Fehmi Koru yazdı: Cumhurbaşkanı ekonomik sorunları yüzünden ABD ve Avrupa ülkelerine acıyor.. Ben de acıdım…

Fehmi Koru yazdı: Cumhurbaşkanı ekonomik sorunları yüzünden ABD ve Avrupa ülkelerine acıyor.. Ben de acıdım…

Fehmi Koru yazdı: Cumhurbaşkanı ekonomik sor... Cumhurbaşkanı Erdoğan’a göre bizde durum ABD’den ve Avrupa ülkelerinden çok daha iyi. Onlarda gıda maddeleri kıtlığı bile çekiliyor. Sonra enflasyon da felaket…

Gel de şaşırma.

AK Parti genel başkanı da olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Aydın’daydı. Orada partisi üyeleri önünde yaptığı konuşmada söyledi, ben de konuyu haberleştiren gazeteden -biraz da şaşkınlıkla- dedikleri arasından şunları aynen not ettim:

“Gelişmiş ülkelerin 6-7 katına çıkan enflasyon ve artık ipin ucunu kaçırdıkları para genişlemeleriyle şaşkın şekilde sağa sola yalpaladığı bir dönemde, Türkiye, kendi rayında güvenle yoluna devam ediyor. Amerika’ya bak, enflasyon felaket. Avrupa’ya gelin, aynı. Aradığınız gıda ürünlerini bile bulamıyorsunuz oralarda. Hamdolsun Türkiye’nin böyle bir sorunu yok.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’de ve Avrupa ülkelerinde enflasyonun 6-7 katına çıktığına, oralarda gıda ürünlerinin bile bulunamadığına inanıyor. Bu arada ülkemizde durumun sorunsuz olduğunu da düşündüğü anlaşılıyor.

Şaşırmayayım da ne yapayım.

ABD’de enflasyon yükseliyor, doğru, ancak 6-7 kat değil; açıklanan son enflasyon oranı yüzde 7. Yalnızca yüzde 7. Avrupa’nın belli başlı ülkelerinin enflasyon oranları yüzde 7’nin de altında; ortalama oran yüzde 6.5…

Ülkelerin ilgili kurumları artan enflasyonu dizginlemek için birkaç aşamalı reçeteler açıklamakta. Hedefleri, yine eskisi gibi, makul bir enflasyon oranına fazla vakit kaybetmeden ulaşmak.

Sözgelimi ABD’de Merkez Bankası şimdiden açıkladı: Korona yüzünden sorun haline gelmiş tedarik zincirindeki aksamaları tez zamanda giderecek, bütçe disiplinini sağlayacak ve tasarrufların başka ülkelerden de kendilerine yönelmesini teşvik edici önlemler alacaklar.

Bir bölümü evlere kapanarak geçirilmiş iki yılın ardından ortaya çıkan sorunlarla ekonominin genel kuralları içinde çözümler üretiliyor her ülkede.

Sorunlar yok mu? Var. Ancak hayli farklı sorunlar bunlar…

ABD’nin en dikkat çekici ekonomik sorunu evlere şenlik: Açıklanan işsizlik rakamları ‘tam istihdam’ durumuna erişmeye az kaldığına işaret ediyor. 

Böyle sorun dostlar başına.

İş dünyasını yakından izleyen ABD’nin en yüksek tirajlı gazetesi Wall Street Journal önceki gün (14 Ocak 2022) “Tam istihdamda, riskler ortaya çıkıyor” başlıklı bir haberle bu ‘sorunu’ duyurdu. Habere göre, bir yıl önce yüzde 6.7 olan işsizlik oranı Aralık ayında yüzde 3.9’a düşmüş. Uzmanlar bu yılın sonunda oranın yüzde 3.5 olacağı beklentilerini gazeteyle paylaşmış. 

‘Sorun’ bu kadarla da sınırlı değil ABD’de. Aynı haberde ücretlerin de daha önce görülmemiş oranda arttığı bildiriliyor. Saat başı ücret bir yıl önceden yüzde 4.7 fazlalaşmış; bu oran 2019’da 2.9 imiş. Çalışanlar arasında yeni eğilim, işlerini daha yüksek ücret için terk etmek. Onlardan boşalan kadrolara işçi bulmak zorlaşmış. “Tam istihdamın doğurduğu risk” bu işte.

