Erdal Sağlam: Şimşek’in yabancı fon akış planı yaptırımlara takılıyor

Erdal Sağlam: Şimşek’in yabancı fon akış planı yaptırımlara takılıyor

Erdal Sağlam: Şimşek’in yabancı fon akış pla... 10Haber yazarı Erdal Sağlam, ABD Hazinesi'nin bazı Türk şirketlerine Rusya'ya uygulanan ambargoyu deldikleri için yaptırım kararının almasının 'sürpriz gelişme' olduğunu söyledi.

Reuters'a öncesinden bilgi veren ABD yetkilileri 5 Türk şirketi ve bir kişiye yaptırım uygulanacağını söylerken, iki şirkete yaptırım kararı açıklanmıştı.

Yaptırım kararının bir anlamda Türkiye'ye uyarı olduğunun konuşulduğunu söyleyen Sağlam, "ABD'nin Rusya ambargosunu deldikleri gerekçesiyle 20’den fazla Türk şirketini incelemeye aldığı uzun zamandır biliniyordu. Bu şirketler arasında AKP iktidarına çok yakın, son dönemde büyük holdingiler arasına katılmış şirketler de var. Bilişim sektörü, gemicilik, kömür, demir-çelik gibi ürünlerde Rusya’nın tabi olduğu ambargoları bu şirketler kanalıyla aştığı, bu konuda Türkiye'nin zaman zaman uyarıldığını biliyoruz" diye yazdı.

Gazeteci, yazısının devamında bunlara ek olarak geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu'ndan çıkan ve Türkiye'yle ilgili olumsuz görüşler içeren raporun Batı ile ilişkilerde sıkıntının boyutunu göstermesi açısından garip olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bu günlerde Batı piyasalarından yüklü borçlanmalar yapmasının beklendiğini, ama gelişmelerin bu fon akışını geciktirdiğinin anlaşıldığını dile getiren Sağlam, "Bir başka deyişle Batı’nın yeni ekonomi politikalarına desteğinde bir değişiklik yok fakat karşılıklı uzlaşmaların gecikmesi fon akışını da aksatıyor" ifadesini kullandı; peşinden şunları kaydetti:

"Tüm bu gelişmeler Mehmet Şimşek’in oyun planını aksatmış gibi görünüyor. Planlanan takvim uyarınca fon akışının sağlanamaması içeride atılması gereken adımları geciktirip, ileriye dönük yapılan planların gözden geçirilmesine neden olabilir.

Özetle; yeni ekonomi politikasıyla birlikte Batı’nın desteği eleştiri öneme sahipti. Bu destek kaybedilmiş değil fakat gecikmeler Türkiye’nin ödeyeceği faturanın daha da ağırlaşmasına, normalleşmenin daha da uzamasına neden olabilir. Bunun sebebi ise tahmin ettiğim kadarıyla; iktidarın gideceği yol mevzusunda karar vermiş gibi görünse de, attığı adımlarla, hala ikircikli tutumunu devam ettirmesi olabilir."

"Erdal Sağlam: Şimşek’in yabancı fon akış planı yaptırımlara takılıyor" haberi, 17 Eylül 2023 tarihinde yazılmıştır. 17 Eylül 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Erdal Sağlam: Şimşek’in yabancı fon akış planı yaptırımlara takılıyor haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdal Sağlam: Şimşek’in yabancı fon akış planı yaptırımlara takılıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 14:54 İsmail Yüksek'in Sakatlığı: Sezonu Kapattı!
  2. 14:50 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Filistin Konusunu Görüşmek Üzere Yurtdışına Çıkıyor
  3. 14:45 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu: Samet Aybaba!
  4. 14:35 Hükümetten Fiyat Artışlarına Karşı Güçlü Hamle: Piyasalara Müdahaleyi Kolaylaştıran Yasa Teklifi
  5. 14:27 Kirli Sepeti Final Yapıyor: Karakterlerin Sonu Ne Olacak?
  6. 14:04 Bursaspor Divan Kurulu Toplantısı 8 Mayıs’ta!
  7. 13:52 Galatasaray'ın bel kemiği o isimler! Galatasaray 3 yıldızla devleşti!
  8. 13:43 AK Partili Külünk'ten Şok İddia: Erdoğan'a Düzmece Anketler Sunuldu!
  9. 13:43 Sosyal Medyada Diyanet'e Ezan Tartışması: Ezanı Selahattin Paşalı Okusun!
  10. 13:16 İkinci El Araçlarda Patlama! Bu Marka ve Modeller Peynir Ekmek Gibi Satılıyor!
  11. 13:16 AK Parti'ye Oy Veren Her 3 Kişiden 1'i Partisini Başarılı Bulmuyormuş!
  12. 13:15 Sinan Engin'den Galatasaray'a Sert Uyarı: "Ölüm Kalım Maçı Bekliyor!"
  13. 13:14 Lohusa Sendromu Uyarısı: Bu Belirtileri Görüyorsanız Dikkatli Olun!
  14. 12:44 Filistin lideri Abbas açıkladı: İsrail'i durduracak tek ülke ABD
  15. 12:43 TBMM'de anayasa mesaisi başlıyor: Numan Kurtulmuş siyasi partileri ziyaret edecek
  16. 12:39 Ümit Özat'ın Ali Koç'a göndermesi: Fenerbahçe şampiyon olamıyorsa senin yüzünden Ali Koç!
  17. 12:38 Hasan Arat'ın Musrati transferi hakkında sert sözler: Çöp tenekesi
  18. 12:32 İsmail Kartal eleştiri konusu oldu: 'şu Allah'ın cezası Krunic'i oynatmaması lazım'
  19. 12:29 Akıllara durgunluk veren olay yaşandı: Kayıp kedi kargo paketiyle bin kilometre yol gitmiş
  20. 12:26 Kayıp ekonomist ile ilgili yeni gelişme! DNA'lar eşleşti
Ekonomi Haberleri