Fehmi Koru: Sizler yine enselerinizi karartmayın; benim pek çok şeyi içim kaldırmıyor

Fehmi Koru: Sizler yine enselerinizi karartmayın; benim pek çok şeyi içim kaldırmıyor

Fehmi Koru: Sizler yine enselerinizi karartm... ''50 yılı aşan kendi yazı hayatımda bir keresinde benim de hapse düşmeme ramak kalmıştı''

Kendilerinden yazması ve konuşması beklenen insanların -yazarların, siyasilerin- yazdıkları ve söyledikleri yüzünden cezaevine düşmelerini asla istemem. Geçmişte de istemedim, bugün de istemem.

70 yılı aşan hayatımda beni en fazla kahreden, hemen her dönemde bu beklentimin tam zıttı olan gerçeklerle karşılaşmak zorunda kalmamdır.

Yazarsanız bu ülkede, siyaset yoluyla hizmeti göze almışsanız, yolunuz cezaevine düşebilir; cezaevine düşmeyen nadir meslek erbabından olanlar bile muhtemelen yargılanmışlardır.

Bir dönemin gazetecilerinin ikinci adresi şimdilerde bir tür ‘basın müzesi’ olarak hizmet veren Ulucanlar Cezaevi olduğu için, oraya düşen meslek erbabından dolayı onun bir bölümüne ‘Hilton koğuşu’ adı verilmişti.  

Her yıl adına düzenlenen onur gecesine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da mutlaka katılıp bir de konuşma yaptığı Necip Fazıl Kısakürek’in eğitim hayatından daha uzun süreyi cezaevlerinde geçirdiğini kendisinden bizzat işitenlerdenim.

50 yılı aşan kendi yazı hayatımda bir keresinde benim de hapse düşmeme ramak kalmıştı. Bir gazete yöneticisinin yayınları yüzünden suçlanmasına itiraz etmek üzere Kanal-7 ekranlarından yaptığım bir yorum Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesi gereği Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılanmama yol açmıştı. Karar duruşmasında avukatım yasanın TBMM’de görüşüldüğünü ve değiştirileceğini belirterek bunu beklemek için kararın ertelenmesini talep etti. Yasa değişti ve bir ay sonra yapılan duruşmaya beraatimi isteyen yeni bir savcıyla gidildi de ağır bir ceza almaktan kurtuldum.

Aynı dönemde pek çok meslektaş değişik gerekçeler ve farklı yasa maddelerine aykırı söz ve yazıları sebebiyle yargılandı, bazıları cezalara da çarptırıldı.

Bir başbakan ve iki bakanın idam edildiği, siyasi partilerin kapatılıp siyasilerin cezaevlerine tıkıldığı bir ülke burası.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk gençlik günlerinden beri ilgi duyduğu, içinde yer aldığı, adayı olup belediye başkanı seçildiği Milli Nizam’dan, Milli SelametRefah ve Fazilet partilerine kadar siyasi örgütlerin kapatıldığı bir ülke…

Erdoğan’ın kendisi de, ülkenin en büyük ilinin -İstanbul’un- belediye başkanı iken Siirt’te düzenlenen bir mitingde konuşurken okuduğu bir şiir yüzünden cezaevine düşmüştü. 

Devirler değişse de bazı şeyler değişmiyor bu ülkede.

İnsanlar muhalifken başlarına gelmemesi gereken bazı kötülüklere maruz kalıyorlar; başına kötülük gelenler iktidar olduklarında, bir bakıyorsunuz, onların döneminde de muhaliflere mahkeme ve cezaevi yolları gözüküyor.

Ülkemizin son 20 yılına damgasını önce başbakan sonra da 2014 yılından beri sürdürdüğü cumhurbaşkanı olarak vurmuş olan Tayyip Erdoğan İstanbul büyükşehir belediye başkanı iken görevini yarıda bırakmayla sonuçlanan bir yargı süreciyle karşılaşmıştı.

Tayyip Erdoğan şimdi cumhurbaşkanı, 25 yıl önce onun oturduğu koltuğun şimdiki sahibi, İstanbul’un seçimle iş başına gelmiş büyükşehir belediye başkanı -Ekrem İmamoğlu- bugün yargı karşısına çıkıyor.

Ekrem İmamoğlu “Ben onları kast etmedim” dese de, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret iddiasıyla yargılanıyor.

“İstanbul seçimini tekrarlatan aptaldır” dediği için…

Kalemimin ucuna davayla ilgili söylenmesi -yazılması- gereken pek çok ayrıntı geliyor; ancak böyle bir olayın 2022 yılında dava konusu olmasını içim kaldırmıyor.

