Fas Çevre Gazetecileri Derneği Başkanı, medyada çevre sorunlarına daha fazla yer verilmesi gerektiğini söyledi

Fas Çevre Gazetecileri Derneği Başkanı, medyada çevre sorunlarına daha fazla yer verilmesi gerektiğini söyledi

Fas Çevre Gazetecileri Derneği Başkanı, medy... Fas'taki Çevre Gazetecileri Derneği Başkanı Nebarik Emrav, çevre sorunlarının insanlığın geleceğini belirlediğini ifade ederek, medyada bu sorunlara daha fazla önem ve yer verilmesi gerektiğini belirtti.

Çevre alanında araştırmacı Emrav, çevre sorunları ve medyada bu alandaki görevine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Emrav, "canlıların geleceğini belirleyecek hâle gelen olguların büyümesi göz önüne alındığında, gazetecilerin ekonomik ve güvenlik ajandaları olan küresel siyasi çıkarlardan bağımsız olarak iklim ve sürdürülebilir kalkınma konularına, çevre sorunlarına önem göstermesi gerektiğini" belirtti.

Fas medyasının çevresel bozulma ile ilgili sorunları gündeme getirdiğini ve getirmeye devam ettiğini dile getiren Emrav, Paris'te, Aralık 2015'te yapılan 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21) onaylanan İklim Anlaşması ve 2016'da Fas'ın Marakeş kentindeki Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nın (COP22) ardından çevre sorunlarının yanı sıra bu konudaki başarıların da ele alındığını ifade etti.

"Yaklaşık beş yıl önce Çevre Gazetecileri Derneğinin kurulması, su, hava, enerji, biyoçeşitlilik, ormanlar ve iklim değişikliğinden etkilenen tüm alanlarla ilgili çevre konularıyla derinlemesine ilgilenme kültürünü teşvik etmede olumlu bir etkisi oldu." ifadelerini kullanan Emrav, bu durumun, yerel ve uluslararası karar vericilerin çevre konularına ilgisini artırdığını söyledi.

Ülkede çevre konusunda teşvik eden 2. Hasan Çevre Ödülü bulunduğuna işaret eden Emrav, "Akademik düzeyde çevre medyasına ilgi hâlâ sınırlı. Çünkü çevreye önem veren üniversite kurumları ve medya enstitüleri yeterli değil." diye konuştu.

Söz konusu çevre sorunlarında medyanın önemine vurgu yapan Emrav, şöyle devam etti:

"Medyanın çevre sorunlarını ele almasının bu konulara yönelik politikalar üzerindeki etkisi olduğunda şüphe yok. Özellikle halk sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak tehdit eden kirlilik meselelerine ilişkin medyanın gündeme getirdiği sorunlara bakanlık ve belediye kurumlarının ilgisi hızla artıyor."

Fas hükümetinin çevre konularını ele alış biçimine de değinen Faslı araştırmacı, çevre için bağımsız bir bakanlığın yer almadığı bir hükümetin açıklanmasından bu yana çevre sorunlarını ele almada gerileme yaşandığına dikkati çekti.

Emrav, içme suyu arzının, temiz enerji kullanımının yaygınlaştırılması, sulama suyunda tasarruf, ormanların yangınlardan korunması ve sahil suyunun kalitesinin iyileştirilmesi gibi çevre ile ilgili alanlarda büyük çevre programlarının bulunmasına rağmen bağımsız bir bakanlığın olmamasının çevreye yönelik siyasi gerilemenin bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Fas'ın Marakeş kentinin COP22'ye ev sahipliği yapmasının iklim ve çevre sorunları konusundaki farkındalığın artmasına, doğrudan çevre ile ilgili birçok sektörde yatırımları çekme düzeyinde olumlu bir etki yarattığına dikkati çeken Emrav, ülkesinin şu anda yaklaşık 15 milyar dolar bütçe ayrılan su ile ilgili bir programı hayata geçirme sürecinde olduğuna işaret etti.

Emrav, programın, tarım ve yerleşim alanlarını selden korumak için barajlar inşa etmenin yanı sıra ülkenin çeşitli bölgelerinde ulusal sulama ve içme suyu stokunun kapasitesini genişletmekle ilgilendiğini kaydetti.

Fas'ın güneş panellerinin yanı sıra rüzgâr enerjisi yoluyla temiz enerji üretimine yatırım yapmaya devam ettiğini aktaran Emrav, eski Başkan Donald Trump döneminde ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmesinin çevre konusundaki uygulamaları ciddi anlamda yavaşlattığını savundu.

"Fas Çevre Gazetecileri Derneği Başkanı, medyada çevre sorunlarına daha fazla yer verilmesi gerekti." haberi, 09 Ağustos 2021 tarihinde yazılmıştır. 09 Ağustos 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Çevre kategorisi altında bulunan Fas Çevre Gazetecileri Derneği Başkanı, medyada çevre sorunlarına daha fazla yer verilmesi gerekti.. haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fas Çevre Gazetecileri Derneği Başkanı, medyada çevre sorunlarına daha fazla yer verilmesi gerekti.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Çevre konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:AA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:38 İsrail Askerlerinin Ev Baskınında Köpek Saldırısına Uğrayan Filistinli Genç: Useyd Taha
  2. 17:34 Fenerbahçe, Sivasspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  3. 17:33 SimSimi nedir? SimSimi hakkında uyarılar
  4. 17:30 ATO Başkanı: Fiyat Artışlarıyla Mücadelede Birlik ve Sabır Önemli
  5. 17:27 TEKNOFEST 2024 ne zaman ve nerede?
  6. 17:23 Ak parti Başkanı Erdoğan'dan Şaşırtan Açıklama: 'Artık Fenerbahçeli Değilim!'
  7. 17:20 Fenerbahçe'de İsmail Kartal, Eleştiri Yağmuruna Tutuldu!
  8. 17:17 Ankara'da Boşanma Sürecindeki Kadın Cinayete Kurban Gitti
  9. 17:12 Serdar Ortaç'ın Mücadelesi: Playback Konserde Denge Zorluğu
  10. 17:07 Balık Av Yasaklarıyla Fiyatlar Tırmanıyor: Tezgahlar Boş Kalmıyor
  11. 17:03 Fitch Ratings, Türkiye'nin Kredi Notu Yükselmesinin Ardından Panel Düzenleyecek
  12. 16:59 Şubat Ayında Türkiye'de Ücretli Çalışan Sayısında %4,1 Artış Kaydedildi
  13. 16:55 Altın Piyasasında Günlük Yükseliş: Standart Altının Kilogram Fiyatı Arttı
  14. 16:54 ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İran ile ilgili soruları bıraktı
  15. 16:54 İzmirliler, bu gece ve yarına dikkat! Mecburi olmadıkça evden çıkmamaları önemle tavsiye ediliyor
  16. 16:54 Kadın cinayetleri bitmiyor! Karısını öldürebilmek için oğlunu kullandı
  17. 16:54 CHP Milletvekili Kadim Durmaz: "Deprem kapımıza dayandı hâlâ önlem planı yok!"
  18. 16:51 AB Konseyi Başkanı, Ukrayna Yardımlarını Savundu: 'Rusya'dan Korkmuyoruz'
  19. 16:48 İnstagram'a o nostaljik özellik geliyor!
  20. 16:47 Tahran'da İsrail'in İsfahan'a Düzenlediği Saldırı Protesto Edildi
Çevre Haberleri