Aynı haberden işsiz sayısının azalmasını getiren bir başka tercihi de öğreniyoruz: Pandemi döneminde insanlar kendilerinin ve ailelerinin durumlarını gözden geçirme fırsatı buldukları için, kimi ailede eşlerden biri çoluk-çocuklarıyla daha fazla meşgul olabilmek amacıyla çalışma hayatına dönmeme kararı almış. Tabii bu kararda hastalıktan korunma titizliği de rol oynamaktaymış.

Haber şöyle bitiyor: “Önümüzdeki aylarda aşılanma veya bağışıklık, hastalığı ya da ondan duyulan korkuyu azaltır ve tasarruflar da bu arada suyunu çeker ise, işçiler yeniden işe dönecektir. Uzmanların görüşü bu.”

Enflasyon yüzde 7 ABD’de. Bizde TÜFE enflasyonu yüzde 36.08; ÜFE enflasyonu yüzde 79.86… TÜİK tarafından açıklanmış resmi rakamlara ek olarak bağımsız ekonomistlerin yaptığı hesapta enflasyon oranı çok daha yüksek. Ülkelerin ekonomik durumlarını yakından izleyip raporlaştıran Amerikalı Prof. Steve Hanke ise bizdeki yıllık enflasyonun yüzde 100’ün üstünde olduğu iddiasında.

Günlük hayatımıza girmiş pek çok Amerikan ürününü dolar kurunun yüksekliği yüzünden TL gelirli Türk vatandaşlarının satın alabilmesi neredeyse imkansız hale geldi.

Cep telefonlarına sözgelimi, bir servet ödemek gerekecek…

Buna karşılık, yine kur sayesinde, cebinde Dolar veya Euro olan yabancılar için Türkiye dünyanın en ucuz ülkesi durumunda.  

Peki ya işsizlik?

Türkiye’de 15-24 yaş grubundaki gençlerde işsizlik oranı yüzde 22.7…

Avrupa ülkeleri ekonomilerini gözetimi altında tutan Eurostar’ın raporuna göre, 35 ülke arasında işsizlik oranında Avrupa’da İspanya (%14..57) ve Yunanistan (%13.3) arkasından üçüncü sırada Türkiye geliyor. Üniversite mezunu işsizler oranında Avrupa’da en yüksek ülkelerden biriyiz.

Aşağıdaki tablo TÜİK verilerinden derlendi:

screen-shot-2022-01-16-at-053000.png

‘Tam istihdam’ın, yani çalışma arzusu duyan herkesin iş bulabildiği bir ortamın riskler içerebildiğini ABD örneğinde gördük. Bu sebeple her ülkede bir miktar işsiz bulunması normal. Ama oran ne olmalı?

Almanya’da ne kadar? (Cevap: %5.2).

Bulgaristan’da? (%4.8).

Fransa’da? (%8.1).

Avrupa Birliği ortalaması ne kadar? (%6.5).

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a göre bizde durum ABD’den ve Avrupa ülkelerinden çok daha iyi. Onlarda gıda maddeleri kıtlığı bile çekiliyor. Sonra enflasyon da felaket…

Bizde gıda kıtlığı yok gerçekten, hiç değilse henüz yok; gazetelerine bakılırsa onlarda da tedarik aksamaları dışında gıda konusunda eksiklik söz konusu değil.

FOX Haber izleyicileri farklı bir Türkiye tablosu hakkında bilgilendiriliyor her akşam; buna karşılık a-Haber izleyicileri gün boyu sorunsuz bir Türkiye tablosunu keyifle izliyor.

Sanıyorum, Cumhurbaşkanı Erdoğan FOX Haber’e hiç ilgi duymuyor, haberdar olmak istediğinde a-Haber’i tercih ediyordur.

"Fehmi Koru yazdı: Cumhurbaşkanı ekonomik sorunları yüzünden ABD ve Avrupa ülkelerine acıyor.. Ben ." haberi, 16 Ocak 2022 tarihinde yazılmıştır. 16 Ocak 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Fehmi Koru yazdı: Cumhurbaşkanı ekonomik sorunları yüzünden ABD ve Avrupa ülkelerine acıyor.. Ben .. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fehmi Koru yazdı: Cumhurbaşkanı ekonomik sorunları yüzünden ABD ve Avrupa ülkelerine acıyor.. Ben .. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  2. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  3. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  4. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  5. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  6. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  7. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  8. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  9. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  10. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  11. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  12. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  13. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  14. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  15. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  16. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  17. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  18. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  19. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  20. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
Gündem Haberleri