Fehmi Koru: Bu seçimin doğal şanslısı olması gerekirken, CHP çok sıkıntılı bir parti görünümünde

Fehmi Koru: Bu seçimin doğal şanslısı olması gerekirken, CHP çok sıkıntılı bir parti görünümünde

Fehmi Koru: Bu seçimin doğal şanslısı olması... İzmir benim doğup büyüdüğüm memleketim. Artık orada yaşamasam da, yazın bir bölümü ile bayramlar için İzmir’deyim. Memleketime bağım, İzmir ve çevresinde kimlerin yerel yönetimde görev üstleneceği merakımı devamlı ayakta tutuyor.

İki ay sonra sandık başına gideceğiz ve seçim öncesinde tüm dikkatler iki parti üzerinde yoğunlaşıyor ya, ister istemez ben de, bir kulağımı farklı bir partiye versem de, diğer kulağım gene aynı iki partide:

CHP ile AK Parti’de…

Bir önceki yerel seçimde, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere önemli büyükşehirlerin belediye başkanlıklarını CHP’ye kaybetmiş olan AK Parti, bu seçime gidilirken fazla gergin görünmüyor. Geç kaldı sanılıyordu, fakat işte gördük adaylarını peşi sıra açıkladı, açıklıyor; açıkladığı adayları küçümseyenler çıksa da, AK Parti içinden itirazlar dışarıya pek vurmuyor…

Rakibi CHP ise, bir önceki seçim başarısı yardımıyla doğal olarak talihli görülmesi ve daha iddialı girmesi beklenen bu seçimin öncesinde, her geçen gün, biraz daha huzursuz bir görüntü veriyor.

En son İzmir’in ve ilçelerinin adayları açıklandı; daha adlar telaffuz edilmeden ortalığı iddialar sardı.

İzmir benim doğup büyüdüğüm memleketim. Artık orada yaşamasam da, yazın bir bölümü ile bayramlar için İzmir’deyim. Memleketime bağım, İzmir ve çevresinde kimlerin yerel yönetimde görev üstleneceği merakımı devamlı ayakta tutuyor.

Sonuçta İzmir CHP’nin kuvvetli olduğu bir il. Kaç dönemdir CHP’li belediye başkanlarıyla yönetiliyor. Turistik ilçeleri de gene çoğu zaman CHP’li başkanların yönetiminde. Bu da, dışarıdan bakanlara, CHP kimi aday gösterirse sonuçta İzmir’de ve ilçelerinde seçimi onun kazanacağı izlenimini veriyor.

Acaba öyle mi?

Unutulanı hatırlatayım: İzmir, 1950-1960 arasında ve sonrasında, uzun seneler, hep CHP dışındaki partileri tercih etti. Benim çocukluk ve ilk gençliğimin belediye başkanı Adalet Partili Osman Kibar’dı (1963-1973). 12 Eylül (1980) sonrasında Burhan Özfatura, ilkinde Anavatan Partisi’nden (1984-1989), ikincisinde Doğru Yol Partisi’nden (1994-1999) belediye başkanı seçildi.

Her an yeniden eski alışkanlığına dönebilir İzmir.

Evet, İzmir son yıllarda AK Parti’ye sempatiyle bakmayan göçler aldı, fakat yeni gelenlerin genel nüfus içindeki ağırlığını büyütmek yanlış olduğu gibi, onların her hal ve şartta CHP’li adaya oy vereceklerini düşünmek de hatalıdır.

Yanlış aday, CHP’nin seçimde fiyakasını bozabilir.

Dün İzmir ve ilçelerinde aday gösterilenler arasında tanıdığım biri yok; bu sebeple yazacaklarım onlar hakkında kanaat olarak algılanmamalı. Açıklama öncesinde "Kim olabilir?" sorusunu yönelttiğim bilebilecek durumdakilerden, yanıt olarak aldığım adlardan hiç birini, listede göremedim.

Ancak daha adlar açıklanmadan önce başlayan gürültü, Ankara’da alınan kararın İzmir’de toptan bir alıcıya kavuşmadığını gösteriyor. Mevcut başkan yeniden aday olamadı diye tepki verenler yanında, yenisi ile ilgili parti içinden itirazlar da gelmiş…

Galiba aynı durum başka iller için de söz konusu.

