Fehmi Koru yazdı: 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül sonunda dünyaya ders vermek üzere kalemi eline aldı

Fehmi Koru yazdı: 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül sonunda dünyaya ders vermek üzere kalemi eline aldı

Fehmi Koru yazdı: 11. Cumhurbaşkanı Abdullah... Unutmuştuk, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hatırlattı: Türkiye Filistin ile İsrail arasındaki ihtilafı ‘iki devletli’ formül ile çözmek üzere devreye girmiş, bayağı mesafe de almıştı.

Bazen öyle olur; önce bir haber veya yazıyla güne zihnimi toparlayarak başlarım, daha sonra karşıma çıkan bir başka haber veya yazı zihnimi yeniden dağıtır.

Dün de o günlerden biriydi.

Unutmuştuk, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hatırlattı: Türkiye Filistin ile İsrail arasındaki ihtilafı ‘iki devletli’ formül ile çözmek üzere devreye girmiş, bayağı mesafe de almıştı.

Ta 2007 senesinde. Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesinden kısa bir süre sonra.

İsrail devlet başkanı Mahmud Abbas ile İsrail’in o zamanki cumhurbaşkanı Şimon Peres, aynı gün, Cumhurbaşkanı Gül’ün konuğu olarak Ankara’ya gelmiş, Cumhurbaşkanlığı forsu taşıyan araçla üç devlet adamı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gitmiş ve konuk başkanlar orada yaptıkları konuşmalarla dünyaya barış mesajları ile birlikte ‘iki devletli çözüm’den yana sözler vermişlerdi.

Gazze’nin Erez bölgesinde ‘barış için sanayi projesi’ ile Türkiye İsrail’in de red edemeyeceği bir girişimi başlatarak Filistinlilere yeni bir ekmek kapısı açmıştı.

Cumhurbaşkanı Gül, bu hatırlatmaları, dünyanın her tarafındaki gazetelere servis yapan bir uluslararası haber ajansı vasıtasıyla İngilizce bir yazıyla yaptı.

Yazısında bu hatırlatmaların peşinden, Ankara’da kendisinin ev sahipliğinde gerçekleşen üçlü buluşmadan kısa süre sonra, Gazze’yi kara, deniz ve havadan ablukaya alma kararıyla, Ankara’da beliren umudu İsrail’in yok ettiğini de yazmış Cumhurbaşkanı Gül…

Hiç kuşkusuz, Gazze’de kadın-erkek, çocuk-genç-yaşlı ayırt etmeksizin katliama girişen İsrail’e arka çıkan dünya liderleri, Gül’ün yazısıyla yüzlerine tuttuğu aynada gördüklerinden hoşlanmayacaklardır.

İsrail’in savaş hukukuna aykırı eylemleri yazıda tek tek sıralanıyor: Gazzelileri elektrik, su ve gıda maddelerinden yoksun etme, meskûn mahalleri, hastaneleri, camileri, kiliseleri, okulları ve mülteci kamplarını hedef alma, Cenevre Antlaşması ile ek protokollarına aykırı eylemler…

Bunları ‘savaş suçu’ olarak tanımlıyor Cumhurbaşkanı Gül ve “Tarih bunların sorumlularına hesap soracaktır” diyor.

Ne yapılmalı?

Sorunun Gül’e göre cevabı açık: Her şeyden önce, kan dökülmesini durdurmalı, derhal ve şartsız ateşkes ilan edilmeli. Konuya samimi ve yapıcı yaklaşılmalı, etkin diplomatik çabalar sarf edilip kuvvetli bölgesel mesuliyet anlayışı hakim olmalı. [Bu arada, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres ile dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın barış yolundaki çabalarına vurguda bulunuyor.]

“Gazze’deki savaş, kurallar üzerine oturan uluslararası düzene bağlılığımızın da sınavıdır; şimdi eylemlerimizi uluslararası hukukun etik pusulasına bağlı hale getirmemiz her zamankinden daha önemlidir” tespitiyle sona eriyor Cumhurbaşkanı Gül’ün yazısı.

Filistinli bakanın günlüğünden

Atef Abu Saif Filistin Yönetimi’nin kültür bakanı. Tanınmış bir edip, yayınlanmış altı romanı var. Gazze’de yaşıyor ve 7 Ekim sonrasında tanıklık ettiği vakaları günlüğüne kaydediyor.

İngiliz Guardian gazetesi Abu Saif’in günlüğünden bazı bölümleri yayımladı.

Sabah saat 05.40’da bağırtılarla uyanıyor. “Sinyal geldi, web de açıldı” diye bağırıyor biri. Uykulu ve rüya gördüğünü düşünüyor. Evinde kaldığı komşusu onu uyandırıyor. Eşi Hanna’yı telefonla aramasını söylüyor. “Telefon çalışıyor mu?” Komşusu başıyla onaylıyor.

İki gün süresince haberleşemedikleri eşi aradığında mutluluktan ağlıyor.

