Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, FETÖ'den tutuklu İbrahim Okur’u böyle savundu
Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, FETÖ'den ... FETÖ davasında üç yıldır tutuklu olarak yargılanan eski HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur’un talebi üzerinde dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin...
FETÖ davasında üç yıldır tutuklu olarak yargılanan eski HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur’un talebi üzerinde dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tanık olarak ifade verdi. 21 sayfalık ifade metninde Ergin, “Türk yargısını FETÖ’ye teslim etme” suçundan yargılanan Okur’un FETÖ ile mücadele için yaptıklarını anlattı.
Tarafsız Haber Ajansı'ndan Sorel Dağıstanlı'nın haberine göre, sağlık nedeniyle 25 Eylül’de görülecek duruşma öncesinde ifade veren Ergin, 2009 yılı sonbaharında MİT ile hükümetin geliştirdiği demokratik açılım süreci kapsamında Habur girişleri sırasında hükümet politikalarının hayata geçmesi için İbrahim Okur’un olumlu katkı verdiğine tanık olduğunu söyledi.
Ergin, “Anayasa Mahkemesinde açılan iptal davası sırasında da iletişimi olan üyelere bu tek oy düzenlemesinin gerekçeleri konusunda bilgi verdiğine dair de tarafımda bilgi var” dedi.
7 Şubat 2012’de kamuoyunun MİT krizi diye bildiği hadisede MİT yöneticilerinin ifadeye çağrılması olayında kendisiyle birlikte İbrahim Okur’un da İstanbul’a geldiğini ifade eden Ergin, “Bu soruşturmanın bağlı olduğu Başsavcı vekili ile yapılan görüşmelerde soruşturma savcılarının hukuka aykırı uygulamaları tek tek önlerine konulmuş ve MİT yasası ile Ceza Muhakemesi kanununa uygun davranmalarını temin etmek için gayret sarf etmiştir” dedi.
Ergin, HSYK’nın kuruluş kanununa yapılan incelemeler sonucunda HSYK üyelerinin ikinci görev alamayacağı ve bununla ilgili olarak ya kurul üyeliğinden ya komisyon üyeliğinden ayrılması noktasında istifaya zorlanmalarının İbrahim Okur’un çalışmasıyla yapıldığını ifade etti. İşte eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in ifadesinden satır başları;
'ÖRGÜT MENSUPLARINA KARŞI GÜÇ BİRLİĞİ OLUŞTURMA ÇALIŞMALARI YAPTILAR'
“ 2013 yılında, bu söylediğim 17-25 Aralık’tan çok önce, belki 6 ay önce Yargıtay ve Danıştay’ın örgüt mensubu olmadığını düşündüğümüz, bu yapıya mensup olmadığını düşündüğümüz üyeleri ile Müsteşarımız Birol Erdem’in ve İbrahim Okur’un yemekli toplantılar yaparak bu örgüt mensuplarına karşı güç birliği oluşturma çalışmasını yaptılar. Bu toplantıların bir kısmına ben de katıldım. Toplantının tek gündemi bu yapının nasıl etkisiz hale getirileceği, gerekli olan yasal değişikliklerin neler olduğu ve mücadelenin hangi enstrümanlarla yapılması gerektiğiydi. Yine 17-25 Aralık soruşturmaları esnasında soruşturma savcılarının hukuku kanırtan hukuksuz uygulamaları önlemek için o dönem İstanbul Adliyesi’nde Başsavcı olan Turan Çolakkadı beyi moralmen destekleyip ona katkı sunan kişi gene İbrahim Okur’du…”
'BİRLİKTE HAREKET EDEN UNSURLAR TOPLANTIYI SABOTE ETTİLER'
“… 2013 yılı Mayıs ayında, yaz kararnamesi sırasında Ankara ve izmir Başsavcılarının bu illerden alınması için Müsteşarımız Birol Erdem’in bir teklifi oldu 1. Daireden. Tabii 1. Dairede birlikte hareket eden unsurlar bu tasarrufu yaptırmamak için toplantıyı sabote ettiler. Daha sonra rapor aldılar. Meşakatli bir süreçten sonra bu iki başsavcı değiştirildi ve bu mücadelede de İbrahim Okur önemli katkılar sağladı…”
'O GÜN BU YAPIYI TEHDİT OLARAK YA DA SUÇ ÖRGÜTÜ OLARAK GÖREN KAÇ KİŞİ VARDI…'
“… Ahmet Kahraman (Eski müsteşar) bu yapıyla irtibatlı mıydı gibi bir soru akla gelebilir bunları söyledikten sonra. Asla böyle bir düşüncemiz olmadı. Çünkü rahmetli Kahraman hayattayken ve görevdeyken bu yapıya mensup un surlarla davalık olmuştu. Tazminat davaları, ceza davaları vardı karşılıklı. Rahmetli Kahraman’ı mağdur etmek için epeyce uğraştıklarını biliyorum.
