Fehmi Koru yazdı: Bizim siyasilerin öğrenmek istediklerini yabancıların tespitlerinden aktarıyorum

Fehmi Koru yazdı: Bizim siyasilerin öğrenmek istediklerini yabancıların tespitlerinden aktarıyorum

Fehmi Koru yazdı: Bizim siyasilerin öğrenmek... Sahi, seçimi kim kazanacak?

Fehmi Koru*

Takvimden bir yaprak daha düştü ve seçime artık bir aydan daha az bir süre kaldı. Yaklaşık dört hafta sonra sandık başına gideceğiz. Eminim, pek çok kişi de benim gibi, 14 Mayıs’ın bir an önce gelmesini ve sandıktan kimin cumhurbaşkanı, hangi ittifakın iktidar olarak çıktığının belli olmasını bekliyor.

Biz böyleysek, 20 küsur yıllık iktidarlarının devam etmesini veya iktidarın değişip kendilerinin ülke yönetimine gelmesini arzulayan politikacılar kim bilir ne halde.

Sahi, seçimi kim kazanacak?

Bu soruya cevap bulabilmek için tarafların beyanlarıyla araştırma kurumlarının anketlerine başvuruyorum ve itiraf edeyim, kafam karışıyor.

Cumhur İttifakı’nın bileşenleri, AK Parti, MHP, HÜDA-PAR, Yeniden Refah ve Büyük Birlik partileri, sözcüleri ağzıyla, seçimi kendilerinin kazanacakları iddiasındalar.

Örneği uzakta aramaya gerek yok. AK Parti genel başkanı sıfatı da bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan daha dün şu sözleri sarf etti: “Ömrünün 40 yılında meydanların nabzını tutan siyasetçi olarak Allah’ın izniyle sandığın renginden en ufak şüphe duymuyorum.”

Renginden en ufak şüphe duymadığı şey, yapılacak seçimin sonucu.

Bir dönem daha cumhurbaşkanı kalmayı ve Meclis’te çoğunluğu koruyup ülkeyi beş yıl daha yönetmeyi çantada keklik görüyor Tayyip Erdoğan…

Millet İttifakı sözcüleri ise aynı kanaatte değiller. Büyüklü-küçüklü partilerin liderleri, Ramazan boyunca katıldıkları iftarlarda yaptıkları konuşmalarda, muhataplarına, kendi iktidarlarına hazırlanmaları müjdesini verip durdular.

İYİ Parti lideri Meral Akşener, dün akşamki iftarda, anketlere bakarak vardığı sonucu açıkladı. Ona göre, sonuç 1995 seçimleri gibi olacak.

[1995 yılında yapılan genel seçimde sürpriz bir sonuç ortaya çıkmış, iktidar partileri halktan rağbet görmemiş, birinci parti olarak ipi göğüsleyen Refah Partisi olmuş, onu sırasıyla Doğru Yol, Anavatan, Demokratik Sol, CHP ve MHP partileri izlemişti.]

Meral Akşener’in aynı konuşmasında en ilginç bölüm şu:

“Seçmenler veli nimettir. Eğer bir şey talep ediyorsanız seçmene kulak vermek durumundayız. Niçin AK Parti’yi destekliyor bu insanlar? Niçin desteklediği elbette öğrenilip, taleplerini de anlayıp ona yönelik çözümleri dile getirmemiz lazım.”

Bir dakika. Seçime bir aydan daha kısa bir süre kalmışken, sandıktan birinci çıkma iddiasındaki bir partinin lideri, hala insanların iktidardaki partiyi neden desteklediklerini öğrenip ona göre çözümler üretme ihtiyacından söz ediyorsa, bu işte bir yanlışlık yok mudur sizce?

Çok daha önce öğrenme faslının bitmesi gerekmez miydi?