Geçmiş dönemlerde yaşananlar belleğimden zihnime hücum ediyor. Adnan Menderes’ten başlayarak idam edilen veya cezaevlerine gönderilen siyasiler, siyaseti etkilemeye kalktıkları için onlarla aynı kaderi paylaşmak zorunda bırakılmış Necip Fazıl gibi yazarlar… 

Başta Tayyip Erdoğan olmak üzere siyasi yasaklı kılınarak önü kesilmek istenmiş siyasiler de aklımdan çıkmıyor.

Dün CHP’nin İstanbul il başkanı Canan Kaftancıoğlu çarptırıldığı davanın infazı için cezaevine gitti; bereket yatması gerekmedi. 

Sıra bugün Ekrem İmamoğlu’nun kaderini etkilemesi muhtemel davasının duruşmasında.

İktidarın küçük ortağı partinin genel başkanı, halen cezaevinde tutulan HDP’nin eski genel başkanı için olumlu cümleler sarf etti diye, ülkemiz ana-muhalefet partisinin liderinin de cezaevine gönderilmesini talep etti; onun konuşması da kulaklarımda.

Sorular beynime üşüşüyor…

Nasıl bir ülke olduk ya da bu ülkenin yazarları ve siyasilerinin kaderi hiç değişmeyecek mi? 

İktidar-muhalefet yer değiştirse de siyasiler ve yazarlar için devran değişmiyor.

Yarınlara iktidar değişebilir gözüyle bakılıyor ya, ben ise öyle bir değişim olduğunda sadece isimler ve eğilimlerin değişeceği, onun dışında pek değişiklik yaşanmayacağı endişesindeyim.

Eskiler böyle durumlar için “Eski hamam, eski tas, yalnız tellaklar değişti” derlerdi.

Umarım film bir yerde kopar.

Ne yapayım, olanları içim kaldırmıyor…

"Fehmi Koru: Sizler yine enselerinizi karartmayın; benim pek çok şeyi içim kaldırmıyor" haberi, 01 Haziran 2022 tarihinde yazılmıştır. 01 Haziran 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Fehmi Koru: Sizler yine enselerinizi karartmayın; benim pek çok şeyi içim kaldırmıyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fehmi Koru: Sizler yine enselerinizi karartmayın; benim pek çok şeyi içim kaldırmıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:06 Pedro Sánchez, Eşinin Yolsuzluk İddialarıyla İlgili Soruşturma Nedeniyle Görevini Askıya Aldı
  2. 13:00 Trafikte Emniyet Şeridi İhlali Artık Daha Pahalı: Ceza Miktarı Yüzde 58 Arttı!
  3. 12:57 Simit Fiyatlarına %10 KDV Yansıyacak: Vatandaşlar Zam Endişesi Yaşıyor
  4. 12:53 Panathinaikos, AEK Athens Karşısında Şampiyonluk Yolunda Büyük Darbe Aldı!
  5. 12:49 Sağlıklı Atıştırmalık: Diyet Poğaçası Tarifiyle Lezzetli Alternatif!
  6. 12:45 TikTok CEO'su Shou Zi Chew''İçiniz Rahat Olsun, Hiçbir Yere Gitmiyoruz''
  7. 12:35 Türkiye Meyve Üretiminde Dünya Sıralamasında Yükseliyor: İşte Detaylar!
  8. 12:29 Karabaş Otu Balı: Doğal ve Etkili Bir Sağlık Destekleyicisi
  9. 12:25 Rusya, Uzayın Barışçıl Kullanımını Sağlamayı Hedefleyen Karar Tasarısını Veto Etti
  10. 12:18 Mardin'de Öğrencilerden Çağrı: Okuma Alışkanlığı Ailede Başlamalı
  11. 12:16 Jose Mourinho Fenerbahçe'ye mi Geliyor? Transfer Dedikoduları Artıyor!
  12. 12:13 Yedigöze İçme Suyu Projesiyle Adana'da Su Sorunu Tarihe Karışıyor
  13. 12:13 Nuri Şahin, Beşiktaş'ın Radarında: Yeni Teknik Direktör Arayışları Hızlanıyor
  14. 12:11 Birecik-Gaziantep Yolunda Çarpışma: Doktor Hayatını Kaybetti, Yaralılar Hastanede
  15. 12:09 Gazze'deki İnsani Kriz: BM Güvenlik Konseyi Kararının Uygulanması Tartışmaları
  16. 12:07 Türkiye Bal İhracatında Güç Gösteriyor: Yılın İlk Çeyreğinde 8 Milyon Dolar Gelir
  17. 12:02 Fenerbahçe'de Szymanski Transfer Krizi: Tottenham'un 20 Milyon Euro Teklifi Tartışma Yaratıyor!
  18. 11:56 25 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  19. 11:52 Ev Yapımı Dondurma Tarifleriyle Yazın Keyfini Çıkarın!
  20. 11:40 Fatih Altaylı: Soylu’nun zeki, akıllı biri olduğunu düşünmüştüm hep
Politika Haberleri