Fırat Nehri’nde yetiştiriliyor dünyaya satılıyor

Fırat Nehri’nde yetiştiriliyor dünyaya satılıyor

Fırat Nehri’nde yetiştiriliyor dünyaya satıl... Fırat Nehri'de kurulan kafeslerde yetiştirilen somon balıkları, bölge insanına iş imkanı sağlarken, yurt içi ve yurt dışından yoğun talep görüyor.

 

Fırat Nehir kıyısında kurulan tesislerde 4 gram iken alınan somonlar, 6 ay boyunca bakımları yapılarak 3- 4 kiloya ulaşıyor. Tesisin işletme müdürü Serkan Çiftçi, kendi bünyelerinde yetiştirdikleri somon balıklarından 4 bin ton ihraç ettiklerini açıkladı. Çiftçi, Fırat Nehri'ndeki diğer tesislerde de somon üretildiğini ve yıllık 15 bin ton somon balığının dünyanın farklı ülkelerine ihraç edildiğini ifade etti. https://tele1.com.tr/yunuslar-balikcilarin-yeni-korkulu-ruyasi-gunluk-zarar-10-bin-tl-294798/ Fırat Nehri’nin derinliklerinin sürekli 15 derece soğuk olduğunu, bu nedenle yılın 12 ayı somon balığı yetiştirildiğini ifade eden Çiftçi, "Balıklarımızın önce bir yavru aşaması var. Bu aşamayı Kahramanmaraş bölgesindeki kuluçkahanelerimizde gerçekleştiriyoruz. Burada öncelikle yumurtadan başlıyoruz üretmeye. Daha sonra ise 4 grama kadar yavrular besleniyor ve sonrasında buraya yavru taşıma kamyonları ile getiriliyor. 4 gram aldığımız balığı 3- 4 kiloya, hatta 10 kiloya kadar yetiştirebiliyoruz. Yetişen balıklarımızı daha sonra 16 farklı ülkeye ihraç ediyoruz. Bizim üretimimizin yüzde 85'lik bölümü ise Rusya'ya ihraç ediliyor" diye konuştu.  

'FIRAT YAZ AYLARINDA BİLE SOĞUK'

Serkan Çiftçi, balıkların yetişme aşamasında suyun soğuk seviyede olması gerektiğini söyleyerek, Fırat Nehri'ndeki limonolojik tabakalaşmadan dolayı yaz ayında da suyun soğuk seviyelerde olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye'de Fırat Havzası en büyük nehir özelliğinde. Dolayısıyla baraj kapasiteleri de oldukça yüksek. Tabii biz burada Karkamış Barajı'ndayız. Bir üstümüzde Birecik Barajı'nda limonolojik tabakalaşmadan dolayı yaz ayında su alt seviyelerde de soğuk kalıyor. Dolayısıyla burayı soğuk sularıyla sürekli besliyor. Yaz şartlarında normal şartlarda sular ısınır ancak biz Birecik Barajı'nın katkısından dolayı yılın 12 ayı üretim yapabilmekteyiz'' dedi. Serkan Çiftçi, yavru iken aldıkları balıkların yetiştirme aşamasının uzun bir süreç olduğunu söyledi. Nehir üzerine kurdukları kafeslerde her gün birkaç defa yemleme yaptıklarını ve bir balığın 3 kilograma kadar çıkmasının neredeyse 6 ay süre aldığını belirtti. Çiftçi, yetiştirdikleri balıkların bakım aşamasının ciddi bir özveri gerektirdiğini vurgulayarak, "Balıklar küçük geldiği için ilk etapta yemleme etaplarını günde dört beş öğün olarak tutuyoruz. Daha sonra 300 grama ulaştığında ise bu balıkları günde iki defa yemliyoruz. Geçen yıl üretimimiz 2 bin 200 ton seviyelerindeydi. İhracata gönderdiğimiz balıklarımızın boyutları 3- 4 kilogram. Karkamış'ta sadece kendi bünyemizde bu yıl 4 bin ton civarında somon balığı üretmiş durumdayız" şeklinde konuştu.

"Fırat Nehri’nde yetiştiriliyor dünyaya satılıyor" haberi, 25 Aralık 2020 tarihinde yazılmıştır. 25 Aralık 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Fırat Nehri’nde yetiştiriliyor dünyaya satılıyor haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fırat Nehri’nde yetiştiriliyor dünyaya satılıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Tele 1

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:50 Cemaat içerisindeki bölünme milyonlarca liralık vurgunu ortaya çıkardı
  2. 08:47 THY’deki huzur hakları dudak uçuklatıyor
  3. 08:39 AK Partili başkan parayla ödül aldı ödemesini İYİ Parti’ye bıraktı
  4. 08:34 Serdar Ortaç'tan peş peşe itiraflar: Paramın biteceğine inanamazdım
  5. 08:30 Bir dizi için daha final kararı
  6. 08:25 Kızılay, 'taşınmaz' bağışlarını satışa çıkardı: Gelen parayla Ankara'da AVM yenileyecek
  7. 08:21 Depremde yakınını yitirene çirkin teklif: Davadan çekil ne istersen verelim
  8. 08:14 Nuray Babacan: AK Parti Kulislerinde Bahçeli’nin mesajları tartışılıyor
  9. 08:10 İsmail Saymaz: Atatürk’ün armağanını Efe’ye çok gördüler
  10. 08:05 Kemal Kılıçdaroğlu: Kimse Erdoğan’ın işleyeceği suça ortak olmamalı
  11. 08:01 Bir hadise var can ile canan arasında da Bahçeli şarkı sözleriyle bunun mesajını mı veriyor
  12. 07:58 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den çok sayıda kent için sağanak uyarısı
  13. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  14. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  15. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  16. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  17. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  18. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  19. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  20. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
Yaşam Haberleri