Erdoğan konuştu döviz fırladı: İşte rakamlar

Erdoğan konuştu döviz fırladı: İşte rakamlar

Erdoğan konuştu döviz fırladı: İşte rakamlar Cuma günü 5.57-5.63 bandında dalgalanan dolar kuru yeni haftaya yükselişle başladı. Yerel seçim sonuçlarına ilişkin belirsizliğin yarattığı baskıyla dolar/TL bu sabah 5.60'ın üzerindeki hareketine devam ederken, siyasi gelişmeler...

Cuma günü 5.57-5.63 bandında dalgalanan dolar kuru yeni haftaya yükselişle başladı. Yerel seçim sonuçlarına ilişkin belirsizliğin yarattığı baskıyla dolar/TL bu sabah 5.60'ın üzerindeki hareketine devam ederken, siyasi gelişmeler ve ABD ile ilişkilerin seyrini izleyen piyasada bu hafta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 10 Nisan'da açıklayacağı reform paketi bekleniyor.

Cuma günü 5.57-5.63 bandında dalgalanan dolar kuru yeni haftaya yükselişle başladı. Dolar/TL, geçtiğimiz hafta yaşanan seçim süreci, enflasyon verisi ve ABD ile S-400 hava savunma füzeleri nedeniyle yaşanan gerilim nedeniyle hareketli bir süreç geçirdi. Bu hafta dış piyasalarda ise Çarşamba günü yapılacak olan ECB toplantısı ile Fed’in açıklayacağı faiz toplantısı tutanakları takip edilecek. Dolar/TL saat 10.30 itibari ile 5.7074/5.7118 seviyesinde işlem görüyor. Doların söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor. Döviz

Sekiz gün önce yapılan yerel seçimlerin kesinleşmemiş sonuçlarına göre CHP’nin İstanbul belediye başkan adayı Ekrem İmamoğlu, AKP’li rakibi eski başbakan Binali Yıldırım’dan daha fazla oy aldı.

Ancak AKP, İstanbul’un 39 ilçesinin 38’inde yerel seçimlerde kullanılan oyların yeniden sayılması için başvuruda bulunurken, Büyükçekmece ilçesinde de seçimin iptali için talepte bulunuldu.

YENİ YOL HARİTASI YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı (YEP) hedefleri doğrultusunda hayata geçirilecek reform paketini 10 Nisan’da açıklayacak. Piyasada program çerçevesinde popülist adımların mı uzun vadeli yapısal adımların mı ön planda olacağı izlenecek. Açıklanacak yol harikasında makro politikalar, bankacılık ve finansın yanı sıra eğitim yargı gibi konulara vurgu yapılıp yapılmayacağı da yakından takip ediliyor.

Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, CDS ve Londra swap piyasasında faiz seviyeleri ile tahvil faizlerinin kur üzerinde etkili olduğunu, bu hafta özellikle İstanbul ve Ankara olmak üzere yerel seçim sonuçları ile Çarşamba günü açıklanacak olan reform paketinin kritik olduğunu ve jeopolitik gelişmelerin takip edileceğini söyledi.

“SIKI MALİYE POLİTİKASININ EKLENMESİ GEREK”

“Herhangi bir risk ortaya çıkmadan seçim sonuçları netleşirse TL varlıklar güçlenebilir. Seçimin yenilenmesi gibi bir riskin ortaya çıkması veya kazananın değişmesi halinde bir gerilim ortaya çıkarsa yabancı yatırımcıda güven azalabilir” diyen Kavak, “Siyasi risk artışı ortaya çıkarsa kur yukarı gidebilir. Öte yandan S400-F35 konularının yanı sıra reform paketi önemli. Tekrar kredi genişlemesi gibi unsurların ortaya çıkması, maliye politikasının genişletilmesi gündeme gelirse bu olumsuz algılanabilir. Sıkı para politikasına bir de sıkı maliye politikasının eklenmesi gerek. Yapısal reformlarda eğitim, sağlık, adalet reformu yapılacak mı bunlara da bakılacak” dedi.

Kavak, dolar/TL’de ilk takip edilen 5.6550 seviyesinin kırılması halinde 5.75’lere doğru bir kısa vadeli trend olabileceğini, aşağıda ise destek olarak 5.57 seviyesinin takip edildiğini söyledi.

Piyasalar yurt dışında da küresel ekonomik görünüme etki edecek verileri izliyor. Bu çerçevede bu hafta ABD enflasyon verisi, ECB toplantısı sonrası yapılacak açıklamalar ve Fed toplantı tutanakları izleniyor.

Dolar/TL yerel seçim sonrası geniş bantta dalgalı ve genel olarak satıcılı bir seyir izlerken, geçen hafta EBRD’nin tahsili geçmiş alacaklara yatırım yapabileceğine ilişkin açıklamaları ve kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin söylemleri ardından benzer ülke para birimlerinden pozitif ayrışarak sert geriledi ancak kalıcı olamadı.

REFORM GÜNDEMİ VE OLASI KABİNE REVİZYONU İZLENİYOR

Yerel seçimin resmi olmayan sonuçları AKP’nin Türkiye genelinde yüzde 44.32 oy almasına karşın Ankara ve İstanbul’un da içinde yer aldığı bazı kritik büyükşehirleri kaybettiğine işaret ediyor.

Seçimlerin ardından yatırımcılar oy oranlarını ve siyasilerin açıklamalarını baz alarak bir erken seçim öngörmüyor ancak önümüzdeki dönem uygulanacak ekonomik politikaları ve ekonomi yönetimi başta olmak üzere kabineye ilişkin olası değişiklikler yakından izleniyor.

Öte yandan F-35’lere ilişkin gelişmeler de son dönemde yine gerginleşme sinyalleri veren ABD-Türkiye ilişkilerini şekillendirdiğinden yakından izleniyor.

Ankara’nın Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini satın almasına karşı çıkan ABD, F-35 savaş uçağında kullanılan ekipmanların Türkiye’ye tedariğini durdurarak, uçağın Türkiye’ye teslimatını durduracağına yönelik şu ana kadarki ilk somut adımını attı.

Türkiye ise S-400’ün “nihayetlendirilmiş bir anlaşma” olduğunu belirtirken sürecin iki ülke ilişkilerine etkisi yakından takip ediliyor.

Öte yandan bireylerin altı aydır aralıksız dövizde alım tarafında olması döviz mevduatları rekor seviyelere yükseltirken; bu durum, TL’nin değer kazancını sınırlayan ana nedenlerden biri olarak görülüyor.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi önceki hafta Cuma günü spot kapanışta bu yılın en yükseği olan yüzde 19.28 seviyesindeydi. Cuma günü ise spot kapanışta son işlemde yüzde 17.26, valörde son işlemde ise yüzde 17.28 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise önceki hafta Cuma günü yüzde 23.14 ile yılın en yükseğine gelmişti. Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 22.25, valörde son işlemde ise yüzde 21.19 seviyesindeydi.

Döviz Döviz Dövi

"Erdoğan konuştu döviz fırladı: İşte rakamlar" haberi, 08 Nisan 2019 tarihinde yazılmıştır. Ekonomi kategorisi altında bulunan Erdoğan konuştu döviz fırladı: İşte rakamlar haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Erdoğan konuştu döviz fırladı: İşte rakamlar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  2. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  3. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  4. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  5. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  6. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  7. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  8. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  9. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  10. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  11. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  12. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  13. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  14. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  15. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  16. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  17. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  18. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  19. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  20. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
Ekonomi Haberleri