Editörün Seçtikleri | 9 Aralık 2019
Editörün Seçtikleri | 9 Aralık 2019 ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular.
ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Cengiz Gündoğdu
KAPİTAL’İN MANTIĞI
Maddeci Diyalektik Mantığa Giriş
Tekin Yayınevi
Cengiz Gündoğdu’nun “Kapital’in Mantığı” adlı kitabı hakkında İnsancıl Atölyesi’nden Korkut Köseoğlu yazdı. Köseoğlu’nun içeriğine katıldığımız yazısına aşağıda yer veriyoruz.
K.Marx’ın Kapital’i okunması zor kitaptır. Birçok kişi okumaya başlayıp kısa sürede bırakmıştır. Bırakmayanların büyük bölümü okumuştur, anlamamıştır. Okurun birikim eksikliği bunda etkilidir. Birikim eksikliği yalnızca yeterince okumamış olmaktan değil, aynı zamanda anlama, akıl yürütme biçiminde geleneksel mantıkla algıladığımız içindir.
Cengiz Gündoğdu, yeni kitabı “Kapital’in Mantığı” adlı eserinde bu konuyu ele almış, Marks’ın Hegel’in mantığını nasıl diyalektik mantığa dönüştürerek Kapital’i oluşturduğunu göstermiş.
Yazar önce kapitalizmin genel görünümünü vermiş, ardından insanlığın düşünce evrelerini, yöntemlerini anlatmış. Kapital’i anlamak için Hegel’in idealist diyalektiğini kırmanın gerekliliğini, bunun için nelerin yıkılması gerektiğini altı başlıkta örnekleriyle göstermiş.
Daha sonra Kapital’i anlamamızda temel olan diyalektik düşüncenin tarihsel gelişimini filozoflar aracılığıyla ele almış.
Gündoğdu eserin dördüncü bölümünde, Türk ve dünya yazınından örneklerle, Marks’ın kapitalde gösterdiği emek sömürüsünü yazarların kendi eserlerinde nasıl gösterdiğini serimlemiş. Gerçekçi yazarların mistisizme kapılmadan, yalın bir şekilde toplumsal çözümlemeyi nasıl yaptıklarını görüyoruz bu bölümde.
Eserin beşinci bölümünde Hegel’in kendisine kadar gelen mantığı nasıl değiştirdiğini görüyoruz. Hegel’in oluş, özdeşlik ilkesi, çelişki konusunda ki görüşlerinin Aristoteles’in mantığını yıkışını, ancak bu yıkış, Gündoğdu’ya göre “tinsel diyalektik mantık”tır.
İşte son bölüm bu tinsel diyalektik mantığın maddeci diyalektik mantığa çevrilmesini ele alıyor.
Yazar, Devrimci bir buluş olarak değerlendirdiği maddeci diyalektik mantığı Lenin’den alıntılarla okura gösteriyor. Kapital’den Para-Meta-Para, Sömürü, Emek gücünün alım satımı konuları tek tek çözümleniyor.
Yazar kitabın sonunda üç düşünürü İnsanlığın büyük ateşleyicileri olarak niteliyor; Aristoteles, Hegel, Marks-Engels.
Gündoğdu’nun ele aldığı maddeci diyalektik mantık yalnızca Kapital’i okumak için değil, yaşamın gerçekçi çözümlemesi için anahtar niteliğinde.
112 s.
İstanbul 2019
KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Kolektif
CUMHURİYET’İN EKONOMİ POLİTİĞİ
Derleyen: Şenol Çarık
Tarihçi Kitabevi
“Tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden birisidir Türkiye…”
Okul sıralarında, ders kitaplarında öğretilen bu bilgi bugün artık sadece bir nostaljiden ibaret. Patatesini, soğanını hatta samanını bile ithal eden bir ülke haline geldik. “Ne üretiyoruz?” sorusuna verebileceğimiz bir yanıt bile yok! Dışa bağımlı, borç batağı içerisinde bir ekonomi…
Mustafa Kemal Atatürk’ün “Tam bağımsızlık, ekonomik bağımsızlıkla mümkündür” sözü bugün daha da önem kazanmıştır. Kurtuluş Savaşı’yla kurulan Cumhuriyetimizin yarattığı kurumlardan, bozkırdaki mucizeden öğrenilecek o kadar çok şey var ki! Cumhuriyetin yarattığı mucizeyi, kurduğu fabrikaları küçümseyenlerin, “devlet fabrika mı işletir?” diyenlerin, yokluktan var edilen tüm kurumları, fabrikaları özelleştirenlerin, satanların ülkemizi getirdiği yer ortadadır. Ülkemiz ekonomisi giderek krizin derinleştiği, bunalımın daha da büyüdüğü bir noktaya gitmektedir.
Elinizde tuttuğunuz bu çalışmada, ülkemizin yetiştirdiği kıymetli, birikimli hocalar, uzmanlar, hem Cumhuriyet ekonomisini, planlamayı, kalkınmayı, kısaca Cumhuriyetin mucizesini hem de serbest piyasayla birlikte rayından çıkan ekonomiyi, bugün gelinen noktayı, sebep ve sonuçlarıyla, çözüm önerileriyle birlikte kaleme aldılar.
272 s.
İstanbul 2019
KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Mehmet Bedri Gültekin
SİYASAL İSLAMIN YÜKSELİŞİ VE ÇÖKÜŞÜ
Kırmızı Kedi Yayınevi
Siyasal İslam” konusunu ele alırken kesinlikle üzerinde durulması gereken konuların başında arkada kalan dönemde Müslüman ülkelerin tek tek ödedikleri fatura gelir. 19. yüzyılda İslam dünyası bir bütün olarak ciddi bir şekilde Avrupalı kapitalist sömürgecilerle karşılaştığı ve hemen her yerde yenildiği zaman akla gelen ilk soru, doğal olarak “Biz neden Batı dünyasından geri kaldık?" şeklindeydi. “Siyasal İslamı”, içine girilen yeniçağa ait bir siyasal akım olarak ortaya çıkaran da bu soruya “İslam” çerçevesi içinde bir cevap bulma arayışıydı.
20. yüzyıl ise bir anlamda, sömürgeciliğe karşı mücadelenin hangi bayrak altında verilirse başarıya ulaşacağını ve hangi bayrak altında verilirse Batı’yla aradaki farkın kapanmak bir yana daha da derinleşeceğini gösteren onlarca pratiğe sahne oldu. Önümüzdeki dönem gelişmelerin ne yönde olacağını belirleyecek olan, toplumsal hafızada bütün 20. yüzyılda olup bitenlere ilişkin olarak yapılan muhasebe olacaktır.
Bu kitap bir anlamda böyle bir muhasebe çalışmasıdır.
256 s.
İstanbul 256
"Editörün Seçtikleri | 9 Aralık 2019" haberi, 10 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Editörün Seçtikleri | 9 Aralık 2019 haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Editörün Seçtikleri | 9 Aralık 2019 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.