Fiyaskoyla sonuçlanan milyonluk konser Meclis gündemine taşındı

Fiyaskoyla sonuçlanan milyonluk konser Meclis gündemine taşındı

Fiyaskoyla sonuçlanan milyonluk konser Mecli... Saray'ın fiyaskoyla sonuçlanan milyonluk konseri Meclis gündemine taşındı. TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, verdiği soru önergesinde söz konusu

Saray'ın fiyaskoyla sonuçlanan milyonluk konseri Meclis gündemine taşındı. TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, verdiği soru önergesinde söz konusu konser için 30 milyon ödendiği iddiasının doğru olup olmadığını sordu.

Koronavirüs nedeniyle Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından milyonlar harcanarak organize edilen Ajda Pekkan konseri, fiyaskoyla sonuçlandı. 4 bin 350 kişinin izlediği konser için 30 milyon lira harcandığı iddia edildi. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, konser için harcanan rakamın açıklamasını istedi.

ATAY, 30 MİLYON LİRA HARCANDIĞI İDDİASINI SORDU

Barış Atay'ın verdiği soru önergesinde şunlar kaydedildi:

"Bilindiği üzere, tüm dünyada ve ülkemizde, Covid-19 salgını nedeniyle üretim ve ticari faaliyetler büyük ölçüde aksamış, yurttaşlarımızın sosyal, sanatsal ve ekonomik yaşamları zarar görmüştür. Birçok sektörde görülen kriz sanat alanını da etkisi altına almış ve tiyatro sanatı da olumsuz etkilenen alanlardan biri olmuştur. Ülkemizdeki tiyatro salonları geçtiğimiz 3 ay boyunca kapalı kalmış, tiyatro oyunları sergilenememiş, birçok sanat emekçisi işsiz kalmıştır.

Bu tabloya karşın, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, tüm tiyatrolara dağıtmak amacıyla 2020 yılının tamamı için bir teşvik bütçesi açıklanmıştır. “Pandemi artırımı” ile birlikte belirlenen bu teşvik bütçesi 15 milyon Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Dünyadaki diğer ülkelerin sanat alanına ve sanatçılara ayırdığı bütçe ile karşılaştırıldığında Türkiye’de ayrılan payın çok daha küçük bir miktar olduğu görülecektir. Örneğin, toplam nüfusu Türkiye’nin 16’da biri olan Yeni Zelanda’da sanat alanına 29 milyon Yeni Zelanda Doları, Fransa’da 25 milyon Euro, Şili’de 18 milyon dolar destek açıklanmıştır.

Öte yandan, Türkiye’de kaynaklar bu kadar kısıtlanmışken, ne yazık ki israf örnekleriyle de karşılaşmaktayız. Geçtiğimiz günlerde, Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen seyircisiz konserlere 30 milyon TL ayrıldığı iddiası kamuoyuna yansımıştır. “Biz bize yeteriz” sloganıyla halkımızdan bağış toplanan bu günlerde, İstanbul Kuruçeşme’de yapılan konser kayıtlarına harcanan 30 milyon TL, tüm tiyatrolara verilen bir yıllık desteğin iki katıdır. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan ve israf olarak değerlendirilen bu harcama, sanat emekçileri tarafından da tepkiyle karşılanmaktadır.

Bu çerçevede;

1- Cumhurbaşkanlığı tarafından seyircisiz konserlere 30 milyon TL harcandığı iddiası doğru mudur? Bu organizasyon çerçevesinde harcanan toplam para ne kadardır?

2- Seyircisiz konserde yer alan sanatçılar ve organizasyonu yapan şirketler hangi usulle belirlenmiştir?

3- Kaç sanatçıya hangi organizasyon şirketi üzerinden ne kadar ödeme yapılmıştır?

4- 2020 yılında tiyatrolara ayrılan bütçenin artırılması yönünde bir değerlendirme/çalışma yapılmakta mıdır?

5- Pandemi sürecinde sanat/tiyatro alanında çalışan emekçileri koruyucu tedbirler alınacak mıdır? Bu yönde bir çalışma var mıdır?

6- Cumhurbaşkanlığı tarafından sınırlı sayıda sanatçıya 30 milyon TL bütçe ayrılması yerine, bu destek tüm tiyatrolara verilmiş olsaydı, kültür-sanat alanına daha büyük katkı sağlar mıydı?"

"Fiyaskoyla sonuçlanan milyonluk konser Meclis gündemine taşındı" haberi, 10 Haziran 2020 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Fiyaskoyla sonuçlanan milyonluk konser Meclis gündemine taşındı haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Fiyaskoyla sonuçlanan milyonluk konser Meclis gündemine taşındı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:00 Can Yaman "Düşük Maaşlı Projeler Benim Gibi Uluslararası Bir Oyuncuya yakışmaz"
  2. 17:55 Ahmet Ağaoğlu'ndan İlk Açıklama! Ser Verdi, Sır Vermedi!
  3. 17:51 Emre Belözoğlu'dan Türk Futboluna İlişkin Değerlendirmeler
  4. 17:50 Galatasaray seçime gidiyor! Tarih resmen açıklandı
  5. 17:46 İstanbulspor Süper Lig'e veda eden ilk takım oldu
  6. 17:46 Uzmanlar Açıkladı: Yumurta Haşlarken Pratik İpuçları ve Günlük Tüketimin Faydaları
  7. 17:44 Emre Belözoğlu açıkladı: ''Düzelmemiz için 25-30 seneye ihtiyaç var''
  8. 17:44 El Clasico Heyecanı: Real Madrid, Barcelona'yı Ağırlıyor
  9. 17:40 Ahmet Ümit'ten İzmir'e dair yeni roman müjdesi!
  10. 17:40 En düşük emekli maaşı o rakama çıkabilir! Rakam vererek açıkladı
  11. 17:40 Biden'ın Yamyamlık İddiası Papua Yeni Gine'de Tartışma Yarattı
  12. 17:36 Bakan Işıkhan'dan net karar geldi: Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?
  13. 17:36 Hasankeyf: Mezopotamya'nın Efsanevi Mirasıyla Büyüleyici Bir Yolculuk
  14. 17:33 İstanbulsporlu Simon Deli, Şok Etti!
  15. 17:31 Bakan Şimşek açıkladı: Yatırımcıların Türkiye'ye bakışı geçen seneye göre değişti
  16. 17:31 Onakoya'nın Satranç Rekoru: Afrika'nın Çocuklarına Destek için New York'ta 58 Saatlik Deneme
  17. 17:29 Filenin Efeleri'nde aday kadro! Filenin Efeleri, Milletler Ligi Telaşında!
  18. 17:28 Anonymous, İsrail Savunma Kuvvetleri'ne Yönelik İddialı Siber Saldırı
  19. 17:27 Jeep sevenlere büyük müjde! Düşük fiyatlara hazır olun
  20. 17:25 Trabzonspor'un İlk 11'i Belli Oldu!
Politika Haberleri