Dolmabahçe Sarayı’nda tarihi paravanın astarından 19. yüzyıla ait Japon gazete kupürleri çıktı

Dolmabahçe Sarayı’nda tarihi paravanın astarından 19. yüzyıla ait Japon gazete kupürleri çıktı

Dolmabahçe Sarayı’nda tarihi paravanın astar... Dolmabahçe Sarayı'nda uzun seneler sergilenen ve geçtiğimiz ay restorasyon çalışması yapılan tarihi Japon Paravanı'nın astarında 19. yüzyıla...

Dolmabahçe Sarayı'nda uzun seneler sergilenen ve geçtiğimiz ay restorasyon çalışması yapılan tarihi Japon Paravanı'nın astarında 19. yüzyıla ait Japon gazete kupürleri bulundu. 1870 ve 1887 yıllarını kapsayan gazete kupürlerinde edebiyat alanındaki çalışmalar ve o dönemin gündelik olayları anlatılıyor.

1887 yılında beraberindeki heyetle çıktığı Avrupa seyahatinde İstanbul'a gelerek Sultan II. Abdülhamid'le görüşen Japonya Prensi Komatsu Akihito ziyaretin ardından Abdülhamit'e bir takım hediyeler verdi. Hediye edilen eşyalar arasında nakkaşlı bir paravan da bulunuyordu. Altı parçadan oluşan bu paravanlardan her birinde Japon işleme sanatı olan Nihon Shishu tekniğiyle yapılmış ipek üzerine işlenmiş süslemeler yer alıyor. Dolmabahçe Sarayı'nda Japon Salonunda uzun yıllar sergilenen bu paravan geçtiğimiz ay restore edilmek üzere Milli Saraylar Tekstil Konservasyon ve Restorasyon Atölyesi'ne getirildi. Burada yapılan restorasyon çalışmasında Paravanın iç astar bölümünde 1870 ve 1887 yıllarına ait 22 parçalık Japon gazete kupürleri bulundu.

JAPON PARAVANININ ASTARINDA GAZETE KUPÜRLERİ BULUNDU

Japon karavanında bulunan gazete kupürleri hakkında bilgi veren Milli Saraylar İdaresi Restorasyondan sorumlu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çapoğlu, "Paravanımız 6 parçadan oluşmakta. Aslında varlığıyla Osmanlı İmparatorluğu ve Japonya arasındaki kültürel ilişkilere ışık tutuyor. 132 yıllık geçmişi olan bir paravan Milli Saraylar envanterinde önemli sayıda Japon eseri var. Hatta Dolmabahçe Sarayı'nda Japon Salonu olarak adlandırılan sergileme mekanımız var. Bu eserde burada sergileniyordu. 132 yıllık tarihe şahit olmuş bir miktar konservasyon ve restorasyona ihtiyaç duyduğundan Milli Saraylar idaresine bağlı tekstil konservasyon ve restorasyon atölyesine alındı. İncelemeler sırasında tespit edildi ki bu paravanın üzerinde çok enteresan bir ipek üzerine bezemeler var. Nihon Shishu el işlemesi tekniğiyle işlenmiş. Bu eserdeki aşınmışlıklar ve hasarlar tespit edilirken, astarını açtıklarında burada görülen 22 adet gazete kupürü tespit edildi. İncelemeler ve araştırmalar ilgi çekti. Buradaki gazetelerin 1870 yılından 1887 yılına kadar değişen aralıklarda olduğu o zamanki Japonya hakkında bize bilgiler veriyor. Bu kupürlerin ne anlama geldiğini İnceledik araştırdık. Bu kupürlerin Japonya'nın Kanji dilinde yani Çince karakterleri de içeren Çince ve Japonca karakteri içeren bir dilde yazıldıkları, bir gazetenin edebiyat şairlerinin şiirlerine örnekler veren bir gazete alanında olduğu diğer kupürleri incelediğimizde gündelik haberlere ve güncel olaylara ışık tutan eserler olduğu tespit edilmiştir.  Önümüzdeki aylarda bu eserler restorasyon ve konservasyon işi bittiği zaman tekrar Dolmabahçe Saray'ında sergilenmeye devam edecektir" dedi.

"Dolmabahçe Sarayı’nda tarihi paravanın astarından 19. yüzyıla ait Japon gazete kupürleri çıktı" haberi, 22 Ocak 2020 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Dolmabahçe Sarayı’nda tarihi paravanın astarından 19. yüzyıla ait Japon gazete kupürleri çıktı haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dolmabahçe Sarayı’nda tarihi paravanın astarından 19. yüzyıla ait Japon gazete kupürleri çıktı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 17 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

  • YORUM YAZ

    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON HABERLER
    1. 02:30 PSG ve Dortmund, Şampiyonlar Ligi'nde yarı finale çıktı
    2. 02:20 Dünya Bankası, Türkiye'ye yönelik 18 milyar dolarlık finansman sağlayacağını duyurdu
    3. 02:16 İsrail ordusu'nun Refah'ta eve düzenlediği saldırıda 4'ü çocuk 7 Filistinli'nin öldüğü bildirildi
    4. 01:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan temel sorunumuz enflasyon olduğunu açıkladı
    5. 01:38 İngiliz General Ukrayna'yı uyardı: 2024’te yenilebilir
    6. 01:35 Gelecek-Saadet'in 'hayat pahalılığı araştırılsın' teklifinin reddedildiği açıklandı
    7. 01:33 Fenerbahçelilere Müjde geldi: Olympiakos Maç o kanaldan şifresiz yayınlanacak
    8. 01:30 IFC'den Ülker Bisküvi'ye 75 milyon avroluk kredi sağlayacağını açıkladı
    9. 01:27 İsrail Ordu Sözcüsü açıkladı: İran'ın saldırısına yanıt vermemek mümkün değil
    10. 01:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen ataması açıklaması geldi
    11. 00:49 Bakan Şimşek yatırımcıları uyardı: "temkinli olun"
    12. 00:47 Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi geldi
    13. 00:42 İçişleri Bakanlığı'ndan APP plaka uyarısı geldi
    14. 00:40 AB'de yeni otomobil satışları aralıkta düşüş yaşadı
    15. 00:30 Bakan Uraloğlu: "1 Nisan’dan bu yana tam 6 bin emekli geldi"
    16. 00:28 2023'te Trafikteki araç sayısı 2,3 milyon arttığı gözlemlendi
    17. 00:26 Gözler BTK'da: X platformuna ceza yolda
    18. 00:22 iPhone 16'nın renkleri sızdırıldı: işte tüm renkleri
    19. 00:19 İsrail güvenlik sitelerinin siber saldırıya uğradı
    20. 00:17 Kuzey Kore'nin, Çin'den dijital teknoloji satın aldığı iddia edildi
    Haberleri