Eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo hayatını kaybetti: Dünya liderlerinden silahlı saldırıya tepki

Eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo hayatını kaybetti: Dünya liderlerinden silahlı saldırıya tepki

Eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo hayatını ka... Eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo, miting sırasında silahlı saldırıya uğramasının ardından yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Dünya liderlerinden Şinzo'nun suikastına tepki yağdı.

Miting sırasında konuşma yaparken silahlı saldırıya uğrayan eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo hayatını kaybetti. Şinzo'nun vefatının ardından dünya liderlerinden tepki mesajları gelmeye devam ediyor.

Dünya genelinde çok sayıda lider, Abe'ye yönelik saldırıyı kınayarak dayanışma mesajı paylaştı.

ERDOĞAN: MENFUR SALDIRIYI GERÇEKLEŞTİRENLERİ KINIYORUM
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abe'nin hayatını kaybettiği saldırıya dair "Değerli dostum Abe’nin silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duydum. Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyorum. Dostum Abe’nin ailesine, sevenlerine, tüm Japonya halkına ve hükümetine başsağlığı dileklerimi iletiyorum." ifadelerini kullandı.


ABD DE TEPKİ GÖSTERDİ
ABD'nin Tokyo Büyükelçisi Rahm Emanuel, saldırıdan duyduğu üzüntü ve şoku dile getirirken "Abe, Japonya'nın seçkin bir lideri ve ABD'nin sarsılmaz müttefiki oldu. ABD hükümeti ve Amerikan halkı, Abe'nin ailesi ve Japonya halkı için dua ediyor." değerlendirmesini yaptı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Bali'deki G20 toplantısında saldırıya ilişkin gazetecilere verdiği demeçte, saldırı dolayısıyla ABD'nin "derinden üzgün ve endişeli" olduğunu söyledi.

JOHNSON: DEHŞETE DÜŞTÜM
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Abe'ye yönelik alçakça saldırı nedeniyle dehşete düştüğünü ve üzüntüyü duyduğunu dile getirerek, "Düşüncelerim ailesi ve sevdikleriyle." ifadesini kullandı.


Dışişleri Bakanı Liz Truss da Abe’ye yapılan saldırıyı duyunca şoke olduğunu belirterek, "Bu zor zamanda Japon dostlarımızın yanındayız. Düşüncelerimiz ve dualarımız ailesi ve dostlarıyla." paylaşımında bulundu.

ALMANYA: DÜŞÜNCELERİM ONUNLA VE AİLESİYLE
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, "Abe'nin vurulduğu haberi beni şok etti. Düşüncelerim onunla ve ailesiyle." ifadelerine yer verdi.

FRANSA CUMHURBAŞKANI: JAPON HALKININ YANINDAYIZ
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Abe’nin maruz kaldığı menfur saldırı karşısında şok olduğunu ve Fransa’nın Japon halkının yanında olduğunu belirtti.


İTALYA BAŞBAKANI: KINIYORUZ
İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin olaya ilişkin açıklamasında, "İtalyan Hükümeti, Abe’ye yönelik suikasti sert şekilde kınıyor. İtalya, bu dramatik anda Abe ve Japon halkının yakınlığını belirtir." şeklinde tepkisini aktardı.

İSVİÇRE: KORKUNÇ BİR GELİŞME
İsviçre Konfederasyonu Başkanı Ignazio Cassis, sosyal medya paylaşımında Abe’ye yönelik silahlı saldırıdan ötürü derin üzüntü duyduğunu belirterek, suikastı "korkunç bir gelişme" olarak niteledi.

Suikastı kınayan Cassis, Abe’nin ailesi, sevenleri ve Japon halkına taziyelerini iletti.


ÇİN: ŞOKA UĞRADIK
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, yaptığı açıklamada, eski Japonya Başbakanı Abe’ye yönelik silahlı saldırı nedeniyle "şoka uğradıklarını" belirterek, "Umarız Abe, kritik durumdan kurtulur ve en kısa zamanda sağlığına kavuşur. Ailesine sempatik dileklerimizi iletiyoruz." dedi.

HİNDİSTAN BAŞBAKANI: DERİN ÜZÜNTÜ DUYDUK
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, konuya dair yaptığı Twitter paylaşımında "Sevgili arkadaşım Abe'ye yapılan saldırıdan derin üzüntü duyduk. Dualarımız onunla, ailesiyle ve Japonya halkıyla birlikte." ifadesini kullandı.

AVUSTRALYA BAŞBAKANI: ŞOK EDİCİ HABER
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese de Twitter paylaşımında Abe'nin vurulmasını "şok edici haber" olarak nitelendirerek, "Şu anda düşüncelerimiz ailesi ve Japonya halkıyla birlikte." ifadesine yer verdi.