Sokaklar insanla dolu. “Tıpkı bayram günü” diyor. Şifa Hastanesi’ne doğru aracını sürerken sahilden uzağa, güneye doğru giden insanlar görüyor. Kadınlar çocuklarını sırtlarında, eşyalarını başlarında taşıyorlar. Hepsi harp gemilerinin görüntüsünden uzaklaşma telaşında. İyi de nereye gidiyorlar? Gittikleri yönde de tanklar var.

30 Ekim Pazartesi

Kardeşi Ayşe’nin evinde gaz bitmiş. Tüpü nasıl dolduracak? Abu Saif evinde iki tüp olduğunu söylüyor. Tüpü getirmek üzere eve gidileceğini öğrenince Ayşe bunun tehlikesini hatırlatıyor. Kardeşi ile oğlu tüpü almak üzere eve giderken onlara evden çıkarken yanlarına bir yatak ile yastık almalarını söylüyor. İsrail drone operatörü evi boşalttıklarını sansın diye.

O gün İsrail askerleri Gazze’nin güneyinde bulunan Türk-Filistin Kardeşlik Hastanesi’ne saldırıyor. Saldırıdan beri kapalı olan bu hastanede kanser hastaları tedavi görüyor. Bir hafta kadar önce Şifa Hastanesi yönetimi bazı yaralıları oraya taşımayı düşünmüş. Eşinin kardeşi Hüda’nın kızı da yaralı hastalar arasında fakat Şifa’dan ayrılmamış.

Hüda ilk haftaki saldırılarda sağ kalmış, fakat iki bacağı ile bir eli kesilmiş.

Günlükteki notlar daha detaylı ve devam ediyor fakat benim tahammülüm buraya kadar.

Cumhurbaşkanı Gül’ün yazısıyla zihnimi toparlamışken, aynı gün Abu Saif’in günlüğünde okuduklarım keyfimi iyice kaçırdı.

Vicdanı olmayan bir dünyada vicdanlı olmak çok zor.

"Fehmi Koru yazdı: 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül sonunda dünyaya ders vermek üzere kalemi eline al." haberi, 15 Kasım 2023 tarihinde yazılmıştır. 15 Kasım 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Fehmi Koru yazdı: 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül sonunda dünyaya ders vermek üzere kalemi eline aldı haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fehmi Koru yazdı: 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül sonunda dünyaya ders vermek üzere kalemi eline aldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 04 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Fehmi Koru

SON HABERLER
  1. 14:00 İlhan Palut: "Beşiktaş Mağlubiyeti Sonrası Hayal Kırıklığı Yaşıyoruz"
  2. 13:56 Haftanın Yatırım Performansı: BIST 100 Yükselirken Altın Geriliyor, Dolar ve Euro Karışık Seyirde
  3. 13:53 ANA Havayolları 2023'te Rekor Kar, 2024'te Beklenen Düşüş
  4. 13:49 Hatayspor, Fatih Kavlak'ı Yeni Sportif Direktör Olarak Göreve Getirdi
  5. 13:42 Japonya ve Filipinler, Çin'in Artan Nüfuzuna Karşı İşbirliğini Güçlendiriyor
  6. 13:37 EPDK'nın Kararıyla Akaryakıt Fiyatlarında Tek Fiyat Dönemi Başlıyor
  7. 13:33 Bölgedeki İnsani Kriz Derinleşiyor: İsrail Saldırıları ve Yardım Engelleri Alarm Veriyor
  8. 13:27 İstanbul'da Daltonlar Suç Örgütüne Yönelik Operasyonda 14 Şüpheli Yakalandı
  9. 13:26 Universal Music Group ile Tiktok anlaşma imzaladı!
  10. 13:24 Evde Kolayca Yapabileceğiniz Mükemmel Muzlu Dondurma Tarifi!
  11. 13:20 Evinizde Cam Temizliği: Pratik ve Etkili Ev Yapımı Çözüm!
  12. 13:16 Pençe Operasyonu Kahramanı Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Ata Göçmen Şehit Oldu
  13. 13:10 Sağlıklı ve Lezzetli: Fit Milkshake Tarifi!
  14. 13:06 Hope Hicks: Trump, Stormy Daniels İlişkisini İnkâr Etmemi İstedi
  15. 13:02 Ağız Kokusuna Doğal Çözüm: Limon Kabuğu!
  16. 12:58 Ezme Salatasının Sırrı Ortaya Çıktı: Lokanta Usulü Tarifle Evde Lezzeti Yakalayın!
  17. 12:54 4 Mayıs 2024 günlük burç yorumları!
  18. 11:00 Bu bulmacada gizli bir kedi sizi bekliyor: Deneyen 110 kişiden 2’si bulabildi
  19. 10:48 Afyonkarahisar'da göçmenlerin nikah ücreti 25 kat artırılarak 10 bin TL’ye yükseltildi
  20. 10:35 Serenay Sarıkaya ve Mert Demir'in olaylı gecesi: Gazetecilere tekme tokat saldırdılar
Medya Haberleri