Editörün Seçtikleri | 10 Şubat 2020
Editörün Seçtikleri | 10 Şubat 2020 ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular.EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİMustafa Balcıoğlu, Sezai BalcıROTHSCHILDLER VE OSMANLI İMAPARATORLUĞUİlk...
ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Mustafa Balcıoğlu, Sezai Balcı
ROTHSCHILDLER VE OSMANLI İMAPARATORLUĞU
İlk Kez Yayınlanan Belgelerle
Erguvan Yayınevi
A.B.D.’nin (yüzyılın) projesi diye israille birlikte ortaya attığı yeni politakanın ardından Ortadoğuda üç dinin kutsal saydığı Kudüs yine tartışma gündeminde…Türkiye’de muhafazakar ve islamcı hareket Sultan İkinci Abdülhamid’in Filistin davasını ve Kudüs’ü savunduğunu hiçbir kanıta dayanmaksızın ileri sürüyor. Oysaki tarihi gerçekler bambaşka. Abdülhamid yahudi tüccarlardan aldığı para ve borç karşılığında Filistin topraklarını siyonist yahudilere satan Osmanlı padişahıydı. Üstelik onun aldığı paraları Türkiye Cumhuriyet’i 1955’a kadar ödemek zorunda kaldı. Bu tarihi palavrayı Prof. Mustafa Balcıoğlu ve Doç. Dr. Sezai Balcı’nın çalışması bitirdi. İki akademisyenin Başbakanlık (şimdi Cumhurbaşkanlığı) Osmanlı Arşivi belgelerine dayanarak gerçeği ortaya koydu.
Adları, iki yüzyıldır para, güç ve gizlilikle eş anlamlı olarak anılan Rothschildler ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki ilişkiler, 1820’li yılların sonunda başlamıştır. Yeni kurulan Cumhuriyet’e de intikal eden münasebetler bugüne değin artarak devam etmiştir. Aile ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki ilişkiler elinizdeki çalışmanın konusudur. Rothschildler ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki münasebetler ikinci kitapta ele alınmıştır. Ülkemizde ve yurt dışında şimdiye değin bu konuda hiçbir bağımsız çalışma yapılmamıştır. Bu bakımdan eser; siyasal tarihin ve iktisat tarihinin önemli bir eksikliğini tamamlayacaktır. Bilhassa ülkemizde, Rothschildlere ilişkin, söylentilerden ibaret, subjektif ve ciddiyetten uzak kimi bilgiler dolaşmaktadır. İşte, bu kitapla tarihsel sorunların nasıl bir yöntemle çözülmesi gerektiği de gösterilmiştir. Eserde, Rothschildlerin Sultan 2. Mahmud, Abdülmecid, 2. Abdülhamid ve İttihatçılarla ilişkileri ilk defa belgelere dayanılarak açıklığa kavuşturulmuştur. Tanzimat döneminin başlıca isimlerinden Mustafa Reşit, Âli ve Fuad Paşaların, 2. Abdülhamid’in sadrazamlarından Kabaağaçlızade Cevat ve Kamil Paşa’nın, İttihatçı önderlerden Ahmet Rıza’nın ve ünlü Maliye Nazırı Cavit Bey’in de Rothschildlerle kurdukları ilişkiler bu eserde aydınlatılmıştır. Rothschild Ailesi’nden alınan borçlar, Osmanlı Bankası, Türkiye’deki Musevi cemaati ile Ailenin ilişkileri ve Aile üyelerine Osmanlı sultanları tarafından tevcih edilen nişanlar ilk defa bu çalışmada meydana çıkarılmıştır. Filistin Meselesi ve Siyonizm sorunsalı da baş aktör konumumdaki Rothschildler ve Osmanlı İmparatorluğu bağlamında, şaşırtıcı orijinal belgelerle yine ilk olarak bu eserde kaleme alınmıştır.
536 s.
