Emniyet ile adliye arasında Sedat Peker krizi

Emniyet ile adliye arasında Sedat Peker krizi

Emniyet ile adliye arasında Sedat Peker krizi DW Türkçe'nin edindiği bilgilere göre Başsavcı Vekili Alparslan Tufan'ın görev yeri Sedat Peker'le bağlantılı bir dosya yüzünden değiştirildi.

Alican Uludağ   Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Alparslan Tufan'ın görev yerinin değiştirilmesinde Ankara Emniyeti'nin Mersin'de başlatılması gereken Sedat Peker soruşturmasının  Ankara Adliyesi üzerinden yapma ısrarının etkili olduğu öne sürüldü. Savcı Tufan'ın buna yönelik yetki itirazının Emniyet'in tepkisini çektiği belirtiliyor.

DW Türkçe, Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) son kararnamesi ile Ankara Batı Adliyesi'ne atanan Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Alparslan Tufan'ın görev yerinin değiştirilmesinde rol oynadığı belirtilen bazı bilgilere ulaştı. Buna göre, Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu Mersin Limanı'nda yakalanan uyuşturucular üzerinden hedef alan organize suç örgütü firarisi Sedat Peker'e bağlı olduğu iddia edilen bir gruba Ankara'dan soruşturma yürütmek istedi. İddiaya göre Başsavcı Vekili Tufan, bu konuda yetkinin Mersin'de olduğunu belirterek usulü gerekçelerle soruşturmaya karşı çıktı. Konunun bu nedenle Süleyman Soylu'ya iletildiği, Tufan'ın da görev yerinin bu sürecin sonunda değiştirildiği bildirildi. 

HSK'nın geçen ayki son kararnamesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Alparslan Tufan, görevden alınarak Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atanmıştı. Kararnamenin en sürpriz atamalarından biri olan tercih, yargı içerisinde tartışma yaratmıştı.

DW Türkçe'nin edindiği bilgilere göre Tufan, son dönemde emniyetten gelen talepleri hukuk çerçevesinde değerlendirerek delil olmayan dosyaların açılmasına onay vermiyor, polisin getirdiği evraklara imza atmadan denetimden geçiriyordu. Bu nedenle Alparslan Tufan ile Ankara Emniyeti arasındaki gerginliğin bir süredir devam ettiği belirtiliyor.

Ankara'da açılmak istenen Sedat Peker dosyası

Ancak emniyet ile Başsavcı Vekili Tufan arasındaki ipleri koparan olay ise Sedat Peker bağlantılı bir dosya oldu. İddiaya göre, Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Mersin'de Sedat Peker'le bağlantılı bir grubu uyuşturucu iddiasıyla izlemek istedi. Konu soruşturmaya dönüşmesi için Tufan'ın önüne getirildi. Ancak Başsavcı Vekili Tufan, buna usulü gerekçelerle izin vermedi. Emniyet ve adliye kulislerine göre; Tufan, suç yerinin Mersin olduğunu belirterek yetkinin Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nda olduğunu kaydetti. 

Kulislere göre bu durum, Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz aracılığıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya iletildi. Soylu'nun da Tufan'ın görevlen alınması yönünde iktidar içinde kulis yaptığı iddia edildi.

Sedat Peker, son yıllarda sıkça Mersin Limanı'na gelen uyuşturuculara işaret ederek Süleyman Soylu'yu bu konunun üzerine gitmemekle suçlamıştı. Kulislerde, emniyetin Ankara üzerinden yapmak istediği Mersin operasyonu talebinin Soylu'nun Sedat Peker'e karşı bir hamlesi olarak yorumlandı. 

Kritik dosyaların savcısıydı

Kaçakçılık ve Organize Suçlardan sorumlu başsavcı vekili olan Alpaslan Tufan, Bataklık operasyonu, Atadedeler ve Milli Emlak gibi kritik dosyaları yönetmişti. Alpaslan Tufan, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ'a yapılan saldırı soruşturmasının Ülkücülere uzanmasının ardından MHP'liler tarafından hedef gösterilmişti. Özellikle MHP'nin Tufan'ın görevden alınması için girişim başlattığı yargı kulislerine yansımıştı. 

Ankara Adliyesi'nde Alpaslan Tufan'a bağlı çalışan bir savcının da Emniyet'in doğrudan hazırladığı bir "bilgi notu" üzerine Sakarya'ya gönderildiği belirtildi. 

Soylu'nun yargıdaki etkisi artıyor mu?

Öte yandan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün istifasının ardından Süleyman Soylu'nun yargı üzerindeki gücünü arttırdığı yargı kulislerinde konuşuluyor. Alparslan Tufan'ın görevden alınmasının yanı sıra bazı savcıların İçişleri Bakanlığı'yla yakın çalışması yargı içinde rahatsızlık yarattı. Benzer şekilde Emniyet'in beğenmediği hâkim ve savcıları değiştirecek etkiye sahip olmasının da HSK'ya yönelik yargı içerisinde tepkilere neden oldu.

"Emniyet ile adliye arasında Sedat Peker krizi" haberi, 04 Temmuz 2022 tarihinde yazılmıştır. 04 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Emniyet ile adliye arasında Sedat Peker krizi haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Emniyet ile adliye arasında Sedat Peker krizi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:30 ''Erdoğan ile Şimşek arasındaki ipler, seçim öncesi kopma noktasına geldi"
  2. 08:27 AK Partili adayın Maldivler'de kaldığı otelin 5 gecelik fiyatı dudak uçuklattı
  3. 08:20 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu'nun "Ablamın babası da ünlü" dediği isim Uğur Dündar mı?
  4. 08:14 Nuray Babacan: Kulislerde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 40+1 formülü tartışılıyor
  5. 08:09 İsmail Saymaz: Kepez’in intikamını ‘teleferik’ ile almak
  6. 08:05 Aytunç Erkin yazdı: 28 Şubat’ın “sır” CD’si 2007’de hazırlanmıştı
  7. 08:03 Meteoroloji uyardı: Kuvvetli rüzgar yurda giriş yaptı
  8. 04:52 İran Dışişleri bakanlığı açıkladı: Batılı ülkeler İsrail'in savaş suçları için hesap vermeli
  9. 04:49 Apple Tahtı O ünlü markaya Kaptırdı: Pazar liderliğini kaybetti
  10. 04:44 Sadece 10 yaşında ama Gazzeli çocuklar için 8 bin sterlin bağış topladı
  11. 04:40 Bakan Özhaseki açıkladı: “Yıl sonuna kadar 200 bin deprem konutunu teslim edeceğiz”
  12. 04:35 İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan açıkladı: “Sonraki tepkimiz daha sert, kapsamlı olacaktır”
  13. 04:29 Goncharova yenilgiyi hazmedemedi! Ebrar Karakurt hedef alındı
  14. 04:20 ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'ya "İsrail'e destekten vazgeçin" uyarısı yapıldı
  15. 04:16 Seçimlerin peşinden ilk kabine bugün: Gündemde hangi konular olacak
  16. 04:03 Özgür Özel'den ağır açıklama : Hatay kararı tam kanunsuzluğun daniskasıdır
  17. 04:01 Beşiktaş'ta teknik direktör krizi gündemde
  18. 03:57 Spotify eğitim platformuna dönüşüyor! İlk iki kurs ücretsiz olacak
  19. 03:54 Tarım sektöründe alarm ziller çalmaya başladı: acilen bir şeyler yapılmalı!
  20. 03:52 Aylık maaşı 200 bin TL, çalışacak personel bulunamıyor: Bu sektörde kriz yaşanıyor!
Gündem Haberleri