“ Mahkeme Başkanı: O zaman böyle bir tehlikenin varlığı hissedilmiyor muydu?
Sadullah Ergin: Şunu ifade edelim
Mahkeme Başkanı: Bir belli kesimler bunun bir tehlike olduğunu ifade eden açıklamaları da oluyordu
Sadullah Ergin: Şimdi
Mahkeme Başkanı: Ama bu elde edilen menfaatle korunan hukuki yarar arasında bir denge miydi acaba?
Sadullah Ergin: Hayır şöyle bakmak lazım. O gün bu yapıyı tehdit olarak ya da suç örgütü olarak tanımlayan kaç kişi vardı veya kaç tane kurum vardı. O gün bu tür şeyleri söyleyenlere baktığınız zaman Refah partisine de, Fazilet partisine de, hatta AK Partiye de suç örgütü
Mahkeme Başkanı: Aynı yaftayı vuruyorlardı diyorsunuz
Sadullah Ergin: Suç örgütü muamelesi yapıyorlardı. Yani burada sapla sapan birbirine karıştırılıyor ve bunların hepsini beraber servis ettikleri zaman bu tür tespitlerinin bir kıymeti kalmıyordu. Onun için o günkü şartlara göre değerlendirme yapılırsa sağlıklı sonuca varılır diye düşünüyorum. “
'BENİM ADALET BAKANLIĞINDA KİŞİSEL OLARAK YAPTIĞIM İKİ TASARRUF VAR…'
Mahkeme Başkanı: Peki ve bu alımlarla ilgili bir bilgi yani mutfağı nasıl hazırlanıyor sizin önünüzde. Çünkü atamalar büyük ihtimalle o dönem, her dönemde bakanın onayından geçmeden atama yapılmıyor.
Sadullah Ergin: Eyvallah
Mahkeme Başkanı: Bunlar sizin önünüze nasıl getiriliyordu, nasıl belirleniyordu size gelirken
Sadullah Ergin: Şimdi
Mahkeme Başkanı: Yani sizin de kendinizin tasarrufta bulunduğu mutlaka atamalar olmuştur ama geneldeki bu bürokrasideki alt yapıda, mutfakta hazırlanır, Bakan beyin önüne sunulur, Bakan bey değerlendirmesini bürokratlarla yaparak atamalar yapılır diye düşünüyorum ve biliyorum.
Sadullah Ergin: Evet. Benim Adalet Bakanlığı’nda kişisel olarak yaptığım iki tasarruf vardır. Biri Enis Yavuz Yıldırım’ın Manisa Başsavcılığından Bakanlığa getirilmesidir. İkincisi de Aytekin beyin Ceza işleri Genel Müdür yardımcılığına, o zaman daire başkanlığında başladı yanılmıyorsam. Sonra yardımcı oldu, daha sonra genel müdür oldu.
"Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, FETÖ'den tutuklu İbrahim Okur’u böyle savundu" haberi, 23 Eylül 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, FETÖ'den tutuklu İbrahim Okur’u böyle savundu haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, FETÖ'den tutuklu İbrahim Okur’u böyle savundu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.