Eczacı Odası Başkanı'ndan ilaç uyarısı: Yakında üç ilaçtan birine ulaşamayacağız

Eczacı Odası Başkanı'ndan ilaç uyarısı: Yakında üç ilaçtan birine ulaşamayacağız

Eczacı Odası Başkanı'ndan ilaç uyarısı: Yakı... Kur artışından dolayı yaşanan ilaç sıkıntısı her geçen gün alarm seviyesini yükseltiyor.

Eczacılar 'yok ilaç' listesine her geçen gün yenilerinin eklendi uyarısını yapıyor. Durumun vehametini ise Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin şöyle anlattı: Böyle devam ederse ağustos ayından sonra, ilaç yoklarının yüzde 30’ların üzerine çıkabileceği konuşuluyor sektörde. Bu, neredeyse üç ilaçtan bir tanesinin ulaşılamıyor olması demek. Yıl sonuna kadar 8 bin eczane de kapanabilir.

Kur artışında yaşanan artış son dönemlerde ilaç tedarikindeki sıkıntıyı zirveye taşımış durumda. Sektör temsilcileri gidişatın sürmesi durumunda bazıları hayati olmak üzere pek çok ilacın eczanelerde artık bulunamayacağı uyarısını yapıyor. Yaşanan krizi Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin de açıklamalarıyla gözler önüne serdi.

Şahin, şunları söyledi:

“Birçok meslektaşımız, ekonomik anlamda sıkıntı çekmeye başladı. Meslektaşlarımızın büyük çoğunluğu, kredi ile ayakta durmaya çalışmakta. Böyle devam ederse, yapılması gereken düzenlemeler yapılmazsa, maalesef, temmuz – ağustostan sonra eczanelerde sıkıntıların baş göstereceğini, yıl sonuna kadar Türkiye çapında yaklaşık 8 binin üzerinde eczanenin kapanma noktasına geleceğini öngörüyoruz.

Ana sebebi de 2009 yılında en son çıkarılan ve güncellenen ilaç fiyat kararnamesi. Maalesef ilaç fiyat kararnamesi 2009 yılından beri oradaki baremler güncellenmediği için eczacılar ciddi sıkıntı yaşamaya başladı. Bu baremlerin güncellenmemesi sebebiyle ilaç fiyatlarına zam gelse dahi eczacıların maalesef karlılıkları düşmekte ve artan giderler noktasında da ciddi sıkıntılar yaşamaya başladı birçok meslektaşımız. Bu makas artık daraldığı için de maalesef meslektaşlarımızı ciddi sıkıntıya sokmakta. Bir an önce buradaki düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz. Yetkililerden bu konularda bizlere destek olmasını bekliyoruz. Fiyat kararnamesindeki baremlerin güncellenmesini talep ediyoruz.

Kanser ilaçları Türkiye'ye gelmiyor

Vatandaşlarımıza etkisine baktığımız zaman da birçok ilaca ulaşmakta artık yavaş yavaş sıkıntı çekmeye başladı vatandaşlarımız. Bunun içerisinde tüp bebek ilaçları var, kanser ilaçları, şeker ilaçları, tansiyon ilaçları, çeşitli ilaçlar var. Bugün bunun sebebi maalesef ilaçtaki euro kurunun 6.29’a sabitlenmiş olması. Bu euro kuru ile maalesef birçok yabancı ilaç firması ülkemize ilaç getirmek istemiyorlar ve bundan imtina ediyorlar.

Daha da önemlisi, geçtiğimiz günlerde bir ilaç firması yetkilisi açıklama yaptı. Bu ilaç firması yetkilisinin açıklamasına göre; Avrupa Birliği İlaç Ajansı’nın verdiği yeni ilaç ruhsatlarının yüzde 79’unun ülkemize gelmediği, yüzde 79’unun ülkemizden ruhsat almadığını ifade etti. Yani bu şu demek oluyor, yeni nesil ilaçların yüzde 79’u maalesef bu kur sebebiyle; ülkemize yeni nesil ilaçları getirmiyorlar. Bu da vatandaşlarımız için çok sıkıntılı bir süreç maalesef. Yani birçok hastamızın hastalığının tedavisinde kullanabilecekleri çok daha konforlu ilaçlar varken maalesef bu ilaçlara erişimde de vatandaşlarımız sıkıntı yaşıyor."

Piyasada yedi ilaçtan biri bulunmuyor

İlaç firmalarıyla yaptıkları görüşmelerde yüzde 15 civarında ‘piyasa yokunun’ söz konusu olduğunu aktaran Şahin, euro kurundaki dalgalanmanın bir sonucu olarak piyasada neredeyse yedi ilaçtan bir tanesinin bulunmadığını söyledi.

Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Süreç böyle devam ederse maalesef ağustos ayından sonra, özellikle ithal ilaçlarda çok ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini öngörüyoruz. Ağustos ayından sonra ilaç yoklarının yüzde 30’ların üzerine çıkabileceği konuşuluyor sektörde. Yüzde 30’un üzerinde ilaç yokluğu demek, neredeyse üç ilaçtan bir tanesinin ulaşılamıyor olması demek. Hem vatandaşlarımızla karşı karşıya gelmek istemiyoruz, hem de eczanelerimizde böyle bir durum ile karşılaşmak istemiyoruz. Yetkililerin bunun bir an önce önlemini alması gerektiğini düşünüyoruz.

"Eczacı Odası Başkanı'ndan ilaç uyarısı: Yakında üç ilaçtan birine ulaşamayacağız" haberi, 08 Haziran 2022 tarihinde yazılmıştır. 08 Haziran 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Eczacı Odası Başkanı'ndan ilaç uyarısı: Yakında üç ilaçtan birine ulaşamayacağız haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Eczacı Odası Başkanı'ndan ilaç uyarısı: Yakında üç ilaçtan birine ulaşamayacağız 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  2. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  3. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  4. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  5. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  6. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  7. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  8. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  9. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  10. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  11. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  12. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  13. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  14. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  15. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  16. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  17. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  18. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  19. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  20. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
Sağlık Haberleri