Faiz Oranları 7. Kez Sabit Kaldı, Ekonomik Gelişmeler Üzerine Bankalardan Değerlendirmeler Geldi!

Faiz Oranları 7. Kez Sabit Kaldı, Ekonomik Gelişmeler Üzerine Bankalardan Değerlendirmeler Geldi!

Faiz Oranları 7. Kez Sabit Kaldı, Ekonomik G... Merkez Bankası, dün gerçekleştirdiği toplantıda faiz oranlarını 7. kez sabit tutma kararı aldı. Bu durum, Türkiye ekonomisinin gidişatını merak eden yatırımcılar ve piyasa analistleri için önemli bir gelişme oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tuttuğunu duyurdu. Merkez Bankası, son yedi ay boyunca faiz oranlarını değiştirmemesiyle dikkat çekerken, Para Politikası metninde "enflasyondaki iyileşme hızındaki belirsizlik arttı" ifadesinin yer alması öne çıktı.

TCMB’nin bu kararı sonrası, ekonominin geleceği hakkında belirsizlikler artarken, finans devleri Citi, Goldman Sachs, Barclays ve Morgan Stanley'in ekonomistleri Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirdi.

CITI: ARALIKTA FAİZ İNDİRİMİ OLASI

Citi ekonomistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar, faiz indiriminin Kasım ayında başlayabileceği öngörüsünü koruyor. Ayrıca, risk dengelerinin Aralık ayında 250 baz puanlık bir indirime doğru kaydığına dikkat çektiler. Ekonomistler, "Para Politikası Kurulu’nun iç talebin enflasyondaki düşüşe daha fazla destek verdiği yönündeki değerlendirmesi ve dördüncü çeyrekte hizmet enflasyonunda düşüş beklentisi, yakın gelecekte açıklanacak olumlu verilerin TCMB’yi faiz indirimine başlamak konusunda daha rahat hale getirebileceğini gösteriyor" şeklinde yorum yaptılar.

GOLDMAN SACHS: ENFLASYON RAPORUNDA YENİ TAHMİNLER

Goldman Sachs, Merkez Bankası’nın enflasyonun iyileşme hızındaki belirsizliklere atıfta bulunarak, 8 Kasım’da gerçekleştirilecek enflasyon raporu toplantısında 2024 yılı sonu enflasyon tahmininin yukarı yönlü revize edilebileceği görüşünü paylaştı.

BARCLAYS: TCMB KARARSIZLIĞINI KORUYOR

Barclays ekonomisti Ercan Ergüzel, bankanın faiz indirim zamanlamasından ziyade indirimlerin 'sürdürülebilirliğinin' yatırımcılar için asıl odak noktası olacağını belirtti. Faiz indirimlerinin Aralık'ta başlayabileceğini ancak Ocak ayına ertelenme riskinin bulunduğunu vurguladı. Ergüzel, "TCMB şu aşamada faiz indiriminin zamanlaması ve hızı konusunda hâlâ kararsız görünüyor; birkaç ay daha verileri görmek isteyecektir" değerlendirmesinde bulundu. Eğer ekim ve kasım aylarında enflasyon olumlu bir seyir izlerse (aylık enflasyon yüzde 2 civarında, asgari ücret artışı yüzde 25 civarında olursa) Aralık ayında 200-250 baz puanlık bir indirim olabileceği öngörüsünde bulundu.

MORGAN STANLEY: ENFLASYON BEKLENTİLERİ YÜKSELEBİLİR

Morgan Stanley ekonomisti Hande Küçük, TCMB’nin temkinli söyleminin devam ettiğini, ancak Aralık ayında faiz indirimine kapıyı kapatmadığını belirtti. Küçük, ilk indirimin Ocak ayında gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. TCMB’nin son çeyrekte aylık enflasyonda iyileşme beklediği, bunun da Aralık ayında faiz indirimini gündeme getirebileceği kaydedildi. Gelecek enflasyon verilerinin bu kararda kritik olacağı vurgulandı. Ayrıca, Morgan Stanley, kasım ayındaki enflasyon raporunda 2024 ve 2025 yılı sonu enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü revizyon olabileceğini öngördü. Banka, 15 Ekim tarihli notunda da TCMB’nin faiz indirim döngüsünün Ocak ayında başlayacağını öngörerek, "Ocak ayında gevşeme adımının 250 baz puanlık indirimle başlamasını öngörüyoruz" ifadesine yer verdi.

 

"Faiz Oranları 7. Kez Sabit Kaldı, Ekonomik Gelişmeler Üzerine Bankalardan Değerlendirmeler Geldi!" haberi, 18 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 18 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Faiz Oranları 7. Kez Sabit Kaldı, Ekonomik Gelişmeler Üzerine Bankalardan Değerlendirmeler Geldi! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Faiz Oranları 7. Kez Sabit Kaldı, Ekonomik Gelişmeler Üzerine Bankalardan Değerlendirmeler Geldi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 18 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:33 Türkiye’de En Güvenilmeyen Kurumlar Açıklandı! O Kurumlar Hangileri?
  2. 11:28 Google Haritalar’a Yeni Düzenleme: Hava Durumu Bilgisi Nereye Taşındı?
  3. 11:19 Kış Mevsimi Müjdecisi Kar Yağışı, Nerelerde Etkili Oldu?
  4. 11:13 Formula 1'de heyecan bu hafta sonu Amerika Grand Prix'si ile devam ediyor!
  5. 11:00 Bakan Şimşek: Vergi kaçağının en çok olduğu yer fırıncılar!
  6. 10:55 Bakteri riski nedeniyle ürünler geri çağrıldı!
  7. 10:46 Televizyonda başarı hikayesi! Ama kaymağında manda sütü yok!
  8. 10:41 63 Canın Yitip Gittiği Olayda Kamu Görevlilerine Soruşturma İzni Yok!
  9. 10:37 TFF'deki skandal atama: Hacıosmanoğlu’nun yeğeni TFF'de, Altaylı çileden çıktı!
  10. 10:30 Esenyurt'ta Geniş Kapsamlı Denetim: 269 Daire Mühürlendi, 20 Kişiye İşlem!
  11. 10:26 Yılın İlk Dokuz Ayında Şirket Kapanışları Yüzde 23 Arttı! TOBB Verileri Ne Diyor?
  12. 10:23 Milliler Arnavutluk’ta Tarih Yazdı: Balkan Şampiyonuyuz!
  13. 10:12 Bebek Ölümlerine Karışan Hastaneler İfşa Edildi: İstanbul'daki Skandalın Perde Arkası!
  14. 09:35 18 Ekim 2024 Döviz ve Altın Fiyatları
  15. 09:02 18 Ekim 2024: Dolar ve Euro'nun Güncel Fiyatları Ne Kadar?
  16. 09:02 7 Bin TL Üstü İşlemlerde Banka Zorunluluğu! Yeni Düzenleme Neleri Kapsıyor?
  17. 09:02 Kapış Kapış Satılan Türk Çikolata Markası İflas Ediyor!
  18. 09:02 Yeni Deprem Haritası: Diri Fay Hatları Yeniden Belirlendi, Riskli İller Açıklandı!
  19. 09:01 Faiz Oranları 7. Kez Sabit Kaldı, Ekonomik Gelişmeler Üzerine Bankalardan Değerlendirmeler Geldi!
  20. 09:01 Altın Fiyatlarında Son Durum: 18 Ekim 2024'te Gram, Çeyrek, Yarım ve Tam Altın Ne Kadar?
Türkiye Haberleri