Ege Sanayi Odası Başkanı Yorgancılar: "Enflasyonu düşüreceksek kemerleri sıkacağız"

Ege Sanayi Odası Başkanı Yorgancılar:

Ege Sanayi Odası Başkanı Yorgancılar: "Enfla... Ege Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, 2024 yılının ilk meclis toplantısında sanayicilerin beklentilerini aktardı. Yorgancılar, İzmirli sanayicilerin yeni yıldan umutsuz olduğunu ve enflasyon beklentisinin yüzde 60 olduğunu belirtti.

Ege Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, 2024 yılının ilk meclis toplantısında sanayicilerin beklentilerini aktardı. Yorgancılar, İzmirli sanayicilerin yeni yıldan umutsuz olduğunu ve enflasyon beklentisinin yüzde 60 olduğunu belirtti.

ENFLASYONLA MÜCADELE VE EKONOMİK KISITLAMALAR

Yorgancılar, enflasyonla mücadele için içerdeki kısıtlamaların sağlanması gerektiğini vurguladı. Bol harcama politikalarının enflasyonu düşürmeyeceğini ifade eden Yorgancılar, kemer sıkmanın kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Yorgancılar, "Bol parayla bol harcamayla enflasyon düşmez. Enflasyonu düşüreceksek kemerleri sıkacağız. Başka yolu yok. Sanayicimiz enflasyonu bu yıl yüzde 60 bekliyor. Biz eğer bu yıl yüzde 60 enflasyonu gerçekleştirirsek 2023 ile hiçbir fark kalmıyor. Bu açıdan enflasyonun yeni yılda aşağı gideceğini tahmin ediyorum" dedi.

ZAM VE MALİYET ARTIŞLARI

2024 yılında zamların gerçek maliyetleri nasıl etkileyeceğini değerlendiren Yorgancılar, özellikle döviz kurlarındaki artışın fiyatları etkileyeceğini belirtti. Döviz kurlarındaki istikrarsızlığın maliyetleri artıracağını dile getiren Yorgancılar, bu durumun ihracatı olumsuz etkileyeceğini söyledi. Yorgancılar, "Dışarı satamıyoruz içeri satamıyoruz biz nasıl döneceğiz? Hepimizin konuştuğu yeni yıl zamları var önümüzde. Zamların 2024 yılının gerçek maliyetlerini nasıl artıracağını nisan ayı gibi göreceğiz. Döviz kurlarına gelirsek, yurt içinde maliyetlerinizin arttığı bir ortamda döviz kurunun yükselmemesi durumunda fiyatı tutturmanız söz konusu değil. Bunun başka bir izahı yok. Sizin her türlü hammadde girişiniz TL olarak artacak döviz aynı bazda kaldığı takdirde bizim ihracatta karşılayabilme imkânımız olmayacak" dedi.

 

TÜRKİYE'NİN KARŞI KARŞIYA OLDUĞU RİSKLER

Küresel ve özellikle Türkiye özelindeki risklere değinen Yorgancılar, ekonomik yönetimde olası değişikliklerin, artan jeopolitik risklerin ve dış talep daralmasının Türkiye'yi nasıl etkileyebileceğini ele aldı. Ayrıca, yabancı yatırımcıların çekincelerini artıran hukuki kararlar, gelir dengesizliği ve KOBİ'lerin nakit akışı sorunları gibi içsel risklere dikkat çekti.

Yorgancı, "Ekonomi yönetiminde olası değişiklik, değişmese dahi, enflasyonla mücadelenin yarım kalması, artan jeopolitik risklerin yaratacağı askeri, siyasi, ekonomik , AB’de talep daralmasının devam etmesi Türkiye’yi bekleyen olası riskler… Bunun yanı sıra, yabancı yatırımcıların çekincelerini artıran hukuki kararlar, artan gelir dengesizliği ve yoksullaşmanın toplumsal tetiklemesi, borcu olan ve nakit dengesi bozulan KOBİ’lerin neden olacağı problemler, kapanma olmasa dahi yeni salgın riskleri, istihdam piyasasında arz-talep dengesizliği, beyin göçü, mülteci ve göçmen politikası gibi riskler var önümüzde" dedi.

