EYT’de geri sayım başladı

EYT’de geri sayım başladı

EYT’de geri sayım başladı Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilişkin (EYT) teklifin 28 Şubat günü Meclis'in açılmasıyla görüşülüp kısa sürede yasalaşması bekleniyor. Peki ilk maaşlar ne zaman yatacak? İşte detaylar.

Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilişkin (EYT) teklifin 28 Şubat günü Meclis'in açılmasıyla görüşülüp kısa sürede yasalaşması bekleniyor. Peki ilk maaşlar ne zaman yatacak? İşte detaylar...

Türkiye Büyük Millet Meclisi önümüzdeki hafta çalışmalarına kaldığı yerden devam edecek. EYT teklifi herhangi bir değişikliğe uğramadan yasalaştırılacak.

İLK MAAŞLAR NİSAN AYINDA HESAPLARA YATIRILACAK

Yasa yürürlüğe girdikten sonra EYT'liler de emeklilik başvurusunda bulunabilecek. Başvuru tarihini takip eden ay maaşlar ödenecek, bu durumda ilk maaşların nisan ayında hesaplara yatırılması planlanıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ekonomistler açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “EYT’li olanlar ile normal emekli aylığı alanlar arasında hiçbir farklılık yoktur. Ama EYT’li vatandaşlarımızın emekli olabilmeleri için öncelikle kanunun çıkması, bu kanunun Resmi Gazete’de yayımlanması, vatandaşların dilekçe vermesi ve emekli olması gerekiyor.

‘EMEKLİYSE YAKINLARA AYLIK BAĞLANIYOR’

Emekli olmasıyla beraber de şu anda halihazırdaki mevzuat gereğince hayatını kaybederse emekli olan vatandaşımız yakınlarına emekli aylığı bağlanabiliyor.

AYLIK BAĞLAMA İÇİN NE KADAR SİGORTA SÜRESİ GEREKİYOR?

Deprem nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına aylık bağlanabilmesi için SSK’da 900 prim günü sayısı, Emekli Sandığı ve Bağkur’da 1800 prim günü sayısı olmalı.

Bu suretle ölen vatandaşlarımızın yakınlarına emekli aylığı bağlanabiliyor. Burada emeklilik talebe bağlı bir süreçtir. Ayrıca EYT'de ilk maaşların Nisan ayında yatırılması planlanıyor.

DEPREM SEBEBİYLE GELİR ELDE EDEMEYEN VATANDAŞLARA SAĞLANAN DESTEKLER NELER?

Şu anda Cumhurbaşkanının talimatıyla kısa çalışma ödenekleri ve nakdi ücret destekleri aynı pandemide olduğu gibi hemen gündeme alındı. Bununla beraber işletmeler ayaktaysa, işletmelere destek olsun ve istihdam sürdürülebilir olsun diye kısa çalışma ödenekleri ödenecektir.

Eğer şirketler ortadan kalktıysa kısa çalışma ödeneği ödenmiyorsa, nakdi ücret desteği ile şu anda vatandaşlarımıza bir aylık bağlanabilir.

Yine işsizlik maaşları gündemde. İşsizlik maaşları ise son 3 yılda en az 600 prim günü ödendiyse ve kesintisiz 120 gün çalışıldıysa 600 ile 899 gün arasına 6 aylık, 900 ile 1079 gün arasına 8 aylık, 1080 ve daha fazla günü olanlara 10 aylık işsizlik maaşı bağlanabiliyor.

‘EN AZ 3 BİN 12 TL, EN FAZLA 6 BİN 25 TL’

Burada en az 3 bin 12 TL, en fazla 6 bin 25 TL’lik işsizlik maaşı bağlanabiliyor. Şu an için tutarlardan ziyade işsizlik maaşının süresinin uzatılmasını bekliyoruz. En az 6 ay en fazla 10 ay ödeme yapılıyor. Bu sürelerin uzatılması gündeme gelebilir. Depremzede vatandaşların iş hayatına dönmesi çok çabuk olmayacaktır.

DASK’IN YANI SIRA ÖZEL SİGORTA YAPTIRMIŞ KİŞİLERİN EVLERİNİN YIKILMASI DURUMUNDA ZARARIN TÜMÜ KARŞILANIYOR MU?

DASK’ta ev sahipleri korunuyor. Yani kiracı bazı durumlarda DASK yapmak zorunda kalıyor lakin kiracılar buradan bir tutar alamıyor, ev sahipleri için alınan bir tutardır. En fazla 640 bin liralık DASK ödemesi mevcut.

Ama konut sigortasında yatırılan sigorta primlerine bağlı olarak depremde evini yitirmiş vatandaşlarımızın rayiç ev bedellerinin alması, rayiç eşya bedellerini alması ve manevi olarak sakatlanma ve diğer hususlarda sigorta kapsamında tutar alması gündemdedir.

"EYT’de geri sayım başladı" haberi, 26 Şubat 2023 tarihinde yazılmıştır. 26 Şubat 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan EYT’de geri sayım başladı haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. EYT’de geri sayım başladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 05 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:23 Masrafı yok diye bol bol ekildi: Sarı altında hasat erken başladı!
  2. 04:18 Hızlı kilo vermek istiyorsanız 3 beyazdan uzak durun!
  3. 04:16 En sevilen iki ürün birleşti ortaya şaheser çıktı: İşte gelin çantası tarifi
  4. 04:15 Şipşak kurabiye: Tahinli kurabiye tarifi
  5. 04:13 Ustaların tarifi: 15 dakikada orjinali aratmayan su böreği
  6. 04:11 Bu şekilde saklayan muzu 1 ay taptaze tutuyor!
  7. 03:18 5 Mayıs 2024 Günlük burç yorumu
  8. 02:47 Restoranlarda tepki çeken uygulama! Uzmanı uyardı: Ödemeyin
  9. 02:44 iPhone'da bulunan kilit ekranı özelliği Android'e de geliyor
  10. 02:43 Amazon'un satışları ilk çeyrekte arttı!
  11. 02:41 Kan grubuna göre hastalık riskleri neler? En şanslılar o kan grubuna sahip olanlar çıktı
  12. 02:40 On milyonlarca kişi WhatsApp'a gizlice giriyor!
  13. 02:37 Teknoloji şirketlerinde işten çıkarmalar dünya genelinde devam ediyor!
  14. 02:35 Üniversite-sanayi arasındaki dijital köprüyü kuracak uygulama: JobSocial
  15. 02:33 Araştırma üniversitelerine AR-GE için 503,9 milyon lira bütçe
  16. 02:32 Google yapay zekanın verimli kullanımı için eğitim veriyor
  17. 02:28 Türk mühendisler devletlerin sakladığı sırrı keşfetti!
  18. 02:26 Sevgilinizin sizi aldattığını nasıl anlarsınız? Sosyal medyada "Bunu deneyin" diyerek paylaştı!
  19. 02:24 Bu besinler mutluluk hormonlarını tavan yaptırıyor!
  20. 02:19 5 Mayıs 2024: Tarihte bugün
Ekonomi Haberleri