Zihnimde bu tür sorular dönüp dururken, global yatırımcıların güne onu okumadan başlamadıkları Financial Times (FT) gazetesinin internet sitesinde, muhalefetin öğrenmeye çalışacağı konuya ışık tutacak bir habere rastladım.

“Haber” diyorum ama aslında gazetenin yazarları ile alandaki muhabirlerini konuşturarak yapılan sözlü bir yayın bu. [Çözümüne şu linkten ulaşılabiliyor.]

‘Podcast’ deniliyor.

Gazetenin yazarı Jess Smith bir-iki güncel haberi paylaştıktan sonra sözü Türkiye’deki seçimlere getiriyor ve gelecek ay yapılacak seçimin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısına çıkan en çetin tehdit olduğunun analistler tarafından öne sürüldüğünü, onun ile rakibi Kemal Kılıçdaroğlu’nun muhtemel oylarının anketlerde birbirine yakın göründüğünü aktardıktan sonra, sözü gazetenin Türkiye muhabiri Adam Samson’a bırakıyor.

FT Türkiye muhabiri, seçim öncesi nabız tutmak için, kendi ifadesiyle “Erdoğan’ın en güçlü olduğu yer” sayılan Konya’ya gitmiş. 

Muhalefetin merak ettiği “Neden Erdoğan destekleniyor?” sorusuna da cevap teşkil edecek tespitleri var FT muhabirinin.

Konya için “Ülkenin en dindar ili” diyor. Halkını çok muhafazakar olarak niteliyor. Konya’da bulunma gerekçesini “Oraya cumhurbaşkanını gerçekten desteklemiş insanların nabzını tutup bu defa kime oy vereceklerini öğrenmek için gittim” diye açıklıyor FT muhabiri. Konyalılar bu defa karar değiştirirlerse, yarışın muhalefetin başarı iddiası açısından ciddiyetinin daha iyi anlaşılacağı düşüncesiyle gitmiş Konya’ya Adam Samson.

Sonuç? İzlenimleri ne yabancı muhabirin?

İktidarın karşısında iki ana sorun olduğunu paylaşıyor. Biri ekonomi. Hayat pahalılığının herkesi etkilediğini söylüyor. Marketlere gidiyorsun ve tavuk fiyatının zirveye vurduğunu görüyorsun. Çalışanların ve emeklilerin maaşları ise erimiş durumda.

Tabii bir de deprem sonrasında yaşananlar var.

Peki halkın bu iki konuya tepkileri ne?

Bu soruya cevap teşkil edecek tespitlerini aktarayım:

“Herkes sorunlardan dolayı hükümeti suçlamıyor ama. Konuştuğum bazı kişiler daha önce Erdoğan’ı destekledikleri halde şimdi fikir değiştirdiklerini söylediler ama yine görüştüğüm başkaları Erdoğan’ın en iyisini yapmaya çalıştığı kanaatindeler. Yabancı ellerin işe karıştığı ile ilgili söylem hükümetin en büyük sermayesi ve işe de yarıyor.”

Ya muhalefet?

Soruya Konya’da bulunan muhabirin cevabı şu:

“Muhalefet veya altı partili koalisyonun lideri Kemal Kılıçdaroğlu halka fazla umut vermiyor. Karizmatik bir politikacı değil Kılıçdaroğlu ve halkı yanına çekme konusunda sorunlu. Konuştuğum pek çok kişi onun kendilerini heyecanladıramadığını söyledi. Erdoğan gibi o da uzun süredir politikanın içinde. Değişim isteyenler onu yaşlı buluyor.”

Konya’da bir meydandaki bankta yan yana oturduğu iyi giyimli bir emekliyle konuşmasını da aktarıyor Adam Samson. O kişi yabancı muhabire “Erdoğan muhteşem biri, dindar bir Müslüman o” demiş. Sonra da geçmişte kamusal alanda Müslüman kimlikli birinin kendisini rahat hissetmeyeceği dönemler yaşandığını anlatmış. “Erdoğan döneminde ise” diyor Adam Samson, “Başörtülü polis ve havacı subay bile var ve bu konu Erdoğan’ın halk desteği için en önemli dayanak.”

