Elektrik faturaları düşmüyor: Çözüm kamulaştırmada

Elektrik faturaları düşmüyor: Çözüm kamulaştırmada

Elektrik faturaları düşmüyor: Çözüm kamulaşt... Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Özgür Tamer, tarımsal sulamada ve meskenlerde kullanılan elektriğin KDV'sinin yüzde 18'den 8'e düşürülmesinin yüksek faturalara çözüm getirmeyeceğini söyledi.

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Özgür Tamer, tarımsal sulamada ve meskenlerde kullanılan elektriğin KDV'sinin yüzde 18'den 8'e düşürülmesinin yüksek faturalara çözüm getirmeyeceğini söyledi. Tamer, "Esnaf için 900 kilovatsaatlik yeni sınır tanımlandı. Bazı esnafın bu sınıra uyması mümkün değil. Onlar için halen yüksek faturalar söz konusu olacak. Meskende de 2 bin liralık faturada indirim 200 liraya karşılık gelecek. Bu sorunun çözümü kamulaştırmada. Şu an sadece yara bandı uygulanıyor" dedi.

Kabine Toplantısı sonrası meskenler ile tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV'sinin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldüğü, esnaf için ise aylık 900 kilovatsaate kadar tüketimde yüzde 25 indirim yapıldığı açıklandı.

ANKA Haber Ajansı'ndan Abdullah Çelebi'ye konuşan Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Özgür Tamer ise bu kararların çözüm olmadığını söyledi.

"Halen yüksek faturalar söz konusu"

Tarımsal ve mesken kullanımlarında yüzde 10 civarında bir indirim olduğunu anımsatan Tamer, şöyle konuştu:

"210 kilovatsaatten 240 kilovatsaat ya da günlük 8 kilovatsaatlik bir minimum rakam tanımlandı. Bu daha düşük bir zamma karşılık gelebilir. Ancak 31 Aralık tarihine göre yüzde 37 artış sürüyor. Yüzde 52 ve yüzde 126'lık rakam yerine 230 kilovatsaat altı kullanımda yüzde 37'lik artış var. Birçok insan için bu halen ciddi bir artış. Esnaf için de yüzde 60'ın üzerinde bir zam halen söz konusu. Aylık 900 kilovatsaatlik sınır belirlenmesine rağmen. Bazı esnafın da bu sınıra uyması mümkün değil. Onlara halen yüksek faturalar gelecektir. Artan sadece elektrik faturası değil, halk birçok açıdan zaten fiyat artışından zorlanıyor. Yüzde 37'lik farkın halen oluşması insanları tabii ki zorluyor. Burada yapılması gereken, aslında zammın geri alınması ya da zam oranının düşürülmesiydi. Çünkü elektrik dağıtım şirketlerinin karı halen dokunulmadan duruyor."

"Çözüm kamulaştırmada"

KDV indiriminin faturaya yansıyacağı miktarı anlatan ve çözüm önerisi getiren Tamer, şunları söyledi:

"230-240 kilovatsaatlik değerler için bir düşüşten bahsedebiliyoruz ama onun üzerine çıktığında, 2-3 bin liralık bir faturayı etkileyeceği rakam 250-300 lira olacaktır. Yüzde 10'luk bir indirimden bahsediyoruz. Dolayısıyla yüzde 10 civarında, 2 bin lirada 200 liraya karşılık gelecek. Tarımsal üretimde de bu yüzde 10'luk kısım geçerli. Esnafta 900 kilovatsaatlik sınır ilk kez tanımlandığı için bunun altında kalan abonelerde yüzde 127 yerine yüzde 60'lık bir fiyat artışı söz konusu olacaktır. Dolayısıyla bu nispeten kabul edilebilir olacaktır. Bu sorunun çözümü kamulaştırmada. Enerjinin üretimden dağıtıma, dağıtımdan perakende satışa kadar kamulaştırılması gerekiyor. Enerji, doğası gereği bir kamu tekelidir. Enerjiyi depolayamazsınız. Depolayamadığınız için de spot piyasa ve borsasını oluşturamazsınız. Borsasını oluşturamadığınız bir şeyi de bu şekilde pazarlayamazsınız. Bu sorunun çözümü kamulaştırmadan geçiyor. Uzun vadeli doğru yatırımlarla yapılacak, liyakatli insanların çalıştığı planlı programlı bir kamulaştırma programı ile bu işe bir çözüm bulunabilir. Şu anda sadece yara bandı uygulanıyor."

"Elektrik faturaları düşmüyor: Çözüm kamulaştırmada" haberi, 02 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 02 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Elektrik faturaları düşmüyor: Çözüm kamulaştırmada haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Elektrik faturaları düşmüyor: Çözüm kamulaştırmada 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:33 İstanbul'da Atatürk'e Hakaret Eden Sanığa Hapis Cezası: 3 Yıl 9 Ay
  2. 19:28 26 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  3. 19:25 İslam Memiş: "Piyasalarda biraz dalgalanma görebiliriz"
  4. 19:24 Altın yüzde 2,4 değer kazandı
  5. 19:24 Heyecan Dorukta: Fenerbahçe-Beşiktaş Derbisi Biletleri Satışta!
  6. 19:17 Muslera, Uruguay Milli Takımı'ndan emekli oldu
  7. 19:07 Güzellik Merkezi Kurşunlama Davasında Ara Karar: Tutukluluk Hali Devam Ediyor
  8. 19:01 Barcelona'da Xavi ve Laporta İttifakı: Takımın Geleceği İçin Birlikte Devam Kararı Aldılar
  9. 18:57 Zehra Güneş'in Fenerbahçe'ye Transfer İddiası Yalanlandı: VakıfBank ile Yoluna Devam!
  10. 18:52 Trabzonspor, Gaziantep FK Maçı Hazırlıklarına Hız Kesmeden Devam Ediyor
  11. 18:47 Carlo Ancelotti: Arda Güler Her An Hazır, Ancak Forma Şansı Bulamadı
  12. 18:44 Gazze'de İsrail Saldırıları: Açlık, Hastalık ve Ölüm Halkın Peşini Bırakmıyor
  13. 18:40 Uzayda Çarpışma Tehlikesi: Kullanım Dışı İki Uydu, 10 Metreden Az Mesafede Buluştu
  14. 18:35 Çorlu Tren Kazası Davasında Mahkeme Kararı Açıklandı
  15. 18:34 Borsa İstanbul günü negatif bir seyirle kapattı
  16. 18:31 Mart ayında ABD'de bekleyen konut satışları arttı
  17. 18:31 Macron Avrupa'ya çağrıda bulundu: 'ABD’nin tebaası olmadığını göstermeli'
  18. 18:24 Galatasaray, Transferde Son Hedefine Kilitlendi: O Yıldızla Anlaşmaya Çok Yakın!
  19. 18:24 Uzmanlar Açıkladı: Merkez Bankası Ne Zaman Faiz İndirecek?
  20. 18:24 Büyük Deprem! Yüz Binlerce Üyeli Partide 28 Milletvekili İstifa Etmeye Hazır!
Ekonomi Haberleri