Faruk Bildirici: "10 AKP'liden 4'ü şeriat istiyor" haberi doğru

Faruk Bildirici:

Faruk Bildirici: "10 AKP'liden 4'ü şeriat i... Gazeteci Faruk Bildirici, iktidara yakınlığıyla bilinen Akşam gazetesinin Sözcü ve Cumhuriyet'teki 'Her 10 AKP'liden 4'ü şeriat istiyor' haberiyle ilgili 'yorumunu' kendi internet sitesindeki köşesine taşıdı.

Sözcü, Aksoy Araştırma Şirketi'nin araştırmasında "Nasıl bir yönetim biçimi istiyorsunuz" sorusunu yanıtlayanların yüzde 83,2'sinin laiklik, yüzde 16,8'inin ise şeriat düzeni istediğini aktarmıştı. Şeriat isteyenlerin AKP'ye oy verenler içindeki oranı ise yüzde 39'du. Bu oran diğer partilerin seçmenlerinde daha düşüktü.

Akşam'da ise Sözcü'nün haberi için "Ankete göre bu cevabı (şeriat) verenlerin yüzde 39'u son seçimde AKP'yi tercih etti. Sözcü gazetesi, bu sonucu her yüz AKP'liden 39'u yönetim değişikliği talep ediyormuş gibi 'Her 10 AKP'liden 4'ü şeriat istiyor' diyerek çarpıttı" diyordu.

"Ben de söz konusu haberleri inceledim. Hemen belirteyim, Sözcü'nün 28 Şubat'taki haberi, Akşam'ın yazdığı gibi manşette değil, ilk sayfanın eteğinden yayımlanmıştı. Bu haberde imza yoktu. Akşam'ın Yazı İşleri fark etmemişti fakat bu haber daha önce Cumhuriyet'te yayımlanmıştı" diyen Bildirici, şu şekilde devam etti:

"Üstelik Sözcü'nün haberi, Cumhuriyet'te 27 Şubat'ta Nagihan Yılkın imzasıyla çıkan '10 AKP'liden 4'ü 'şeriat' dedi' haberinin aynısıydı. Sözcü, Cumhuriyet'in haberini neredeyse sözcüğü sözcüğüne alıntılamış fakat kaynak göstermeyerek emeğe saygısızlık yapmıştı.

Sözcü'nün haberinin ilk sayfadaki spotunda 'AKP seçmeninin yüzde 39'u şeriat istedi' deniliyordu. Ama iç sayfadaki spottaki 'Şeriat özlemi çekenler yüzde 16,8 çıktı. Bunların yüzde 39'unun AKP'li olması dikkat çekti' cümlesi farklıydı. Cumhuriyet'in '10 AKP'liden 4'ü şeriat istiyor' haberindeki 'Şeriat yönetimi isteyenlerin genel seçimde verdikleri oylara göre parti sıralaması ise AKP yüzde 39' cümlesi de tereddüt yaratıyordu.

Cumhuriyet'te, Aksoy Araştırma'nın bir değerlendirmesi yer almıyordu fakat Aksoy Araştırma'nın Kurucusu Ertan Aksoy, Nagihan Yılkın'ın X'teki haber paylaşımını yeniden paylaşmıştı.

'ŞİRKET KURUCUSUNA SORDUM'

Cumhuriyet'in haberinde bir de tablo vardı. Orada anket probleminin tam hali ve yanıt oranları açıkça gözüküyordu. Ben gene de tablonun yorumu ve araştırmayla ilgili bilgi almak için Ertan Aksoy ile görüştüm. Aksoy, 'Cumhuriyet ve Sözcü'nün haberinin doğru olduğunu' söyledi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

'Tablonun üstündeki oranlar, Türkiye genelinde laiklik ve şeriattan yana olanların oranlarını gösteriyor. 1067 katılımcıdan yüzde 83,2'si laiklik, yüzde 16,8'i de şeriat istediği yanıtını verdi. Tablonun alt bölümünde ise katılımcıların oy verdikleri partilere göre dağılımları bulunmakta. Buna göre AKP'ye oy verdiğini söyleyenlerin yüzde 61'i laiklikten, yüzde 39'u da şeriattan yana. Bu da Cumhuriyet ve Sözcü'nün haberindeki gibi, ortalama olarak 10 AKP'liden 4'ünün şeriat düzeni istediği anlamına geliyor.'

Bu durumda Akşam'ın, Sözcü'ye ve dolaylı olarak Cumhuriyet'e yönelttiği suçlamanın haksız olduğu ortaya çıkıyor. Zaten Akşam'ın haberinde, araştırmaya ilişkin yeni bir bilgiye ulaşılmamış olması dikkat çekiyordu. Aksoy Araştırma ile görüşülmeye de çalışılmamış, yalnız Sözcü'deki haber üstünden yorum yapılmıştı. (...)"

"Faruk Bildirici: "10 AKP'liden 4'ü şeriat istiyor" haberi doğru" haberi, 02 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 02 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Faruk Bildirici: "10 AKP'liden 4'ü şeriat istiyor" haberi doğru haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Faruk Bildirici: "10 AKP'liden 4'ü şeriat istiyor" haberi doğru 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Faruk Bildirici

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
(1) Yorum
SON HABERLER
  1. 04:08 O Afrika ülkesinden Avrupa'ya akıl almaz tehdit!
  2. 04:06 Tadic'in Beşiktaş maçı sonrası açıklamaları: 'Hain'
  3. 04:00 Tesla'ya otomatik pilot soruşturması gündemde
  4. 03:59 İsrail'de aşırı sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi
  5. 03:14 En tehlikeli 4 burç!
  6. 03:12 Trafik poliçe fiyatlarına asgari ücret ayarı!
  7. 03:00 Hırsızlar boş daireleri pes dedirten o yöntemle belirledi!
  8. 02:58 Yalnızca 1 damla sürün et benlerinden kurtulun!
  9. 02:56 Aldığınız çilek dolapta birkaç gün dayansın: İşte o yöntem!
  10. 02:54 Bu yöntemle kediniz koltuklarınızı tırmalamayacak!
  11. 02:52 50 senelik turşucuların yöntemi! Turşu bozulmadan çıtır çıtır kalıyor
  12. 02:50 Artık düğünlerde 'Kim, ne taktı?' derdi bitti: İşte yeni dönem!
  13. 02:48 Ekmekler asla küf tutmayacak: Ekmek küflenmeden nasıl saklanır?
  14. 02:47 Bu hata çamaşır makinesinin ömrünü kısaltıyor: Çamaşır makinesi kullanırken bunu sakın yapmayın
  15. 02:31 Arap ülkeleri, Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu
  16. 02:27 Müsavat Dervişoğlu'ndan mesaj geldi: Akeşener'den aldığımız bayrağı iktidara taşıyacağız
  17. 02:24 Hizbullah'ın bildirdiğine göre, Lübnan sınırındaki bir İsrail yerleşim yeri hedef alındı
  18. 02:21 Google, o hizmetini kapatıyor: Şirket açıklama yaptı!
  19. 02:19 Google arama, yapay zeka ile güçlendiriliyor: SEO uyumlu yenilikler geliyor!
  20. 02:18 Manor Lords, çıkışıyla hemen zirveye oturdu! İndirimli fiyatıyla kaçırmayın: 10 Mayıs'a kadar!
Medya Haberleri