ÜYE FİRMALARIN BEKLENTİLERİ

Yorgancılar, EBSO üyesi firmalar arasında yapılan anket sonuçlarını paylaşarak, iç pazarda ekonominin kötüye gideceğini düşünen firmaların oranının yüksek olduğunu ifade etti. Ayrıca, küresel yavaşlamanın etkilerini hisseden firmaların sayısının da dikkate değer olduğunu belirtti.

Başkan Yorgancılar, "2023 senesinde üretiminiz, küresel yavaşlamadan nasıl etkilendi?" sorusuna üyelerimizin yüzde 45’i üretimlerinin azaldığını, yüzde 31’i değişmediğini, yüzde 24’ü de arttığını bildirmiştir. Yani, küresel yavaşlamayı üyelerimiz neredeyse yarı yarıya hissetmiş gibi görünmektedir. Üyelerimizin yarısı dolar/tl kurunun 40 liranın üstüne çıkacağı öngörüsünde bulunmuştur." dedi.

"Ege Sanayi Odası Başkanı Yorgancılar: "Enflasyonu düşüreceksek kemerleri sıkacağız"" haberi, 31 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 31 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Ege Sanayi Odası Başkanı Yorgancılar: "Enflasyonu düşüreceksek kemerleri sıkacağız" haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ege Sanayi Odası Başkanı Yorgancılar: "Enflasyonu düşüreceksek kemerleri sıkacağız" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 14 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:19 Hastanelerde 'Onaylı Randevu' Sistemi Yürürlüğe Girdi
  2. 16:16 Apple, Uluslararası Satış Öncesi Vision Pro Hazırlıklarına Hız Veriyor
  3. 16:11 Kanada'da Kuzey Britanya Kolumbiyası'nda Yayılan Yangın Binlerce Kişiyi Tehlikeye Atıyor
  4. 15:52 Süt Endüstrisinde Mart Ayı Büyümesi: İnek Sütü Toplamında %7,7 Artış!
  5. 15:47 İsrailli Protestocuların Gazze'ye Yardım Konvoylarına Müdahalesi
  6. 15:43 Almanya Başbakanı Olaf Scholz'dan Çarpıcı Açıklamalar: Kadın Cumhurbaşkanı ve Asgari Ücret
  7. 15:20 Geleneksel Lezzet: Ev Yapımı Limonata Tarifi
  8. 15:17 Mucizevi Hayatta Kalış: Doğum Sonrası Sepsis Hastası Annelik Mücadelesine Devam Ediyor
  9. 15:12 IBAN Talepleri Riskli: Uzmanlar Uyarıyor!
  10. 15:11 Yusuf Güney’e hakaret ettiği iddia edilen şüpheliye hapis cezası istendi!
  11. 15:05 App Store'un Yeni Dönemi: PS1 Deneyimi iPhone ve iPad'e Geliyor!
  12. 15:02 Fatih'te Yavru Kedi Olayı: Sanığa 4 Yıl 6 Ay Hapis Cezası
  13. 14:59 Beşiktaş Futbol Direktörü Samet Aybaba, Oyuncularını Sert Bir Şekilde Eleştirdi!
  14. 14:53 Bengisu Avcı'nın Molokai Kanalı Geçişi Deniz Anası Engeline Takıldı
  15. 14:46 Pınar Karşıyaka ve Galatasaray Arasındaki Play-off Çeyrek Final Heyecanı Başlıyor!
  16. 14:44 Jandarma Operasyonuyla DAEŞ Üyeleri Yakalandı: Şanlıurfa'da Geniş Kapsamlı Operasyon
  17. 14:38 Sumatra'daki Marapi Yanardağı Patlaması: En Az 41 Kişi Hayatını Kaybetti, Yüzlerce Ev Zarar Gördü
  18. 14:34 Maslak'ta Trafik Tartışması: Levyeyle Dikiz Aynası Kırıldı!
  19. 14:29 Enflasyon Verileri Piyasalarda Dalgalanma Beklentisi Yaratıyor
  20. 14:25 THY ve AJet Miles&Smiles Programlarını Birleştiriyor: Yolcular Detayları Merak Ediyor
Ekonomi Haberleri