Erdoğan-Biden görüşmesi: ABD görüşmeyi teyit edemeyiz, beklenti bu yönde

Erdoğan-Biden görüşmesi: ABD görüşmeyi teyit edemeyiz, beklenti bu yönde

Erdoğan-Biden görüşmesi: ABD görüşmeyi teyit... ABD'de Başkan Jode Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Biden-Erdoğan görüşmesini teyit edemeyeceğini ancak beklentilerin İskoçya'nın Glasgow kentinde bir görüşme gerçekleşmesi yönünde olduğunu söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında önümüzdeki hafta Glasgow’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde bir görüşme gerçekleştirilmesi planlarına ilişkin açıklama yaptı. G20 Zirvesi'ne katılmak üzere Roma’ya giden Biden’ın uçağında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sullivan, olası görüşmeye ilişkin "Teyit edemem, ancak şu anki beklenti bu yönde" ifadelerini kullandı.

Rusya’dan aldığı S-400 savunma sistemi nedeniyle Washington tarafından F-35 programından çıkartılan Ankara, ABD’den 1,4 milyar dolarlık iade talep ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Biden ile Glasgow’da görüşeceklerini ve görüşmenin en önemli maddesinin F-35 konusu olacağını söylemişti. Erdoğan, iade ödemesiyle ile ilgili olarak, "Alt düzeyde aldığımız bazı bilgiler var. Bize F-16 verme konusunda gelen bazı bilgiler… Bize gelen bilgi, bunlarla bu işi ödeme gibi bir plan olduğu yönünde" ifadelerini kullanmış, konuyu Biden’la konuşacağını söylemişti.

Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre; ABD’li bir yetkili, Ankara’nın olası bir F-16 siparişinin de F-35 programının iptaline neden olan S-400 konusuna takılacağını söyledi. Washington, Rusya tarafından üretilen füze savunma sistemlerinin birçok NATO müttefiki tarafından kullanılan F-35 sistemine bir tehdit oluşturduğunu savunuyor. Washington'ın endişesinin temel nedeni, Moskova'nın S-400'ler üzerinden NATO sistemleriyle, özellikle de F-35 tipi savaş uçaklarıyla ilgili casusluk faaliyetlerinde bulunma ihtimali.

'TÜRKİYE'NİN MODERNİZASYON İHTİYAÇLARININ FARKINDAYIZ'

Perşembe günü ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir heyet, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasıyla ilgili olarak Ankara’da temaslarda bulunmuş, toplantı sonrası Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "müzakerelerin devam etmesi konusunda mutabık kalındığı" belirtilmişti. Bu temasların ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'la ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin'in de telefonda görüştüğü bildirilmiş, görüşmede "ikili ve bölgesel savunma ile güvenlik konularının ele alındığı" belirtilmişti. Pentagon’dan yapılan açıklamada, Austin’in "Türkiye’nin askeri modernizasyon ihtiyaçlarının farkında olduğunu teyit ettiği" kaydedilmişti.

ERDOĞAN 'GLASGOW'DA GÖRÜŞECEĞİZ' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Glasgow’da düzenlenecek iklim zirvesinde, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşeceğini, görüşmenin ana konusunun F-35 programı olacağını söyledi.

Biden ile görüşmesinin, “büyük ihtimalle Roma'da değil Glasgow'da” olacağı yanıtını veren Erdoğan şu açıklamalarda bulunmuştu:

“Bu görüşmede de tabii ki en önemli maddemiz; malum bizim F-35 konumuz var. F-35'le ilgili olarak bizim 1 milyar 400 milyon dolarlık yapmış olduğumuz bir ödeme var. Bu ödemeyle ilgili olarak da tabii ki bunun bize geri ödeme planının nasıl olacağını kendileriyle görüşmemiz gerekecek. Bu konuda mükaleme ne getirecek ne götürecek; onu kendileriyle görüşerek öğreneceğiz. Alt düzeyde aldığımız bazı bilgiler var; bize F-16 verme konusunda gelen bazı bilgiler. Bize gelen bilgi, bunlarla bu işi ödeme gibi bir plan olduğu yönünde. Bu doğru mudur, değil midir; bunları kendilerinden öğreneceğiz. En üst düzeyde de bunu tabii benim Sayın Biden ile konuşmam isabetli olacaktır. Eğer böyleyse ona göre bir anlaşma yoluna gitmiş olacağız."

"Erdoğan-Biden görüşmesi: ABD görüşmeyi teyit edemeyiz, beklenti bu yönde" haberi, 29 Ekim 2021 tarihinde yazılmıştır. 29 Ekim 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Erdoğan-Biden görüşmesi: ABD görüşmeyi teyit edemeyiz, beklenti bu yönde haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan-Biden görüşmesi: ABD görüşmeyi teyit edemeyiz, beklenti bu yönde 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  2. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
  3. 05:31 Otomobillerde Nisan ayı kampanyasını başlattı! Bu listeye bakmadan karar vermeyin
  4. 05:29 Hyundai fiyatlamalarını güncelledi! Türkiye'nin en ucuz aracıydı
  5. 05:27 Bakan Şimşek para politikaları hakkında konuştu: Harcamalarda kesintiye gideceğiz
  6. 05:25 Tesla'dan Türkiye'ye özel ucuz model sunuldu: Tek motorlu Model Y satışta
  7. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
  8. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
  9. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
  10. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
  11. 05:02 CHP’den Et ve Süt Kurumu'na tepki geldi: Zam geri alınmalı
  12. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
  13. 04:57 Tüketici kredilerinde artış gözlemlendi
  14. 04:54 Kafe ve restoranlardaki fahiş fiyat boykotuna ticaret odasından tepki geldi
  15. 04:52 Ekvador'da son 2 günde 2 belediye başkanı suç çeteleri tarafından öldürüldü
  16. 04:48 Ünlü oyuncu sette kaza geçirdi: Chris Pratt film setinde ayağını yaraladı
  17. 04:46 AB yetkilisinden Trump’a yanıt geldi: Putin'den korkmayın
  18. 04:43 İspanyol bakan uluslararası topluma seslendi: Gazze'ye odaklanın!
  19. 04:41 MB açıklamasından sonra planlar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak?
  20. 04:39 Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenci sayısı belli oldu: işte o rakamlar
Politika Haberleri