Flaş… Kanal İstanbul Projesi’ne ‘iptal’ davası

Flaş… Kanal İstanbul Projesi’ne ‘iptal’ davası

Flaş… Kanal İstanbul Projesi’ne ‘iptal’ davası İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve barolardan sonra DİSK ile TEMA Vakfı da Kanal İstanbul Projesi için verilen "ÇED olumlu" raporunun yürütmesinin

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve barolardan sonra DİSK ile TEMA Vakfı da Kanal İstanbul Projesi için verilen "ÇED olumlu" raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtı.

TEMA Vakfı ve DİSK, Kanal İstanbul için verilen "ÇED olumlu" kararının iptali için dava açtı.

TEMA Vakfı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kanal İstanbul Projesi'ne verdiği "Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu" kararını 17 Şubat 2020'de mahkemeye taşıdı. "ÇED olumlu" kararının yürütmesinin durdurulmasını ve iptali istemi ile açılan dava için 14 bilim insanı ve uzmanın görüşlerinin yer aldığı 140 sayfalık dilekçe hazırlandı.

TEMA Vakfı'ndan yapılan açıklamada proje ile İstanbul'un su varlıkları, orman, tarım ve mera alanlarının risk altına girdiğine dikkat çekilerek "Proje alanında bulunan ve İstanbul'a halen su veren en önemli su rezervleri olan Sazlıdere ve Terkos havzası bu proje ile yok olma ve tuzlanma riski taşımaktadır. Terkos ve Sazlıdere kentin toplam su biriktirme kapasitesinin yüzde 29'una sahiptir. ÇED Raporu'na göre Sazlıdere barajının büyük bir kısmı devre dışı bırakılacaktır. Bu, kuraklık gibi iklim krizinin etkilerini daha fazla hisseden İstanbul halkı için önemli bir su kaynağının kaybedilmesi anlamına geliyor" denildi.

Proje ile yaklaşık 142 milyon metrekarelik tarım alanının, 421 hektarlık ormanın da yok olacağına, Marmara'nın "ölü bir deniz" haline geleceğine vurgu yapıldı.

"8 MİLYONLUK İZOLASYON"

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç "Güzergâhta bulunan Terkos Gölü ve civarı, Türkiye'nin en zengin floraya sahip bölgelerinden biridir. Kanal İstanbul Projesi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nı Trakya'dan ayırarak nüfusu yaklaşık 8 milyonluk yoğun nüfusu olan bir ada yaratacaktır. Böyle bir izolasyona doğal yaşamın da nasıl yanıt vereceği öngörülebilir değildir" dedi.

DİSK DE İPTALİNİ İSTEDİ

DİSK de İstanbul İdare Mahkemesi Başkanlığı'na dava açarak Kanal İstanbul Projesi hakkında verilen "ÇED olumlu" kararının yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istedi. Dava dilekçesinde, Kanal İstanbul projesinin ekolojik, kültürel, ekonomik ve kamusal yarar açısından taşıdığı yaşamsal tehditler sıralanarak, ÇED raporu hazırlanırken halkın katılımının ve kurum, kuruluş, yurttaş itirazlarının yok sayıldığı vurgulandı.

Dava dilekçesinde "Başta uluslararası hukuk ve sözleşmeleri, anayasa ve ulusal mevzuat olmak üzere, kamu yararına, bilim, teknik ve şehircilik ilkelerine ve iklim değişikliği kriterlerine aykırı olarak, bilimsel teknik ilke ve standartlar esas alınmadan, fizibilitesi dahi yapılmadan ortaya atılan ÇED raporları, gerek kapsam ve içerik gerekse usul ve yaklaşım olarak kabul edilemez" denildi.

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN KANAL İSTANBUL DUYURUSU

İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de "Kanal İstanbul ÇED raporuna yapılan itiraz başvuruları" hakkında kamuoyuna duyuru yaptı. Duyuruda itiraz dilekçelerinin benzer içerikte olduğu ve nihai ÇED raporu kapsamında değerlendirildiği kaydedildi.

Duyuruda, Küçükçekmece, Avcılar, Arnavutköy, Başakşehir sınırları içinde yer alan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılması planlanan "Kanal İstanbul" projesi ile ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği kapsamında İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne gelen halkın görüş ve önerilerinin bakanlığa gönderildiği anlatıldı.

Bakanlıktan konuyla ilgili gelen yazıda "Gönderilen başvuruların projeye ilişkin son şekli verilen Nihai ÇED Raporu'nun askı sürecinde bakanlığımıza ulaşan dilekçeler ile benzer hususları içerdiği, dilekçelerde belirtilen konuların 'ÇED olumlu' kararına esas nihai ÇED raporunun ilgili bölümlerinde değerlendirildiği" belirtildi. (Sözcü)

"Flaş… Kanal İstanbul Projesi’ne ‘iptal’ davası" haberi, 20 Şubat 2020 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Flaş… Kanal İstanbul Projesi’ne ‘iptal’ davası haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Flaş… Kanal İstanbul Projesi’ne ‘iptal’ davası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  2. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  3. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
  4. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
  5. 14:31 Sulu Köftelerde Mükemmel Dengenin Sırları
  6. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
  7. 14:23 Carlo Ancelotti'nin Radarındaki Genç Yetenek: Arda Güler
  8. 14:20 Fenerbahçe'ye La Liga Şoku! İspanyol Basını: "Hukuki Engel Var!"
  9. 14:18 Dünya Zenginleri Yeniden Sıralandı: İstanbul İlk Kez Listede!
  10. 14:14 Islam Memiş: Gram Altın ve Gümüşte Yatırım Fırsatları!
  11. 13:48 Özel: "Mithat Bülent Özmen, tam Eyüpsultan gibi bir başkan"
  12. 13:47 CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan "şüpheli" sıfatı ile ifade verdi
  13. 13:46 Dilan Polat ve Nez Demir davasında mahkeme kararı verdi!
  14. 13:23 "TKP'liyim, AKP'ye oy vereceğim" demişti, AKP'nin Gençlik Kolları yöneticisi olduğu ortaya çıktı!
  15. 13:23 Anket şirketi şaşkına döndü, sonuçları yeniden kontrol edecek!
  16. 13:04 Ankara seçim anketi şok etti: Asal Araştırma inanmakta zorlandı!
  17. 12:58 Ekrem İmamoğlu: "Anketlerde hep öndeyiz, seçimi de kazanacağız!"
  18. 12:58 Yaz saati uygulaması başlıyor: Saatler bir saat ileri alınacak!
  19. 12:58 Ankara ve İstanbul için yepyeni bir seçim Kararı!
  20. 12:58 Karabük'te sosyal medya skandalı: 8 kişi gözaltına alındı!
Haberleri