YENİ ZELANDA BAŞBAKANI: GÖREVİNE ÇOK BAĞLIYDI
Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, saldırıya ilişkin açıklamasında "Japonya'nın eski başbakanı Abe'ye (saldırıyı) duyduğumda şok oldum. Başbakan olduğumda tanıştığım ilk liderlerden biriydi. Görevine çok bağlıydı aynı zamanda cömert ve kibardı. Dualarım eşi ve Japonya halkıyla. Bu tür olaylar hepimizi derinden sarsıyor." değerlendirmesinde bulundu.

PAKİSTAN: DÜŞÜNCELERİMİ ABE, AİLESİ VE JAPON HALKIYLA
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Twitter’dan yaptığı açıklamada, "Eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo'ya yönelik üzücü saldırı haberini duyunca son derece sarsıldım. Onun bir an önce iyileşmesi ve sağlığına kavuşması için dua ve en iyi dileklerimizi gönderiyoruz. Düşüncelerimiz Abe, ailesi ve Japon halkıyla." ifadelerine yer verdi.

İRAN: SUİKAST HABERİNİ YAKINDAN VE ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de konuya dair açıklamasında, İran’ın terör olaylarında liderlerini kaybettiğini hatırlatarak, "Terör mağduru bir ülke olarak, Japonya’nın eski Başbakanı Abe'ye düzenlenen suikast haberini yakından ve endişeyle takip ediyoruz." dedi.

TAYLAND'DAN TEPKİ
Tayland Dışişleri Bakanı Don Pramudwinai, Bangkok'ta gazetecilere verdiği demeçte, "Başbakan Prayut Chan-O-Cha, eski Japon başbakanı Abe'nin başına gelenler karşısında çok şok oldu. Prayut ve Abe arkadaş ve birkaç kez bir araya geldikleri için nispeten yakın bir ilişkileri var." dedi.

FİLİPİNLER BAKANI: BÜYÜK ŞOK VE DEHŞETE KAPILDIK
Filipinler Dışişleri Bakanı Enrique Manalo ise saldırı karşısında "büyük şok ve dehşete" kapıldıklarını ifade etti.

SRİ LANKA BAŞBAKANI: DUYDUĞUMDA ŞOK OLDUM
Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, Abe'ye yönelik korkakça saldırıyı duyduğunda şok olduğunu vurgulayarak, "Düşüncelerimiz ve dualarımız Japonya ailesi ve halkıyla birlikte." ifadelerini kullandı.

PUTİN: SEÇKİN BİR DEVLET ADAMI
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Abe'nin saldırı sonucu hayatını kaybetmesini üzüntüyle karşıladıklarını belirterek, "Abe'ye yönelik düzenlenen saldırıyı sert şekilde kınıyoruz. Tüm Japonya halkına da en derin taziyelerimizi iletiyoruz." dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Abe'nin ailesine telgraf göndererek taziye mesajı iletti. Putin, mesajında, Abe'nin "seçkin devlet adamı" olduğunu ve Rusya ile Japonya arasındaki ilişkilerin gelişimine katkıda bulunduğunu vurgulayarak, "Aile ve yakınlarınıza yeri doldurulamaz ağır kayıp karşısında güçlü olmalarını diliyorum." ifadelerini kullandı.

AB KONSEYİ BAŞKANI: GERÇEK BİR ARKADAŞTI
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Twitter'dan yaptığı paylaşımda Abe’ye saldırıya dair paylaşımında, "Düşüncelerimiz ve duygularımız ailen ve Japonya halkıyla birlikte." ifadelerini kullandı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de "Gerçek bir arkadaş, çok taraflı düzenin ve demokratik değerlerin ateşli savunucusu." değerlendirmesini yaptı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de AB'nin bu acılı anlarda Japonya ile tam dayanışma içinde olduğunu kaydetti.

"Eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo hayatını kaybetti: Dünya liderlerinden silahlı saldırıya tepki" haberi, 08 Temmuz 2022 tarihinde yazılmıştır. 08 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo hayatını kaybetti: Dünya liderlerinden silahlı saldırıya tepki haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo hayatını kaybetti: Dünya liderlerinden silahlı saldırıya tepki 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:00 Galatasaray'da Kadro Revizyonu: Yeni Sezon için Transfer Hamleleri Başladı
  2. 12:45 İsveçli metal grup In Flames'den İstanbul Konseri!
  3. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
  4. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
  5. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  6. 11:56 Yeni bir kararla emekli promosyon ödemelerine özel bankalar da dahil edildi
  7. 11:56 Clinton ile Obama'nın da katıldığı etkinlikte Biden'a Gazze protestosu: "Kendinden utan, Joe Biden"
  8. 11:55 Son Dakika: Eros davasında Başsavcılıktan itiraz!
  9. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  10. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  11. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  12. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  13. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  14. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  15. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  16. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  17. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  18. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  19. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  20. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
Dünya Haberleri