İstanbul 2018
KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Dilek Çolak
SOLA: GÜNEY AMERİKA HATIRA DEFTERİ
Tekin Yayınevi
Binlerce ayak izinin tek başına toprağa bırakıldığı bu kitapta; işgal fabrikaları, işgal toprakları, barikatçılar, evsizler, kayıp anneleri, kayıp oğulları, kayıp kızları, dilenci ordusu, göçmenler, toprağın asıl sahipleri olan yerliler ve daha niceleri anlatılıyor. Parlak şehir ışıklarından, güneşli kumsallardan ve gösterişli alışveriş merkezlerinin serinliğinden çok uzakta yaşayanların gerçek hikâyeleri eşlik ediyor okura. Her türlü sömürüye, baskıya, yok sayılmaya, kaybedilmeye, işkencelere, hapislere, gözdağlarına, açlığa, işsizliğe, adaletsizliğe karşı koymuş Güney Amerika halkları bize kendi coğrafyamızın hikâyesini bir kere daha hatırlatıyor.
“Biz çocuklarımızın ölümleri üzerine konuşmayacağız. Biz biliyoruz ki onlar toplama kamplarında şiddete maruz kaldılar. Dehşet verici işkencelere maruz kaldılar. Onları öldürdüler, uçaklardan denize atıldıklarını da biliyoruz. Bu nedenle, hiçbir zaman kişisel öykülerimiz ile ilgili konuşmadık. Çünkü hepsi benzer şeylere maruz kaldılar. Hepimiz direnmeliyiz! Çocuklarımızın adları için mutlaka mücadele etmeliyiz! Bizim mücadelemiz hâlâ bitmedi. Hiçbir zaman korkmadık, hiçbir zaman! Biliyor musunuz niye? Biz çocuğumuzu dokuz ay karnımızda büyüttük. İşte bu bizim gücümüz, biz onları istiyoruz. Biz ne pardon denilmesini istiyoruz ne de onların unutulmasını.”
Dilini bilmediğimiz insanlar bize bizi anlatırken, eski dünya ile yenidünya birbirine biraz daha yaklaşıyor.
184 s.
İstanbul 2020
KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Ian McEwan
SAHİLDE
Çeviren: İlknur Özdemir
Yapı Kredi Yayınları
1962 yılı. Dorset kıyılarına balayına gelmiş iki genç: Florence ve Edward. Biri seçkin bir aileden bir müzisyen; diğeri daha mütevazı bir aileden, tarih bölümü mezunu bir genç. Cinsel tabuların henüz yıkılmadığı yıllarda büyümüş, farklı sınıflardan iki insan. Evliliklerinin ilk gecesi onlar için hem heyecan hem korku. Bazen tiksinti, bazen tutku.
Çağdaş İngiliz edebiyatının önemli isimlerinden Ian McEwan, bir akşam yemeğinde başlayıp sabahın ilk saatlerinde biten romanında, deneyimsiz iki gencin evliliğinin tutku ve trajedi arasında gidip gelen ilk saatlerini öyle iyi anlatıyor ki bu kısa roman bir anda dönemin gençlerinin ilişkilerinin ayrıntılı bir analizine dönüşüyor.
“Olağanüstü yazılmış bir roman… Yürek parçalayıcı, komik, dâhice... McEwan karakterlerine karşı çok merhametli ama kalp kırıklığı karşısında da bir o kadar acımasız.”
- The Boston Globe
“Fevkalade, sürükleyici, merak uyandırıcı... Keyifli, eşine az rastlanır türden, olağanüstü bir roman.”
- San Francisco Chronicle
104 s.
İstanbul 2020
"Editörün Seçtikleri | 10 Şubat 2020" haberi, 10 Şubat 2020 tarihinde yazılmıştır. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Editörün Seçtikleri | 10 Şubat 2020 haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Editörün Seçtikleri | 10 Şubat 2020 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 23 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.