Emekli ve memurlar Temmuz zammını bekliyor: Zam oranı ne olacak?

Emekli ve memurlar Temmuz zammını bekliyor: Zam oranı ne olacak?

Emekli ve memurlar Temmuz zammını bekliyor: ... Emekli ve memurlar, temmuz ayında TÜİK'in açıklayacağı 6 aylık enflasyon farkına göre maaşlarına zam almayı bekliyor. Peki, emekli ve memur maaşları ne kadar artacak ve zam oranı yüzde kaç olacak?

Memur ve emeklilere her yıl iki kez enflasyon farkına göre yapılan maaş zamları, Temmuz ayı yaklaştıkça merak konusu oldu.

Temmuz ayında memur ve emeklilere yapılacak maaş zammı için milyonlarca kişi sabırsızlıkla bekliyor. Türkiye'nin ekonomi gündemini yakından takip eden milyonlarca memur ve emekli, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklayacağı 6 aylık enflasyon verilerini merakla bekliyor. Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte, memur ve emeklilerin beklediği zam oranı netleşecek.

2024 EMEKLİ TEMMUZ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında maaşlarına zam yapılan emekliler, 2024'ün ilk 6 aylık dönemi için %49,25 zam almıştı.

NTV'nin haberine göre, Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ait enflasyon verileriyle birlikte 5 aylık enflasyon farkı %22,72 olarak açıklandı. Böylece emekliler, Mayıs ayı itibarıyla %22,72 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu.

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 6 aylık enflasyon %25,46 olarak hesaplandı.

Eğer bu hesaplamalar Temmuz ayında açıklanacak Haziran ayı enflasyonuyla örtüşürse, emeklilerin alacağı zam oranı %25,46 olacak.

MEMUR TEMMUZ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Memur ve memur emeklileri, Haziran ayı itibarıyla %17,38 oranında zam hakkı kazandı. Yılın ilk altı ayında toplu sözleşme kapsamında %15 zam alan memurlar, ayrıca toplu sözleşme gereği, ilk altı aydan doğacak enflasyon farkını da maaşlarına yansıtacak. Dolayısıyla altı aylık enflasyonun %15'i aşan kısmı, enflasyon farkı olarak maaşlarına eklenecek.

EMEKLİ MAAŞI ZAMMI İÇİN OLASI SENARYOLAR NELERDİR?

Emekli maaş zammıyla ilgili artışın büyük ölçüde netleşmesine rağmen, zammın nasıl ve kime uygulanacağı konusunda kafa karışıklığı sürüyor. Özellikle, zam oranının kök maaşa mı yoksa en düşük emekli maaşına mı yansıtılacağı merak konusu. Normal şartlar altında, altı aylık enflasyona dayalı zam oranı kök maaşa uygulanır. Ancak, kök maaş enflasyonla artmış olsa da en düşük maaşın altında kaldığında, emekli en düşük emekli maaşını alır. Kök maaş, emeklinin gelirine göre hesaplanan ve emekli maaşının temel hali olan net tutarı ifade eder.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLUR?

Ocak ayında kök maaşı 10 bin liranın altında olan tüm emeklilerin maaşları 10 bin liraya eşitlenmişti. Bu uygulamanın devam etmesi ve altı aylık enflasyon oranında bir artış olması durumunda, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya yükselmesi bekleniyor.

EMEKLİYE REFAH PAYI GELİR Mİ?

Geçtiğimiz haftalarda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili konuşmak için henüz erken olduğunu belirterek, "Bu konuda konuşmak için temmuz ayını beklememiz gerekiyor" dedi.

5 AYLIK ENFLASYON FARKI NE KADAR?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, mayıs ayı enflasyon oranı yüzde 3,37 olarak kaydedildi.

Bu veriler doğrultusunda; SGK ve Bağ-Kur emeklileri ocak ayında yüzde 6.70, şubat ayında yüzde 4.53, mart ayında yüzde 3.16, nisan ayında yüzde 3.18 ve mayıs ayında yüzde 3.37 enflasyon farkı almayı hak kazandı. Böylece, memur ve emeklilerin maaş zamlarını belirleyecek olan toplam enflasyon oranı yüzde 22.72 olarak tespit edilmiş oldu.

"Emekli ve memurlar Temmuz zammını bekliyor: Zam oranı ne olacak?" haberi, 19 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 19 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Emekli ve memurlar Temmuz zammını bekliyor: Zam oranı ne olacak? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Emekli ve memurlar Temmuz zammını bekliyor: Zam oranı ne olacak? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 02 Temmuz 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:54 Araç Fiyatlarında İyi Haber: 2024'ün En Uygun Fiyatlı Sıfır Kilometre Otomobilleri Açıklandı!
  2. 17:46 Galatasaray, Transferde Büyük Oynuyor: Belçikalı Yıldız için 20 Milyon Euro!
  3. 17:40 Emeklilere Şok: Yüzde 20 İndirim Kararı Hala Uygulanmıyor! Firmalar Habersiz!
  4. 17:36 Sumak ve Karaciğer: Padişahların Doğal Şifası
  5. 17:30 Galatasaray’dan Büyük Hamle: Adrien Rabiot Bedavaya Geliyor
  6. 17:27 Mourinho listeyi hazırlayarak 6 futbolcunun biletini kesti!
  7. 17:26 Steve Ballmer, Microsoft'un eski CEO'su olarak servetini artırarak Bill Gates'i geçti
  8. 17:20 Ndombele, Galatasaray’dan Sonra Nice ile Sözleşme İmzalamaya Yakın
  9. 17:19 Fenerbahçe için kötü haber! Ünlü futbolcu son kararını açıkladı
  10. 17:18 Karadeniz Usulü Tavşan Kanı Çay Demlemenin Püf Noktaları
  11. 17:13 Elon Musk, Grok Serisinin Yeni Modellerini Tanıttı
  12. 17:08 Deutsche Bank'tan Türkiye Raporu
  13. 17:07 Ünlü otomotiv şirketi iflas tehlikesi altında!
  14. 17:04 Beşiktaş’ın Sağ Bek Hedefi: Japon Futbolcu Yukinari Sugawara!
  15. 17:03 La Casa de Papel'in Yıldızı Türk Dizisine Geliyor! Hayranıysanız Hemen İzleyin!
  16. 16:59 Efsane Rock Grubu Jethro Tull'dan Türkiye Çıkarması! Hayranlarına Duyurdu!
  17. 16:55 Gökhan Ünal ile 1 yıllık sözleşme sürprizi!
  18. 16:53 Zorla fuhuş yaptıran o zanlılar tutuklandı!
  19. 16:50 Yorgun mermi, 11 aylık bebeği öldürdü! Bebek öldü, zanlılar tutuklu
  20. 16:47 Bursa'da fuhuş operasyonunda şok eden karar!
Ekonomi Haberleri