CHP’nin yeni yönetimi, öyle anlaşılıyor ki, İstanbul ve Ankara dışındaki illerde beklenen mutabakatı sağlayamamış.

İstanbul ve Ankara’da bile, ilçelerde aday tespitinde problemler yaşandığı anlaşılıyor.

Doğru veya yanlış, mevcut başkanlardan adı çizilenler ya Kılıçdaroğlu taraftarı oldukları için ya da Kürt veya Alevi kimlikleri sebebiyle tasfiye edildikleri iddialarını seslendiriyorlar.

İddialar doğruysa kötü.

Bu yazının en başlangıcında CHP’nin bu seçimin şanslısı olması gerektiğini çıtlatmıştım. Hiçbir iktidar, bir yerel seçime, ekonomik sıkıntıların ülkenin her tarafında eşit derecede yaşandığı şimdikine benzer bir dönemde yakalanmamıştı.

İktidar partisinin en sadık seçmenlerinin bile etkilendiği bir sıkıntılı dönemde gidilen bu seçimde, CHP, belli başlı yerlerde belediye başkanlıklarını kazanamaz, hatta daha önce elinde tuttuğu yerlerde yenilgi yaşarsa, bunun sebebi, yaptığı, yapmakta olduğu ve önümüzdeki iki ayda yapacağı yanlışlıklar olacak…

Ne tür yanlışlıklar mı? Sayayım:

Önceki seçimde oluşmuş olan ittifak tabanının hiç değilse bir bölümünü yanında tutamama yanlışlığı…

Belli başlı illerde, adayına gidebilecek oyların bir bölümünü alması mukadder partilerin aday göstermesini engelleyememe yanlışlığı…

Aday tespitinde yapılan, küskünlük yaratma ihtimali bulunan yanlışlıklar…

Kampanya sırasında yapacağı yanlışlıklar…

CHP’li bilinen medyada yapılacak yanlışlıklar…

Partilileri sandık başına götürüp oy kullandıramama yanlışlığı…

Sandıklara hakim olamama yanlışlığı…

Lafın kısası şu: CHP’ye diğeri partiler kaybettirmeyecek, kaybederse, CHP, kendi yanlışları yüzünden kaybedecek…

"Fehmi Koru: Bu seçimin doğal şanslısı olması gerekirken, CHP çok sıkıntılı bir parti görünümünde" haberi, 30 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 30 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Fehmi Koru: Bu seçimin doğal şanslısı olması gerekirken, CHP çok sıkıntılı bir parti görünümünde haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fehmi Koru: Bu seçimin doğal şanslısı olması gerekirken, CHP çok sıkıntılı bir parti görünümünde 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 15 Haziran 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Fehmi Koru

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:38 Mayıs'ta kredi kartıyla yapılan ödemeler 1,3 trilyon liraya yaklaştı
  2. 03:36 AVM cirolarında artış yaşanıyor
  3. 03:34 Bakan duyurdu: Ödemeler yatırılıyor
  4. 03:32 Araç almayı düşünenlere: İkinci el fiyatları düşmeye devam edecek
  5. 03:30 EURO 2024 ne zaman?
  6. 03:28 Uzmanı açıkladı: Altın fiyatları ne zaman yükselecek?
  7. 03:26 YKS 2024 sonuçları ne zaman açıklanacak?
  8. 03:22 En katı annelerin burcu ne?
  9. 03:20 Zengin olacak 3 burç belli oldu
  10. 03:18 Sütsüz mozzarella nasıl yapılır?
  11. 03:16 Baklavayı unutun işte cevizli halka tatlısı
  12. 03:15 Bir tanesi 270 TL tutuyor evde yapması bedava: Dubai çikolatası
  13. 03:13 Çamaşır makinesine karabiber ekleyince o sorun anında düzeliyor
  14. 02:43 MEB'den sınırlama kararı!
  15. 02:35 Tesla fiyatlarına zam yolda!
  16. 02:34 Yurtdışı çıkış harcına zam geliyor
  17. 02:32 Teşrik tekbirleri ne zaman?
  18. 02:30 Borsanın açılış tarihi ne zaman?
  19. 02:28 Köprüler ve otoyollar ne zaman ücretsiz?
  20. 02:27 Kurban Bayramı'nda kargolar açık olacak mı?
Gündem Haberleri