Podcast yayınında Konya’daki FT muhabirine soruları yönelten Jess Smith ondan aldığı cevaplardan şu sonucu çıkarıyor: “Anlatımından ya da Konya’daki seçmenlerin sana söylediklerinden, Erdoğan’ın öyle kolayından yıkılmayacağı anlaşılıyor.”

Millet İttifakı paylaşanlarının seçime kadarki dört haftalık süreçte dikkate almaları gereken en önemli unsurları özetleyen tespitler bunlar.

Daha önce bilmiyor idiyseler, yabancı muhabir dikkatlerine sunmuş oldu işte.

Kemal Kılıçdaroğlu elinden geleni yaptı yapıyor, ancak onun etkileyebileceği kitleler sınırlı; esas görünür hale gelmeleri ve kitleleri ikna faaliyeti yürütmeleri gerekenler, Millet İttifakı’nun muhafazakar kimlikli liderleri.

Benim de bu yayından çıkardığım sonuç böyle.

"Fehmi Koru yazdı: Bizim siyasilerin öğrenmek istediklerini yabancıların tespitlerinden aktarıyorum" haberi, 18 Nisan 2023 tarihinde yazılmıştır. 18 Nisan 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Fehmi Koru yazdı: Bizim siyasilerin öğrenmek istediklerini yabancıların tespitlerinden aktarıyorum haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fehmi Koru yazdı: Bizim siyasilerin öğrenmek istediklerini yabancıların tespitlerinden aktarıyorum 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 16 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:11 Kastamonu'da, Polis memuru tartıştığı eşini öldürdü
  2. 02:03 Nijerya'daki sel felaketinde 2 milyondan fazla kişi yerinden oldu
  3. 01:59 Lübnan Başbakanı konuştu; 'ABD'den güvence aldık'
  4. 01:54 Genç kadının burnunu kıran AKP'li Başkan serbest bırakıldı!
  5. 01:50 İşgal ordusunda çatlak! İsrail birçok askeri görevden aldı
  6. 01:47 Bomba tehdidi nedeniyle uçak acil iniş yaptı
  7. 01:44 Sarunas Jasikevicius: 'Onları 80 sayının altında tutmamız mucizeydi'
  8. 01:40 Sosyal medya fenomeni Jahrein: 'Başını çok eğmemişsin, bir daha geçireceğiz' dediler
  9. 01:35 Suudi Arabistan'a Galata Kulesi İnşa Edildi
  10. 01:30 ABD'den İsrail'e 30 gün süre; Askeri yardımlar kesilebilir
  11. 01:27 Ebru Yaşar'dan miting değil konser!
  12. 01:18 Avusturya, UNIFIL'in hedef alınmasına tepki gösterdi!
  13. 01:14 Hizbullah'ın iki numaralı adı konuştu: 'Çözüm ateşkes'
  14. 01:11 Sinan Akçıl: 'Ünlü olmasam bile birini döverdim, gene ünlü olurdum'
  15. 01:07 Van Gölü çekilince ortaya çıktılar; Su altındaki yapı kalıntıları görüntülendi
  16. 01:04 Balotelli'nin yeni takımını İtalyan basını duyurdu!
  17. 00:58 ABD'li ünlü rapçi Diddy'e 6 yeni dava! Tecavüz, cinsel istismar ve saldırı suçlamaları büyüyor
  18. 00:52 İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz hakkında 'nitelikli dolandırıcılık' fezlekesi
  19. 00:50 Oğluna modellik yaparak gündem olan Melisa nineden acı haber!
  20. 00:47 Gençlik ve Spor Bakanlığından Özgür Özel'in öğrenci yurtlarına ilişkin iddialarına yanıt!
Medya Haberleri