Fatih Karahan: "Mayıs sonrasında, yıllık manşet enflasyonda hızlı bir düşüş göreceğiz."
Fatih Karahan: "Mayıs sonrasında, yıllık man... Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminlerinin bir önceki raporda belirlenen seviyelerde sabit kaldığını ifade etti. Ayrıca mayıs ayında enflasyonda hızlı bir düşüş olacağını ifade etti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminlerinin bir önceki raporda belirlenen seviyelerde sabit kaldığını ifade etti. Karahan, enflasyonun hedeflenen seviyelere gerileyene kadar parasal sıkılığın devam edeceğini ve enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya izin verilmeyeceğini vurguladı.
Konuşmasında, enflasyonun durumu, öngörüleri, küresel ekonomik ve enflasyonla ilgili gelişmeler, para politikası stratejileri ve alınan kararların finansal piyasalardaki etkileri gibi konuları ele alan Karahan, orta vadeli enflasyon tahminlerini ve ilerleyen dönemlere ilişkin değerlendirmeleri içeren bir sunum gerçekleştirdi. Bu toplantı, TCMB'nin enflasyonla mücadelede kararlılığını vurgulayarak kamuoyunu bilgilendirme amacıyla düzenlenmiştir.
KARAHAN: "HEM REEL HEM DE FİNANSAL GÖSTERGELER PARA POLİTİKAMIZIN DOĞRU YOLDA OLDUĞUNU GÖSTERİYOR"
TCMB Başkanı Karahan, burada yaptığı konuşmada, Merkez Bankası'nın görevinin fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olduğunu ve bu amaçla, 2023 yılı haziran ayında parasal sıkılaştırma sürecini başlattıklarını hatırlatarak, "Bu süreçte, politika faizini yüzde 8,5'den yüzde 45'e yükselttik. Miktarsal sıkılaştırma ve seçici kredi adımlarıyla parasal sıkılaştırmayı destekledik. Makroihtiyati çerçevede de sadeleştirme sürecini başlatarak piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırdık. Türk lirası mevduata geçişi teşvik ettik ve Türk lirası varlıklara olan talebi güçlendirdik. Bu politikaların sonucu olarak, bir önceki Rapor döneminden bu yana, hem reel hem de finansal göstergeler para politikamızın doğru yolda ilerlediğini teyit etmektedir" dedi.
"ENFLASYON, HEDEFİMİZLE UYUMLU SEVİYELERE GERİLEYENE KADAR, GEREKEN PARASAL SIKILIĞI KORUMAKTA KARARLIYIZ"
Uygulanan politikaların sonucunda, bir önceki Rapor döneminden bu zamana kadar hem reel hem de finansal göstergeler para politikasının doğru yolda ilerlediğini doğruladığını Karahan, "Enflasyon, hedefimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz. Uyguladığımız politikalar etkisini göstermeye başlamakla beraber, kalıcı fiyat istikrarına ulaşana kadar, politika duruşumuzu sürdürerek enflasyonu tahmin ettiğimiz patikada düşürecek ve orta vadede ekonomimizi kalıcı fiyat istikrarına ulaştıracağız" diye konuştu.
"2024, 2025 VE 2026 YIL SONU ENFLASYON TAHMİNLERİ BİR ÖNCEKİ RAPORDAKİ HALİYLE KORUNMUŞTUR"
Fatih Karahan, Merkez Bankası'nın orta vadeli tahminlerini kamuoyuyla paylaşarak, bu tahminlerin oluşturulmasında enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun devam edeceğini vurguladı. Karahan, bu tahminlerin ara hedeflere bağlılık prensibini yansıttığını ve enflasyonun hedeflenen seviyelere gerilemesine kadar bu sıkı politika duruşunun devam edeceğini belirtti. Bu açıklamalar, Merkez Bankası'nın gelecek dönemde de enflasyonla mücadelede kararlı bir yaklaşım sergileyeceğine işaret ediyor.
Karahan, "Bu çerçevede 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminleri bir önceki rapordaki haliyle korunmuştur. 2024 yıl sonu tahmini yüzde 36, 2025 yıl sonu tahmini ise yüzde 14 olarak tahmin edilmektedir. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları da 2024 yılı için yüzde 30 ve 42, 2025 yılı için ise yüzde 7 ve 21'e tekabül etmektedir. Enflasyonun 2026 yılını tek haneli seviyelere gerileyerek yüzde 9 ile tamamlaması, orta vadede ise yüzde 5 hedefinde istikrar kazanması öngörülmektedir" ifadelerini kullandı.
