Fehmi Koru yazdı: Tolstoy’u çok geç keşfeden bir yazar bana neler düşündürdü, bir bilseniz

Fehmi Koru yazdı: Tolstoy’u çok geç keşfeden bir yazar bana neler düşündürdü, bir bilseniz

Fehmi Koru yazdı: Tolstoy’u çok geç keşfeden... Acaba şimdiki gençler dünya klasiklerini okuyorlar mı?

Fehmi Koru

“Hiç değilse Amerikalı meslektaş gibi gecikmeli de olsa klasikleri keşfetseler, okuduklarının sonucunda hal ve tavırlarının değişeceğine kalıbımı basarım”

Acaba şimdiki gençler dünya klasiklerini okuyorlar mı?

Tolstoy, Dostoyevski, Victor Hugo, Andre Gide, T. S. Elliott isimlerini duydular mı?

Harp ve Sulh (Tolstoy), Suç ve Ceza (Dostoyevski), Dar Kapı (Andre Gide), Gazap Üzümleri (John Steinbeck) romanlarını, Çorak Ülke (T. S. Elliott) şiirini okumuş olan var mıdır aralarında?

Amerikan sinemasının önemli adı Woody Allen’in esprilerinden biri Harp ve Sulh üzerinedir: “Harp ve Sulh’u hızlı okuma teknikleriyle 20 dakikada okudum; Rusya’da geçiyordu.”

Sayfa sayısı binden fazla olan roman kısa sürede okununca akılda yalnız nerede geçtiği kalır.

En baştaki tuhaf soru, dün, Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde, gazetenin köşe yazarlarından Peggy Noonan’ın yazısını okurken aklıma geldi.

Noonan Amerika’nın en bilinen kıdemli siyaset yazarlarındandır. Vaktiyle bir başkana –Ronald Reagan’a- danışmanlık yaptığı gibi, Reagan’ın sonradan meşhur olmuş pek çok önemli konuşmasının metnini yazan da odur. Her kitabı aylar boyu en çok satanlar sıralamasında kalmıştır.

Amerika standartlarında muhafazakar eğilimli bir yazardır Noonan. Bu özelliği sebebiyle yazılarına göz atmadan geçmem.

Son yazısı Tolstoy ve Harp ve Sulh üzerine.

Üniversitede Amerikan ve İngiliz edebiyatı okumuş, o sebeple Rus klasikleri ilgi alanı haricinde kalmış. 40’lı yaşlarında roman okumayı tamamen terk etmiş; daha çok tarih ve yaşam öyküsü kitaplarıyla ilgilenmiş.

Resmen ıskalamış Tolstoy’u ve Harp ve Sulh’u…

“Gençliğimde yaşamı anlamaya çalışmam, yetişkinler nasıl yaşar, başkaları hayatlarını nasıl değerlendirir gibi meraklarım sebebiyle roman okuyordum” diyor Noonan ve ekliyor: “Daha sonra ise neler oldu-bitti, olandan ne dersler çıkarıldı, olan nasıl oldu soruları ilgimi çekti.”

Böyle olunca Harp ve Sulh’u okumak da nasip olmamış.

Amerikalı yazarla aynı yaştayız. Onun daha çok Amerikan ve İngiliz yazarlarının romanlarını okuduğu 40’lı yaşlarından önceki döneminde, ben ve fikir dünyama yakın insanlar, Türkiye’de, dünya klasiklerini okuyorduk. Çoğunlukla Varlık Yayınları’ndan…

Harp ve Sulh’u, Suç ve Ceza’yı, Gazap Üzümleri’ni…

Londra’da yaşarken, İngiltere’de doğmuş fakat ABD’de şöhrete kavuşmuş T. S. Elliott’un toplu şiirlerini almış, okumaya çalışmıştım. Sonra o şiirlerden kendi seçtiklerini –Çorak Ülke dahil- bir uzunçalara okuduğunu fark edip onu da satın almıştım.

Sulh ve Ceza’nın katil kahramanı Raskolnikof tipi üzerine pek çok yazar kalem oynatmıştı, o sıralarda hemen hemen eline kalem almayanlar ise, dost çevrelerinde mevzu konuşulurken bigane kalmamak için, harıl harıl romanı okumuşlardı.

WSJ yazarı 70 yaşından sonra Harp ve Sulh’u okumuş. Klasikleri okumamış olma eksikliğini hissetmiş ve bu yaz mevsimini romanı elinden düşürmeyerek geçirmiş. “Düşünsenize, böyle bir eseri okumadan ölebilirmişim” diyor yazar…

Roman, Woody Allen’in esprisinde olduğu gibi, Rusya’da geçiyor. Zaman Napolyon savaşları (1803-1815) dönemi. Tolstoy başyapıtını savaşın bitiminden ortalama 50 yıl sonra tamamlayıp 1865 senesinde fasıllar halinde yayınlatmış. Kitap halinde yayının tarihi ise 1869.

Besbelli, yazar, kendisini okuyanları Tolstoy’u ve eserini keşfetmeye teşvik etmeyi kafasını koymuş. Romandan altını çizdiği satırlar, 1800’ler ile 2000’li seneler arasında fazla bir değişiklik yaşanmadığına işaret ediyor.

Tolstoy romanında portrelerini çizdiği tiplerin etnik özelliklerinden söz ederken keskin bir dil kullanmış. Almanlar, Fransızlar, İngilizler hakkında verdiği özellikler bugüne de tıpa tıp uyuyor.

