Dünya Bankası'ndan Türkiye ekonomisine iyimser bakış geldi
Dünya Bankası'ndan Türkiye ekonomisine iyims... Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya ekonomilerinin bu yıl yüzde 2,8 oranında büyümesinin beklendiğini duyurdu. Raporda, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3 büyüme, gelecek yıl ise yüzde 3,6 büyüme hedeflendiği belirtildi.
Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya ekonomilerine dair bir rapor yayımladı.
Rapora göre, bölgedeki yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerde bu yılın yavaşlama dönemi olması bekleniyor. Küresel ekonominin zayıflaması, sıkı para politikaları, Çin'deki yavaşlama ve düşük emtia fiyatları gibi faktörlerin baskısı altında olduğu ifade ediliyor. Geçen yıl bölge ekonomisi yüzde 3,3 büyürken, bu yıl yüzde 2,8'e gerilemesi öngörülüyor.
YAŞAM MALİYETİ KRİZİ ETKİLİ OLMAYA DEVAM EDİYOR
Önümüzdeki yıl için ise büyüme oranının yüzde 2,7 olması bekleniyor. Dünya Bankası'nın ocak ayındaki tahminlerine göre, bu yıl için yüzde 2,4 ve gelecek yıl için yüzde 2,7 büyüme öngörülmüştü. Rapor ayrıca, Avro Bölgesi ve diğer ticaret ortaklarında beklenenden daha yavaş bir toparlanmanın olabileceğine dikkat çekiyor. Kısıtlayıcı para politikaları ve jeopolitik gelişmelerin büyümeyi daha da yavaşlatabileceği uyarısında bulunuluyor. Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, salgın ve yaşam maliyeti krizinin bölgenin toparlanmasını geciktirebileceği belirtilirken, enflasyonun düşmeye başladığı ancak yaşam maliyeti krizinin hala devam ettiği vurgulanıyor.
Türkiye'nin ekonomik durumuna ilişkin de değerlendirmelerin yer aldığı raporda, ülkenin bu yıl yüzde 3, gelecek yıl ise yüzde 3,6 büyümesinin beklendiği belirtiliyor. Dünya Bankası, ocak ayındaki tahminlerinde Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 ve gelecek yıl yüzde 3,9 büyüyeceğini öngörmüştü.
Raporda, makroekonomik konsolidasyon çabalarının yurt içi talebi kısıtlayabileceği ifade ediliyor. Ayrıca, sıkı para politikasının etkisiyle enflasyonun mayısta zirve yapmasının ardından kademeli olarak gerilemesi beklenirken, net ihracatın artan katkısıyla 2024'ten itibaren cari dengenin iyileşmesinin öngörüldüğü belirtiliyor. Raporda, mevcut politika duruşunun devamına bağlı olarak görünümün dengeli olduğu vurgulanırken, yeni ekonomik yönetiminin artan itibarının daha fazla yatırım girişiyle sonuçlanabileceği ve bunun para biriminin istikrar kazanmasına ve ekonomik düzenlemenin hızlandırılmasına yardımcı olabileceği ifade ediliyor.
"Dünya Bankası'ndan Türkiye ekonomisine iyimser bakış geldi" haberi, 11 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 11 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Dünya Bankası'ndan Türkiye ekonomisine iyimser bakış geldi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dünya Bankası'ndan Türkiye ekonomisine iyimser bakış geldi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.