Elektrikli ısıtıcıyı sakın böyle kullanmayın: ÇOK TEHLİKELİ! Uzmanlar uyardı, hayatınızdan olabilirsiniz

Elektrikli ısıtıcıyı sakın böyle kullanmayın: ÇOK TEHLİKELİ! Uzmanlar uyardı, hayatınızdan olabilirsiniz

Elektrikli ısıtıcıyı sakın böyle kullanmayın... Uzmanlar, belli bir ısıya ulaştığında ya da devrildiğinde kendini kapatma teknolojisine sahip olmayan elektrikli ısıtıcıların, yangınlara neden olabileceği mevzusunda uyarılarda bulunmuş oldu. Peki, elektrikli ısıtıcı kullanırken nelere dikkat edilmelidir? Elektrikli ısıtıcı...

Havaların soğumasıyla birlikte son günlerde elektrikli ısıtıcıların neden olduğu yangınlar artmaya başladı. Uzmanlar, bu ısıtıcıların sağlıklı ve güvenli kullanımı için dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çekti ve nasıl daha güvenli kullanılabileceğini söyledi.

İnfrared elektrikli ısıtıcıların önüne telefon şarj kabloları ve diğer cihazların kablolarının denk gelmemesi gerektiğine vurgu yapan Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, "Quarz ve infrared tiplerde soba devrilme emniyeti olmalı" dedi.

ÖNLERİ BOŞ OLMALI

Rüştü Uçan, kış mevsimi olması sebebiyle elektrikli ısıtıcılarla ilgili yangın riskinin olduğuna işaret ederek, piyasadaki elektrikli ısıtıcıların çoğu zaman quartz, infrared, yağlı radyatör ve fanlı kapalı tip rezistanslı olduğunu ve ayrıca kendi içlerinde etkinlik ve güçlerine göre çeşitlerinin de bulunduğunu söyledi.

MALZEMELERE DİKKAT

Haberglobal'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre, infrared elektrikli ısıtıcılarda ısının, ışıkla taşındığı bilgisini veren Rüştü Uçan, "Havayı ısıtmaz, karşısındaki cismi ısıtır. Bu yüzden açık havada kullanımı daha uygundur. İnfrared elektrikli ısıtıcıların karşısındaki yanıcı elyaflı giysiler veya çadır yalıtım malzemeleri gibi kolay alevlenir malzemeler tutuşup yangın çıkarabilir. Bu ısıtıcıların önünde birkaç metre boşluk bırakılmalıdır. İnfrared elektrikli ısıtıcıların karşısına sünger, koltuk gibi yanıcı eşyalar denk gelmemelidir. Bu ısıtıcıların önüne telefon şarj kabloları, HDMI kabloları, diğer cihazların kabloları denk gelmemelidir" diye konuştu.

TOPRAKLI PRİZ

Quartz ısıtıcılar ve yağlı radyatörlerin havayı-ortamı ısıttığını kaydeden Rüştü Uçan, şu bilgileri verdi:

"Yağlı radyatörler çalışırken havayı ve ortamı ısıtır, hemen soğumaz. Bu yüzden diğerlerine göre daha etkilidirler. Ayrıca infrared ya da quartz gibi açıkta kızgın tüp ve rezistans içermediğinden daha güvenlidir. Genel olarak ısıtıcının kendi güç kablosu yıpranmamış olmalı, fiş priz bağlantısında gevşeklik olmamalıdır. Mutlaka topraklı priz kullanılmalıdır.

Devrede kaçak akım rölesi bulunması şarttır. Isıtıcı nemli ve ıslak yerlerde kullanılmamalıdır. Çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutulmalıdır. Uzatma kablosu alınması kesinlikle gerekiyorsa, garantisi olan bilinen markalardan alınmalıdır. Kablo halı veya kilimlerin altından geçirilmemeli."

"UZUN SÜRE FİŞTE KALIRSA..."

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge Ensari Özay da prizlere takılı unutulan veya aşırı ısınmaya meyilli olan elektrikli cihazların da çeşitli nedenlerle kazalara neden olabileceğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Prize takılı unutulan elektrikli cihazlar, sürekli olarak elektrik akımı çekebilir ve aşırı ısınmaya yol açabilir. Bu durum kısa devre veya yangın riskini artırabilir. Prizlerin ve fişlerin kötü bağlantıları, elektrikli cihazlar için düşük performans veya aşırı ısınma gibi sorunlara yol açabilir. Elektrikli cihazların sürekli kullanılması veya uzun süreler boyunca çalıştırılması, aşırı ısınmaya ve dolayısıyla kazalara sebep olur."

"Elektrikli ısıtıcıyı sakın böyle kullanmayın: ÇOK TEHLİKELİ! Uzmanlar uyardı, hayatınızdan olabili." haberi, 10 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Elektrikli ısıtıcıyı sakın böyle kullanmayın: ÇOK TEHLİKELİ! Uzmanlar uyardı, hayatınızdan olabili.. haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Elektrikli ısıtıcıyı sakın böyle kullanmayın: ÇOK TEHLİKELİ! Uzmanlar uyardı, hayatınızdan olabili.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 13 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:30 AK Parti'de değişim için ilk zirve yarın
  2. 08:26 İstanbul Tabip Odası'ndan Fahrettin Koca'nın 'Onaylı Randevu Sistemi'ne tepki
  3. 08:21 Sinan Ateş: Beni öldürmeye karar vermişler Ömer abi
  4. 08:16 Barış Terkoğlu: Adalet mafyanın temelidir
  5. 08:11 İsmail Saymaz: Polis, gizli tanığa ‘Yurt dışına kaç’ dedi mi?
  6. 08:05 Rojda Altıntaş'tan Revna Demirören’le ilgili yeni iddia
  7. 08:03 Kuvvetli sağanak geliyor: Meteoroloji’den 16 kent için sarı kodlu uyarı
  8. 01:56 Bitcoin için 1 milyon dolar tahmini!
  9. 01:54 Altın sahiplerini korkutan karar: 81 İldeki kuyumcularda yasaklanacak!
  10. 01:52 Tapuda 15 günlük süreyi kaçıran yandı: Ruhunuz bile duymadan elinizden gidebilir!
  11. 01:50 Kamuda tasarruf ve verimlilik dönemi 25 adımla başlıyor!
  12. 01:48 Elektronik sigaralardan çıkan dumanın zararsız su buharı olmadığı ortaya çıktı
  13. 01:40 Pazarcılara müjde: O uygulama kaldırılıyor!
  14. 01:37 Türkiye'nin iflas rekoru kıran 5 ili belli oldu: Buralarda iş kuranlar dikkat!
  15. 01:16 Ankara'nın gizli hazinelerinden biri yılların tarihine ev sahipliği yapıyor: Kimse bilmiyor!
  16. 01:16 Rıdvan Dilmen'den tepki çeken açıklama geldi! 1Fenerbahçe maçını izlemeyeceğim"
  17. 00:49 Ünlü oyuncunun damadı iflas etti: Türkiye'nin en büyük oteliydi
  18. 00:42 Bunları yapanlar milyoner olacak: 'Yatırım kahini' para basan o dört fonu açıkladı!
  19. 00:42 Chery tarafından sunulan faizsiz finansman alternatifleri
  20. 00:21 Hangi burç daha çok hangi suça eğilimlidir?
Yaşam Haberleri