Editörün Seçtikleri | 21 Ekim 2019

Editörün Seçtikleri | 21 Ekim 2019

Editörün Seçtikleri | 21 Ekim 2019 ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular...

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular.

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

Fuat Keyman, Ayşe Köse Badur

KÜRT SORUNU

Ayrıntı Yayınları

Türkiye siyasetinde ve kamusal tartışma alanında dış politikadan iç siyasete, ekonomiden çevre sorunlarına, kutuplaşmadan ötekileştirme süreçlerine kadar uzanan geniş bir yelpazede yaşanan; tüm gelişmeleri yatay olarak kesen ya da bu gelişmelerin ortak paydalarından biri olan “Kürt sorunu”na karşı ilginin hem yurt içinde hem de yurt dışında yeniden canlandığını gözlemliyoruz. Aynı zamanda, çatışma çözümü alanında son dönemde yapılan çalışmalara baktığımız zaman, bu çalışmalar içinde kentleşme, kent mekânının yönetimi ve yerel dinamiklere artan biçimde ilgi gösterildiğini görüyoruz. Buna karşın, Türkiye’de, çatışma çözümü alanında yapılan çalışmalarda bu tür bir ilginin hâlâ yeterince gelişmediği gerçeğiyle de karşı karşıyayız. Bu nedenle Türkiye örneğinde Kürt sorununu yerel dinamikler-çatışma çözümü ilişkisi içinde değerlendirmenin gerekli olduğu düşüncesinden hareketle elinizdeki kitap çalışmamızı gerçekleştirdik.

144 s.

İstanbul 2019

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Paola Staccioli

İTALYAN KADIN DEVRİMCİLER

Çeviren: Ali Rumi

Ceylan Yayınları

Kadınlar, bugün olduğu gibi dün de ezilenlerin özgürlük ve eşitlik mücadelesinin bir parçasıydı. Elbette düzeyi ve biçimi farklıydı. Ancak bugün çok açık ki, artık kadınlar bir özne ve insanlık adına hiçbir ilerleme, kadın iradesi ve gücü olmadan düşünülemez. Sadece geride kalan son birkaç yıla bakıldığında bile kadınların dünyayı değiştirme gücünün ne kadar kudretli olduğunu görmek mümkün. Hemen yanı başımızda, coğrafyamızda kadınlar bir devrim yaptı; Rojava Devrimi. Ellerine silah alarak bütün tabuları yerle bir ettiler.

Yayınevimiz, kadın özgürlük mücadelesinin deneyimlerini siz okurları ile buluşturmayı, kadınların tarihte de yok sayılan varlığını hatırlatmayı bir görev sayıyor. Bu kapsamda Kadın Olsak da! kitabını sizlerle buluşturuyor. Yazarın da dediği gibi; kitap bir tarih çalışması değil, 10 kadın devrimcinin hayatının özeti. Ancak biliyoruz ki, kişisel olan politiktir ve bu 10 hikaye, dünden bugüne uzanırken, geleceğe de ışık tutmaktadır. Kitapta yer alan 10 kadın devrimcinin ortak noktası, “erkek alanı” olarak bilinen bir alana yani “silahlı direniş” alanına girmeleri, silaha el atmalarıdır. Bu nedenle de kitabın ismi; Kadın Olsak da’dır. Çünkü, 10 kadın devrimcinin yaşamı gibi kitabın ismi de, politik askeri alanın erkek devrimcilere ait olduğu fikrine bir reddiyedir. Erkekler dünyasında cinsiyetçi bir içerik haline dönüşen “da” kelimesini ters yüz ederek, bu cinsiyetçiliğe karşı silaha dönüştürmektedir.

Kadın özgürlük mücadelesinde özellikle Rojava kadın devrimi ile birlikte kadınlar silahlı direniş alanında da büyük bir deneyim biriktirdi, tarih yazdı. Varlıkları ile Kobanê savunmasının kaderini değiştiren Arîn Mîrkan ve Sibel Bulut ile polis baskınına silahlı direnişle yanıt veren Yeliz Erbay ve Şirin Öter ile nice kadın devrimci, bu tarihin özneleri oldular. Kadınlar, eylemleri ile olduğu gibi kalemleri ile de tarihi yazıyorlar ve yazacaklar. Yayınevimiz de bu tarih yazımına kitapları ile katkı sunmaktan büyük onur ve mutluluk duyarak, Kadın Olsak da’yı sizlerle buluşturuyor. İyi okumalar.

