El tipi UV ışık cihazları cep telefonları kadar yaygınlaşacak

El tipi UV ışık cihazları cep telefonları kadar yaygınlaşacak

El tipi UV ışık cihazları cep telefonları ka... ABD’li araştırmacılar, koronavirüsü öldürebilen el tipi UV ışık cihazlarının yakında cep telefonları kadar yaygın olabileceğini belirtti. Penn State Üniversitesi'nden bir ekip, UV radyasyonunu çevreye yayan kompakt bir cihaz geliştirdi.

ABD’li araştırmacılar, koronavirüsü öldürebilen el tipi UV ışık cihazlarının yakında cep telefonları kadar yaygın olabileceğini belirtti. Penn State Üniversitesi'nden bir ekip, UV radyasyonunu çevreye yayan kompakt bir cihaz geliştirdi. Öte yandan, yoğun UV ışığnın sağlık açısından tehlikeli olabileceği bilindiğinden, bu tip aletlerin ticari satışına ilişkin belirsizlik bulunuyor.

Uzmanlar, yıllardır UV ışınlarının virüslerin içindeki genetik materyali yok edebileceğini ve yüzeylerde hayatta kalma yeteneklerini engelleyebileceğini biliyor.

UV ışığı, mikropların yayılmasını kontrol etmek için toplu taşıma araçlarını, uçakları ve hastaneleri dezenfekte etmek için hali hazırda kullanıyor. Ancak, virüslerin yok edilmesini sağlamak için yüzeylerin aşırı yüksek dozlara maruz kalması gerekiyor. Kullanılan mevcut cihazlar ise hantal ve pahalı.

EL TİPİ UV CİHAZI GELİŞTİRİLDİ

Bilim insanları, dünya çapında en az 6 milyon 500 binden insanı enfekte eden corona virüsü uzak tutabilen taşınabilir cihazları yapmaya bir adım daha yaklaştı. ABD’de yer alan Penn State Üniversitesi'nden bir ekip, kompakt bir cihazda UV radyasyonunu başarılı bir şekilde yayabilecek bir cihaz geliştirdi. Bununla birlikte, cihazda kullanılan UV ışınlarının yoğunluğu, cilt ve gözler için tehlikeli olduğundan bu tür cihazları ticari olarak satmanın fizibilitesi şu anda net değil.

Araştırmacılar, virüslerin yüzeylerden silinebilmelerinin ana yolunun, dezenfektan ürünlerdeki kimyasallar ve UV ışığı olduğunu - özellikle de UVC olduğunu söylüyor.

PANDEMİ ESNASINDA TALEP ARTTI

UVC ışınları ozon tabakası tarafından bloke edildiği için dünyaya ulaşmıyor, UVA ve UVB ise cildi bronzlaştıran ışınlara deniliyor. UVC ışınları Dünya'ya ulaşmadığından, bilim adamları yiyecekleri, havayı ve suyu sterilize etmek için yapay UVC ışığının formlarını kullanıyorlar.

Antiseptik UV ışığı adı verilen bir form hastaneleri, uçakları, ofisleri ve fabrikaları sterilize etmek için kullanılıyor ve pandemi sırasında bu ışığa talep arttı.

Çin'de tüm otobüsler gece boyunca mavi ışıkla aydınlatılırken, UV lambalı robotlar hastanelerde temizlik yapıyor.

Penn State Üniversitesi ekibi, Minnesota Üniversitesi'nden uzmanlarla işbirliği içinde stronsiyum niobat adı verilen yeni keşfedilen bir materyale baktı.

CEP TELEFONU KADAR YAYGIN OLABİLİR

Japonya'dan bazı stronsiyum niobat örnekleri aldıktan sonra, araştırma ekibi malzemeyi iletken olarak test etti ve 'mükemmel performansa' sahip olduğunu buldu. Araştırmacılardan Joseph Roth, bu 'çığır açan keşfin' potansiyel olarak Covid-19 parçacıklarını devre dışı bırakmak için bir çözüm sunduğunu söyledi. Daha sonra bu materyalle nispeten daha hafif ve ucuza mal edilen kompakt bir cihaz geliştirildi.

Physics Communications adlı dergide sonuçları yayımlanan araştırmaya ilişkin Roth ve Profesör Engel-Herbert, kriz sırasında bunun gibi önlemlerin gerekli olduğuna inandıklarını ve gelecekte el tipi UV cihazlarının yakında cep telefonu kadar yaygın olabileceklerine inandıklarını ifade etti.

Dolar ne kadar oldu? İşte piyasalarda son durum

ANASAYFA

"El tipi UV ışık cihazları cep telefonları kadar yaygınlaşacak" haberi, 04 Haziran 2020 tarihinde yazılmıştır. Teknoloji kategorisi altında bulunan El tipi UV ışık cihazları cep telefonları kadar yaygınlaşacak haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. El tipi UV ışık cihazları cep telefonları kadar yaygınlaşacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:48 Gerçek Gamer'lar İçin Uygun Fiyatlı Güç: Ardor Gaming Guardian Klavye
  2. 16:42 Yeşilçam'ın Güzel Oyuncusu Ahu Tuğba Yoğun Bakımda! Son Dakika!
  3. 16:39 Alman Kadınlarının Güzellik Sırrı O Marka Bundan Sonra Türkiye'de!
  4. 16:26 Fitch Ratings: Türkiye'nin Enflasyonla Mücadele Kararlılığı Yeni Ekonomi Politikasıyla Sürdürülecek
  5. 16:18 Kremlin Sözcüsü Peskov: Avrupa'nın Seçim Kararı Rusya İlişkilerini Yeniden Şekillendirecek
  6. 16:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim sürecinde büyük bir haksızlığa maruz kaldık"
  7. 16:03 Sillyon Antik Kenti'nde Roma Dönemine Ait Stadyumun Kazı Çalışmaları Hızla İlerliyor
  8. 15:53 Uyumadan Önce Yoğurda Ekleyin, Mucizevi Sonuçlara Hayran Kalın!
  9. 15:40 ABD, yeni yeşil gözlü otonom tankıyla gövde gösterisi yapıyor! 12 tonluk tank test sürüşünde!
  10. 15:26 AKP'nin Eğitimde Yapboz Modeli: MEB'den Yeni Müfredat Detayları
  11. 15:25 İlber Ortaylı'dan Ayasofya açıklaması: Namaz kılmak için gudubet bir bina
  12. 15:11 Merkez Bankası'nın rezervleri 126,3 milyar dolara geriledi
  13. 15:11 Turistlere izinsiz ev kiralamak artık daha ciddi bir ceza getiriyor!
  14. 15:11 Dolar ve euro'da yükseliş: Volatilite ve Fed etkisiyle devam ediyor
  15. 14:59 Fenerbahçe'nin Teknik Direktörü İsmail Kartal'ın Beşiktaş derbisi için planı netleşti
  16. 14:48 Renault, C segmentinde rakipsiz yeni bir tam hibrit SUV modeli tanıttı!
  17. 14:31 Ahmet Kaya'nın Filmine Sinema Salonlarından Büyük Veto!
  18. 14:24 Beşiktaş'tan tarihe geçecek transfer hamlesi geldi! Şok transfer!
  19. 14:22 Bu araçta uzun far kullanımı sorun olmaktan çıkıyor!
  20. 14:19 Eyüpspor'dan Manuel Lanzini hamlesi geldi!
Teknoloji Haberleri