Elektrik faturalarına zam yağacak!
Elektrik faturalarına zam yağacak! Elektrik şirketlerinin temsil, ağırlama ve seyahat gibi giderlerini faturalara yansıtmasına tepkiler sürüyor. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ergün Kılıç “Ekleyin beyler ekleyin. Daha çok düşüneceğiniz varsa onları da ekleyin” diye tepkis
Elektrik Dağıtım Tarifesinin Düzenlenmesi ile Perakende Satış Tarifesinin Düzenlenmesi hakkındaki iki ayrı tebliğ Resmi Gazetede yayımlandı. Her iki tebliğle, 2021 ila 2025 arasındaki 5 yıllık dönemde elektrik dağıtım şirketleriyle elektrik tedarik şirketlerinin dernek aidat, temsil ve ağırlama ile ilan gibi giderleri elektrik faturalarına yüklenecek .
Bu giderlerin yanı sıra şirketlerin yapacağı denetim, danışmanlık ve müşavirlik giderleri, dava, mahkeme, avukatlık, icra ve arabuluculuk giderleri, noter harcamaları gibi işletme giderleri yüzde 7 artırılarak fatura hesabına dahil edilecek. Bu giderlerin dışında şirketlerin yapacağı haberleşme, seyahat ve konaklama harcamaları ile personel yollukları, odalara ödedikleri aidatlar ve büro harcamaları da vatandaşın elektrik faturasına eklenecek.
Konunun uzmanları bu uygulamanın sakıncalarını ve yol açacağı sorunları, vatandaş ise tepkisini ANKA’ya anlattı. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ergün Kılıç, pandemide tüketicinin zor durumdayken bir de elektrik şirketlerinin masraflarının yüklenmesini kabul edilemez bulurken, “Hırsızın çaldığı kaçak elektriğin faturası dürüst tüketiciye ödettiriliyordu. Bu yetmiyormuş gibi bir de yeni yükler yüklenmeye başladı. Ekleyin beyler ekleyin. Daha çok düşüneceğiniz varsa onları da ekleyin” diye konuştu. Kılıç yurttaşların yoksulluk sınırının giderek attığına dikkat çekerek, Anayasada güçsüz olan tüketicinin korunacağı hükmü yer aldığını hatırlattı. Kılıç, “Örgütlü olmazsan elektriğin yükü tüketicinin sırtına, kârlar elektrik şirketlerine gidecektir” dedi.
O TÜİK’İN NASIL HESAPLAMA YAPTIĞINI BİZ DE BİLİYORUZ
Yurttaşlar da elektrik şirketlerinin masraflarını faturalara yansıtmasına tepkili. Emekli polis, aldığı maaş ile geçinemediğini söyleyerek, “Ben şu anda 4 kişiyim. Bir tek benim maaşıma bakıyor. Ev de kirada şu anda. 900 lira kira, 230 lira elektrik faturası, 100 küsür lira da su parası veriyorum. Telefonum, şeyim geriye kalanı siz düşünün. Ne yiyorum ne içiyorum? Bankadan da kredi borcum var. Enflasyon düştü diyorlar ya. O TÜİK denen şeyin nasıl hesaplama yaptığını biz de biliyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi.
ÖRGÜTLÜ TOPLUM YARATIRSAK ÜSTESİNDEN GELİRİZ
Tüm Emekliler Sendikası Üyesi Ali Gölpunar elektrik şirketlerinin yanı sıra TRT için de faturalara kesinti yapıldığını hatırlatarak, “Bu da TRT kesintisi gibi bir şey. Ancak örgütlü bir toplum yaratırsak bunun üstesinden geliriz” dedi
EMO’NUN AÇTIĞI DAVA 5 YILDIR SÜRÜYOR
Dağıtım ve tedarik şirketlerinin bu giderlerinin 2015-2020 döneminde de faturalara yansıtılması için düzenleme çıkarılmış, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) bu harcamaların elektrik dağıtım ve tedarik hizmetlerinin yürütülmesi için gerekli harcamalar olmadığı gerekçesiyle Danıştay‘a dava açmıştı.
‘ŞİRKETLERİN KAR ORANLARI YÜKSELTİLECEK’
EMO Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya 2015 yılı sonunda benzer şekilde çıkarılan tebliğlerde de bu durumun yer aldığını ve açtıkları davanın hale sürdüğünü kaydederek, şunları söyledi: “2020 yılı sonuna kadar elektrik dağıtım şirketlerinin vatandaşlara sattığı elektriğin kar oranında önemli değişiklik yapıldı. 2020 yılı sonuna kadar tedarik şirketleri tarafından satılan elektrik enerjisi üzerinden 2.38 oranında bir kâr marjı tanınıyor ve brüt kar marjı olarak tebliğ içerisinde yer almıştı. 2021 yılında itibaren bu oran net kâr marjı olarak değiştirildi. Bu bundan böyle brüt kâr marjı içinde yer alan bazı giderlerin şirket gelirleri içerisinde çıkarılarak, tarifeyi oluşturan diğer kalemlere yansıtılacak. Kâr oranları yükseltilecek.”
EPDK AÇIKLADI, CHP’Lİ AKIN TEPKİ GÖSTERDİ
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), konunun gündeme gelmesinin ardından “Giderlerin tüketiciye yansıtıldığı fakat gelirlerin ise şirkete bırakıldığı iddiası da kesinlikle doğru değildir. Söz konusu giderler, ana faaliyet konusu olan personel, bakım onarım, endeks okuma, kesme bağlama, IT, malzeme, genel yönetim giderleri gibi giderlerden farklı değerlendirilmekte, tavana tabi tutulmaktadır. Yani şirketler bu tip giderleri düşürmeye, düşük tutmaya zorlanmaktadır” açıklamasını yapmıştı.
FIRINCIYA ÇAY ISMARLAYAN BAKKALIN, PARAYI EMEKLİ AMCADAN ALMASI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ise konuyu TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getirerek, EPDK’nın açıklamasına tepki gösterdi. EPDK’ya “Özrü kabahatinden büyük” diyen Akın, milyonlarca yurttaşın elektrik faturasını ödeyemezken bir de bu giderlerle uğraştığını ifade ederek, “Neden hep bu şirketleri kolluyorsunuz. Bu neye benziyor biliyor musunuz? Ekmeğini sattığı fırıncı Mehmet’e çay ikram eden bakkal Hakkı amcanın, çayın parasını mahallenin emeklisi Hasan amcaya ödetmesine benziyor” diye vurguladı.
"Elektrik faturalarına zam yağacak!" haberi, 10 Aralık 2020 tarihinde yazılmıştır. 10 Aralık 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Elektrik faturalarına zam yağacak! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Elektrik faturalarına zam yağacak! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.