263 s.

İstanbul 2019

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Gabriel Garcia Marquez

KIRMIZI PAZARTESİ

Çeviren: İnci Kut

Can Yayınları

Kolombiyalı büyük yazar Gabriel García Márquez’in 1981’de yayımlanan ve başyapıtları arasında yer alan romanı Kırmızı Pazartesi, işleneceğini herkesin bildiği ancak engel olmak için kimsenin bir şey yapmadığı bir cinayetin öyküsünü anlatıyor. Usta yazar, çocukluğunu geçirdiği kasabada yıllar önce yaşanmış bir cinayeti kendine özgü eşsiz anlatımıyla aktarıyor. Romanın kahramanı Santiago Nasar’ın daha ilk sayfadan töre cinayetine kurban gitmesi ve bu cinayetin hangi dinamiklerin etkisiyle işlendiği geri dönüşlerle adım adım gözler önüne seriliyor.

Kırmızı Pazartesi, bir cinayetin arka planını göstermekten öte, acımasız törelerin kıskacındaki bir halkın ortak davranış biçimlerinin portresini de çiziyor. Böylece alabildiğine sürükleyici bu kısa ve ölümsüz roman, adeta bir toplumun ruh çözümlemesi niteliğini de kazanmış oluyor.

120 s.

İstanbul 2019

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

"Editörün Seçtikleri | 21 Ekim 2019" haberi, 23 Ekim 2019 tarihinde yazılmıştır. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Editörün Seçtikleri | 21 Ekim 2019 haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Editörün Seçtikleri | 21 Ekim 2019 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:24 İsmailağa Cemaati'nde Lider Değişimi: Fikri Doğan Yeni Şeyh Olarak İlan Edildi
  2. 19:21 Patiswiss AG: Türkiye'deki 'Küflü Çikolata' Krizi Hakkında Önemli Açıklama!
  3. 19:16 24 Nisan hava durumu tahminleri
  4. 19:09 Borsa günü gerileyerek kapattı
  5. 19:09 Fatih Terim'in Panathinaikos'u: Yunanistan'da Çifte Kupa Hedefi!
  6. 19:06 24 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  7. 19:03 Borrell: Gazze'deki İsrail Saldırılarına Sert Tepki
  8. 18:54 Samsun'da Deniz Somonu: Lezzet ve Ekonomi Bir Arada!
  9. 18:50 Erdoğan, 23 Nisan'daki TBMM Oturumu Yerine İsmailağa Cemaati Liderinin Cenazesine Katıldı
  10. 18:46 Galatasaray'da şampiyonluk için kritik son 5 hafta başladı!
  11. 18:46 İngiltere, savunma bütçesini artırmayı planlıyor
  12. 18:45 Ev Yapımı Parmak Tatlısı: Geleneksel Lezzetin Sırrı!
  13. 18:15 Yeni Araştırma: Şarkı Sözleri Daha Öfkeli ve Tekrarlı Hale Mi Geliyor?
  14. 18:11 ABD'de Yeni Konut Satışları Mart Ayında Güçlü Büyüme Kaydetti, Fiyatlar Hafif Geriledi
  15. 18:10 Filistin'e destek veren bir milletvekiline 'terör' suçlaması yapıldı
  16. 18:08 Yaşlı Nüfus Hızla Artıyor: TÜİK'in Son Verileri
  17. 18:07 iflas dalgası devam ediyor: Türkiye'nin iki dev şirketi daha iflasını açıkladı!
  18. 18:01 Antony Blinken: İnsan Hakları Raporu'nda Öne Çıkanlar ve Tartışmalar
  19. 17:58 Ekonomist: TCMB Faizinde Değişiklik Beklenmiyor, Borsada 10 Bin Puan Hedefi Konuşuluyor
  20. 17:51 B1 sınıfı ehliyet nedir?
ABC Kitap Haberleri