Ruslar ile ilgili tespiti yalnız Ruslar için değil başka ülkelerde de bulunabilecek tipler için de geçerli. Bakın nasıl anlatmış tipi: “Hiçbir şey bilmez, bir şey bilmek de istemez, herhangi bir şeyin öğrenilebileceğine de inanmaz zaten ve bu sebeple de kendinden çok emindir.”

Napolyon ve etrafı da romanda yer alıyor. Onlardan biri Mareşal Davout. Üst düzey bir komutan olduğu halde öyle lüks yerleri mekan tutmaz Mareşal; ya ne yapar? Sahada basit bir çiftçi kulübesinde kalır. Ruh sıkıntılarına yol açacak şartlara muhatap olduğu için yüzü hep asıktır Mareşal Davout’un; aynı sebepten de çok çalışkan ve aceleci davranmak zorundadır.

Yaklaşık yarım asır önce haftalar sürmüş bir okuma serüveniyle bitirdiğim Harp ve Sulh’tan aklımda pek az şey kaldı.

Ancak birkaç yıl önce, BBC tarafınca büyük harcamalar göze alınarak dizi haline getirilmiş Harp ve Sulh’un tüm bölümlerini izledim. Hâlâ duruyor mudur, bilmiyorum fakat Netflix’te de izlenebiliyordu dizi. Bulursanız Netflix’te, o da olmadı bir yerlerden bulun ve yazıldığı zamanı çok aşan mesajları bulunan eserin görüntülü versiyonunu olsun kesinlikle izleyin.

Bizim neslin eli kalem tutanları çok taraflı okuyarak kendini hayata hazırlardı. “Şimdiki gençler okur mu?” merakım şundan: Bizler devamlı ve çok yönlü okurken, aynı nesilden ve aynı çevreden bazıları günlerini başka meşgalelerle doldurarak geçiriyorlardı; onların haline bakıp üzülüyorum.

Hiç değilse Amerikalı meslektaş gibi gecikmeli de olsa klasikleri keşfetseler, okuduklarının sonucunda hal ve tavırlarının değişeceğine kalıbımı basarım.

"Fehmi Koru yazdı: Tolstoy’u çok geç keşfeden bir yazar bana neler düşündürdü, bir bilseniz" haberi, 03 Eylül 2023 tarihinde yazılmıştır. 03 Eylül 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Fehmi Koru yazdı: Tolstoy’u çok geç keşfeden bir yazar bana neler düşündürdü, bir bilseniz haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fehmi Koru yazdı: Tolstoy’u çok geç keşfeden bir yazar bana neler düşündürdü, bir bilseniz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 10 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 21:24 Mbappe, PSG'den ayrılacağını duyurdu
  2. 21:23 Türkiye'de Alkol Fiyatlarındaki Artış Devam Ediyor: Bira ve Viskiye Yeni Zam Beklentisi
  3. 21:20 Bu ince detayı kimse bilmiyor! Sıfır otomobil almak yerine bunu yapmak daha ucuza geliyor
  4. 21:20 Josep Borrell, AB ülkelerinin 21 Mayıs'ta Filistin devletini tanımaya hazırlandığını açıkladı
  5. 21:18 La Diva Turca'nın İzinde: Leyla Gencer, Vefatının 16. Yılında 'Don Giovanni' Operası ile Anıldı
  6. 21:17 Bu hafta hangi maçlar var? İşte bu haftanın programı!
  7. 21:13 Gazze'nin güneyinden atılan roketler İsrail'in Beerşeba şehrine isabet etti
  8. 21:13 Arda Güler, U14 Milli Takımı'nı Motive Ediyor: Madrid'de Özel Ziyaret
  9. 21:12 Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Filistin'in tam üyeliği tasarısını onayladı
  10. 21:08 Avrupa Ülkelerinden Filistin Tanıma Planı: İsrail Karşı Çıkıyor, BM Kararı Bekleniyor
  11. 21:05 Azerbaycan-Ermenistan dış işleri bakanları Kazakistan'da: Barış süreci ilerliyor
  12. 21:03 Telefon Rehberlik Hizmetleri Sektöründe Büyüme: Gelir 63 Milyon TL'yi Aştı
  13. 21:00 Gazze'de insanlık dramı sürüyor: Can kaybı 34 bin 943’e yükseldi
  14. 20:57 Hande Erçel ve Barış Arduç yeni bir filmde buluşacak
  15. 20:54 Mete Gazoz Avrupa Şampiyonluğu'na yürüyor
  16. 20:48 Güneş'ten çıkan büyük patlama, Dünya'ya doğru hızla yaklaşıyor: En son 20 yıl önce yaşandı!
  17. 20:30 İngiltere Dışişleri Bakanı: Refah'a Operasyon Desteği Yok, İsrail'e Silah Satışı Devam
  18. 20:27 AstraZeneca, Covid-19 Aşısı Üretimini Durdurdu: Güncellenmiş Aşı Taleplerine Odaklanıyor
  19. 20:23 Gazze'deki Yakıt Kesintisi: UNOCHA ve UNICEF'ten Uyarılar
  20. 20:20 Toomaj Salehi'nin İdam Cezası: İran'da Sanat ve İnsan Haklarına Yönelik Küresel Tepki
Medya Haberleri