Dünya Su Günü’nde ortak çağrı: Kritik eşiğe geldik, su kıtlığı yaşanıyor
Dünya Su Günü’nde ortak çağrı: Kritik eşiğe ... Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, dünya ülkelerinin giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek için ilan edilen 22 Mart Dünya Su Günü, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması için farkındalık...
Türkiye’de de temiz suya ihtiyaç her geçen gün artıyor. Uzmanlar suların kirlendiğine dikkat çekerek önlem alınması için çağrıda bulunuyor.
KRİTİK EŞİĞE DOĞRU...
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç Su Günü’ne ilişkin yaptığı açıklamada ise “Kentsel nüfusun her saniyede iki kişi arttığı dünyada su varlığının; nüfus artışı, çevre kirliliği ve iklim değişikliği nedeniyle ilerleyen zamanlarda çok daha kritik bir konuma geleceği görülüyor. Bununla beraber çok değerli olan su varlıklarının çoğu zaman kullanılamaz hale geldiği bölgeler de bulunuyor. Atık su arıtma ile ilgili yetersizlikler nedeniyle Gediz, Küçük Menderes, Büyük Menderes, Ergene ve Bakırçay gibi önemli su havzalarının su kalitesi çok kirli sular kategorisinde. Bu nedenle belediyelerin en önemli ve öncelikli görevleri arasında kentsel atık su arıtma tesislerini kurmaları veya yetersiz kalan arıtma kapasitelerini büyütmeleri gelmeli” dedi.
Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) de suyun önemine dikkat çekti. ORÇEV Başkanı Gül Ersan, “Önceki yıllarda su içmenin faydaları hatırlatılırken şimdi temiz suya ulaşım sorunu anlatılıyor. Artık ‘Su için cildiniz güzelleşsin’ değil, ‘İçtiğiniz sular kanserojen madde içerebilir’ uyarılarıyla karşılaşıyoruz” diye konuştu.
SU KITLIĞI YAŞANIYOR
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu ise dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisinin, yani 4 milyar insanın yılın en az bir ayında su kıtlığı yaşadığını belirterek “Dünya çapında 700 milyon insan, 2030 yılına kadar yoğun su kıtlığı nedeniyle göç etmek zorunda kalabilir. Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinden Temiz Su ve Sıhhi Koşullar ile su kıtlığına dikkat çekilmiştir.
İklim değişikliği ile su kıtlığının daha da artacağına değinilmiştir. 2050 yılına kadar 4 insandan 1’inin suya erişimde sorun yaşayacağı öngörülmektedir” ifadelerini kullandı.
CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Su varlığımız ciddi bir kirlilik tehdidi altında. Sorunun nedeni olanlar çözüm üretmeye yanaşmıyor” dedi.
"Dünya Su Günü’nde ortak çağrı: Kritik eşiğe geldik, su kıtlığı yaşanıyor" haberi, 22 Mart 2019 tarihinde yazılmıştır. Dünya kategorisi altında bulunan Dünya Su Günü’nde ortak çağrı: Kritik eşiğe geldik, su kıtlığı yaşanıyor haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Dünya Su Günü’nde ortak çağrı: Kritik eşiğe geldik, su kıtlığı yaşanıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.