"MAYIS SONRASINDA, YILLIK MANŞET ENFLASYONDA HIZLI BİR DÜŞÜŞ GÖRECEĞİZ"
Karahan, yılın ilk yarısında, mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyonun ortalama olarak yüzde 4'ün altında, ocak hariç ise yüzde 3 civarında seyredeceğini öngörülerini paylaştı. Karahan "Enflasyonun tepe noktasına ulaşacağı mayıs sonuna kadar, ocak ayında olduğu gibi bazı geçici etkiler görülecektir. Mayıs sonrasında, yıllık manşet enflasyonda hızlı bir düşüş göreceğimiz, dezenflasyon dönemine gireceğiz. Bu dönemde olumlu yöndeki baz etkileri ve daha önemlisi enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün devamı etkili olacaktır. Bu süreçte, iç talepteki dengelenmenin devamı, ücret güncellemelerinin tamamlanmış olması ve manşet enflasyondaki düşüşün beklentilerde oluşturacağı ilave iyileşme önemli rol oynayacaktır" ifadelerini kullandı.
"ENFLASYONUN ANA EĞİLİMİNDEKİ İYİLEŞME TAHMİNLERİ AŞAĞI YÖNLÜ ETKİLEMİŞTİR"
Sıkı para politikası ve maliye politikasının eşgüdümünün katkısıyla, iç talepteki dengelenme sürecinin devam edeceğini de dikkati çeken Karahan, "Bu görünüm altında, çıktı açığı tahmini güncellememiz 2024 yılı enflasyon tahminimizi 0,4 puan artırıcı yönde etkilemiştir. Buna ek olarak, birim iş gücü maliyetinin, öngörülenin üzerinde gelen ücret artışları nedeniyle yükselmesi tahminimizi 1,5 puan yukarı yönlü etkilemiştir. Gıda fiyatları ve Türk lirası cinsi ithalat fiyatlarından gelen güncellemelerin toplam etkisi ise 1,4 puandır. Söz konusu yukarı yönlü etkilere karşın, enflasyonun ana eğilimindeki iyileşme tahminleri aşağı yönlü etkilemiştir" değerlendirmesinde bulundu.
Fatih Karahan, parasal sıkılığın fiyatlama davranışlarına daha güçlü yansıdığını belirterek, politika duruşlarının ara hedefleri doğrultusunda daha uzun süre korunacağını vurguladı. Bu durumun ana eğilime olumlu etki yapacağını ifade eden Karahan, bu unsurların etkisinin tahminlerini 3,2 puan düşürücü yönde olduğunu sözlerine ekledi. Karahan'ın bu açıklamaları, TCMB'nin parasal politikasında gelecek dönemler için daha sıkı bir tutum izleneceğine işaret ediyor. Bu önlemlerin enflasyonun hedeflenen seviyelere geri çekilmesi için alındığı belirtiliyor.
Karahan, para politikaları ve enflasyona ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
"Yılın ilk yarısında, mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyonun ortalama olarak yüzde 4'ün altında, ocak hariç ise yüzde 3 civarında seyredeceğini öngörüyoruz. Enflasyonun tepe noktasına ulaşacağı mayıs sonuna kadar, ocak ayında olduğu gibi bazı geçici etkiler görülecektir. Mayıs sonrasında, yıllık manşet enflasyonda hızlı bir düşüş göreceğimiz, dezenflasyon dönemine gireceğiz. Bu dönemde olumlu yöndeki baz etkileri ve daha önemlisi enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün devamı etkili olacaktır. Bu süreçte, iç talepteki dengelenmenin devamı, ücret güncellemelerinin tamamlanmış olması ve manşet enflasyondaki düşüşün beklentilerde oluşturacağı ilave iyileşme önemli rol oynayacaktır. Böylelikle, mevsimsellikten arındırılmış ortalama aylık enflasyonun önce yüzde 2,5'in altına, yılın son çeyreğinde ise yüzde 1,5 civarına gerileyeceğini öngörüyoruz."
Karahan, hizmetlerdeki katılığın da süreç içerisinde çözülmesi ve parasal duruşun hedeflerle uyumlu şekilde yönetilmeye devam edilmesiyle enflasyonun ana eğiliminde tarihsel ortalamalara gerileme sürecinin 2025'te de devam edeceğini belirtti.
"Fatih Karahan: "Mayıs sonrasında, yıllık manşet enflasyonda hızlı bir düşüş göreceğiz."" haberi, 08 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 08 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Fatih Karahan: "Mayıs sonrasında, yıllık manşet enflasyonda hızlı bir düşüş göreceğiz." haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fatih Karahan: "Mayıs sonrasında, yıllık manşet enflasyonda hızlı bir düşüş göreceğiz." 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
Kaynak:İHA
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.