’den gidiyor. Yani bu kırmızı ışıkta geçmek gibi bir durum. Böyle olunca da kaza kaçınılmaz olmuş. Kaza yapan trenden önce 3 tren göndermiş. O tren geçerken beyefendi kulübesinde oturuyor. Yani kaza insan hatası sonucu meydana gelen bir kaza; işletim yöntemiyle alakalı değil.

"Makasçı işini doğru yapsaydı, makinist hata yapmasaydı..."

Personel yetersizdi suçlaması: Personel yetersizliği gibi bir durum söz konusu değildir. Herkes kafasına göre işletmecilik yapamaz. Yapmaya kalkarsa kaos çıkar. O gün işte öyle bir kaos çıktı. Trafiğin merkezden kontrol sistemi yıllarca uygulanan bir sistem. Makasçı işini doğru yapsaydı, makinist hata yapmasaydı, bu kaza olmazdı.

"Müşteri memnuniyeti arttı"

Sinyalizasyon sistemi tamamlanmadan hat neden açıldı?: Kayaş-Sincan kısmı ana aksı oluşturuyor. Yani bütün trenler burayı kullanıyor. Yaklaşık 2 yıl bu hatta banliyö ve şehirlerarası taşımacılık yapamadık. Bu da çok sayıda şikayetlere neden oldu. Biz burayı açtığımızda çok büyük bir rahatlama oldu. Hem gelir kaybı önlendi hem de müşteri memnuniyeti arttı. Hattın açılması yönünde kimsenin bir talimatı olmadı. Bu tamamen TCDD yönetiminin aldığı ortak karardır. Bu konuyla ilgili Ulaştırma Bakanlığı ya da üst düzey bürokratlardan herhangi bir talimat alınmadı.

Kara kutu incelenecek

Mahkeme, duruşma sonunda kaza yapan trene trene ait kara kutunun bilirkişiye inceletilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Sinyalizasyon olmadan açılmıştı

Ankara – Sincan arasındaki YHT seferleri, Sincan-Kayaş banliyö tren hattının yenilenmesi çalışmaları nedeniyle askıya alınmıştı. YHT, bu nedenle Ankara Gar’dan değil Sincan’dan kalkıyordu. Banliyö hattı tamamlanmadan, 24 Haziran 2018’deki seçimler öncesinde bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçim yatırımı olarak açılmıştı. Açılış, sinyalizasyon sistemi eksik olarak 12 Nisan’da yapılmıştı. Açılıştan sonra YHT seferleri yeniden Ankara Garı’ndan başlatılmış, 9 kişinin öldüğü kaza da bu tarihten sonra yaşanmıştı.

"Dokuz kişinin öldüğü YHT kazasında savunma: Müşteri memnuniyeti arttı" haberi, 05 Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır. 05 Haziran 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Dokuz kişinin öldüğü YHT kazasında savunma: Müşteri memnuniyeti arttı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dokuz kişinin öldüğü YHT kazasında savunma: Müşteri memnuniyeti arttı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:49 Beşiktaş'ta Transfer Hareketi! 3 Oyuncuyla Sözleşme Uzadı
  2. 16:48 Kral Charles'ın Sağlık Durumu Kritik: Cenaze Hazırlıkları Başladı!
  3. 16:48 Gerçek Gamer'lar İçin Uygun Fiyatlı Güç: Ardor Gaming Guardian Klavye
  4. 16:47 Sevgili Cinayetine Kurban Giden Kadın Bakın Kimmiş! Yalın'ın Kuzeni Çıktı!
  5. 16:42 Yeşilçam'ın Güzel Oyuncusu Ahu Tuğba Yoğun Bakımda! Son Dakika!
  6. 16:39 Alman Kadınlarının Güzellik Sırrı O Marka Bundan Sonra Türkiye'de!
  7. 16:26 Fitch Ratings: Türkiye'nin Enflasyonla Mücadele Kararlılığı Yeni Ekonomi Politikasıyla Sürdürülecek
  8. 16:18 Kremlin Sözcüsü Peskov: Avrupa'nın Seçim Kararı Rusya İlişkilerini Yeniden Şekillendirecek
  9. 16:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim sürecinde büyük bir haksızlığa maruz kaldık"
  10. 16:03 Sillyon Antik Kenti'nde Roma Dönemine Ait Stadyumun Kazı Çalışmaları Hızla İlerliyor
  11. 15:53 Uyumadan Önce Yoğurda Ekleyin, Mucizevi Sonuçlara Hayran Kalın!
  12. 15:40 ABD, yeni yeşil gözlü otonom tankıyla gövde gösterisi yapıyor! 12 tonluk tank test sürüşünde!
  13. 15:26 AKP'nin Eğitimde Yapboz Modeli: MEB'den Yeni Müfredat Detayları
  14. 15:25 İlber Ortaylı'dan Ayasofya açıklaması: Namaz kılmak için gudubet bir bina
  15. 15:11 Merkez Bankası'nın rezervleri 126,3 milyar dolara geriledi
  16. 15:11 Turistlere izinsiz ev kiralamak artık daha ciddi bir ceza getiriyor!
  17. 15:11 Dolar ve euro'da yükseliş: Volatilite ve Fed etkisiyle devam ediyor
  18. 14:59 Fenerbahçe'nin Teknik Direktörü İsmail Kartal'ın Beşiktaş derbisi için planı netleşti
  19. 14:48 Renault, C segmentinde rakipsiz yeni bir tam hibrit SUV modeli tanıttı!
  20. 14:31 Ahmet Kaya'nın Filmine Sinema Salonlarından Büyük Veto!
Gündem Haberleri