'Eyyy Amerika’dan, ‘güzel insanlar’a...

'Eyyy Amerika’dan, ‘güzel insanlar’a... Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında resmi temaslarda bulunan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump...

Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında resmi temaslarda bulunan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile görüştü. Yaklaşık 40 dakika süren görüşmede, Türkiye - ABD arasındaki askeri ve ticari meseleler ile Suriye'deki son gelişmeler öne çıktı.

Görüşme sonrası açıklama yapan Trump, Türkiye'yi ziyaret etmeyi planladığını belirterek, "S-400 alana kadar Patriot alınmasına izin verilmedi. S-400 gerilimi ile ilgili farklı çözümler olabilir. Türkiye'ye adil davranılmalı. Askeri ve ticari alanlardaki iş birliğimiz devam edecek" dedi.

Görüşmenin ardından yazılı bir açıklama yapan Beyaz Saray ise şunları kaydetti:

"İki lider karşılıklı ticaretin geliştirilmesi ve Suriye'deki ortak hedeflerin yerine getirilmesi dahil bir dizi konuyu görüştü. Başkan, Rusya'dan S-400 alımına ilişkin endişesini dile getirdi ve Türkiye'yi savunma işbirliği konusunda NATO İttifakı'nı geliştirecek biçimde ABD ile çalışmaya teşvik etti."

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray'ın ardından Cumhurbaşkanlığı da bir açıklama yaparak, “Erdoğan ile Trump'ın görüşmede ikili ilişkiler ve Suriye'deki gelişmeler başta olmak üzere bölgesel meseleleri ele aldığı” dedi.

Açıklamada, “Erdoğan’ın, ABD Başkanı Trump’la, stratejik ortaklığa zarar verebilecek çabalarla ilgili endişelerini paylaştığını, Türkiye’nin ulusal güvenliğinin gereklerini yerine getirme kararlılığını dile getirdiği" bildirilirken, görüşmede 75 milyar dolarlık ticaret hedefi yeniden teyit edilerek atılacak adımlar değerlendirilmiştir” ifadeleri yer aldı.

TRUMP: TÜRKİYE'Yİ SEVİYORUM

İkili görüşmenin ardından taraflardan arka arkaya açıklamalar gelirken, Trump, Türkiye’nin Obama döneminde mağdur edildiğini ve Patriot hava savunma sistemi satılmadığını söyledi.

“Obama adil davranmadı, Erdoğan’ın suçu yok” ifadesini kullanan Trump,  "Türkiye’yi seviyorum, evet ülkemi de seviyorum ama Türkiye’ye haksızlık edildi” dedi.

GÖRÜŞME NEDEN ÖNEMLİ?

Erdoğan-Trump görüşmesi iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilimli devam ettiği günlerde gerçekleşmesi açısından ayrıca önem taşıyor.

Washington Yönetimi, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri satın almasına şiddetle karşı çıkarken, yaptırım tehdidinde bulunuyor.

Ankara ise S-400 kararından geri adım atılmayacağını vurguluyor.

PUTİN’LE 55 DAKİKA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en kritik görüşmelerinden biri de Rusya lideri Putin ile olandı. Erdoğan’ın, Putin ile TSİ 05.55’te biten görüşmesi 55 dakika sürdü.

Görüşmenin başında kısa bir açıklama yapan Erdoğan, sözlerine iki ülke arasında ciddi bir ivme yakalandığını ifade ederek başladı.

Erdoğan şöyle konuştu: “Özellikle de iş birliğimizin S400’ler sevkıyatıyla, bunu Duşanbe’de de görüşmüştük, mutabakata vardığımız gibi yol haritasının devamını şu anda izliyoruz. Füzenin ortak üretimi başta olmak üzere teknoloji transferini de içerecek şekilde ilerletilmesi bizim için de malum öncelik taşıyor. Şu anda öyle zannediyorum ki gözler bu işin sevkıyatıyla ilgili olan sürecin içerisinde de zaten bunda mutabakatımızda herhangi bir aksama söz konusu değil.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen yıl Türkiye ve Rusya’nın ikili ticaret hacminin yüzde 15 arttığını hatırlattı

Putin şöyle devam etti. “Her iki taraftan da yaklaşık 10 milyar dolar ciddi miktarda karşılıklı yatırımlar söz konusudur. Buna ilaveten 900 milyon Euro’luk bir ortak yatırım platformu üzerinde çalışmalar devam etmektedir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında görüşme ise 25 dakika sürdü. Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

"'Eyyy Amerika’dan, ‘güzel insanlar’a..." haberi, 29 Haziran 2019 tarihinde yazılmıştır. Dünya kategorisi altında bulunan 'Eyyy Amerika’dan, ‘güzel insanlar’a... haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Eyyy Amerika’dan, ‘güzel insanlar’a... 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Boş

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  2. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  3. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  4. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  5. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  6. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  7. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  8. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  9. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  10. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  11. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  12. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  13. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  14. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  15. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  16. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
  17. 00:44 Opel'in yeni elektrikli SUV'u devasa menziliyle Türkiye'ye geldiğini açıkladı
  18. 00:42 Kredi borcu olanlar dikkat etsinler! BDDK yakın takibe alacak
  19. 00:40 İsrail terör iddialarına hala kanıt sunamadı: 'UNRWA çalışanları 7 Ekim saldırılarına katıldı'
  20. 00:39 Fatih Terim, Yunanistan'da çifte kupa hedefinde olduğunu açıkladı
Dünya Haberleri