Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?

Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?

Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel s... Goldman Sachs, Türkiye'deki 31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimleri analiz etti. Banka, Türk lirası üzerinde olumlu bir etki oluşabileceği olasılığını gözlemledi, ancak sandıktan çıkacak sonuçların ekonomi üzerinde herhangi bir etkinin olmayacağını tahmin etti.

Goldman Sachs analistleri, bu ay döviz talebinin artmasıyla Türk lirası üzerinde baskının arttığı bir ortamda, seçimlerin olası etkilerini analiz etti. Pazar günü İstanbul'da gerçekleştirilecek seçimlerin, Türk lirası üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacağına inanılıyor. Goldman Sachs’ta Kevin Daly liderliğindeki analistler, "Sonuçlara İstanbul’da ya da diğer büyük şehirlerde itiraz edilmemesi durumunda Türk lirası için olumlu olacaktır," ifadelerini kullandı.

İSTANBUL YARIŞI YAKINDAN İZLENİYOR

31 Mart'ta gerçekleşecek seçimlerde özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışı büyük eleştiriye maruz kalıyor. CHP'den Ekrem İmamoğlu ve AKP'den Murat Kurum'un yarıştığı seçimlerin olası sonuçları, yatırımcılar tarafından da yakından takip ediliyor. İstanbul'daki bu yarış, muhalefet ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki siyasi mücadelenin bir sembolü olarak görüldüğü için piyasalar ve yatırımcılar tarafından büyük bir ilgiyle izleniyor.

DEĞİŞİKLİK ÖNGÖRMÜYORLAR

Goldman Sachs analistleri, seçim sonucunun mevcut para ve maliye politikalarında bir değişikliğe neden olmayacağı görüşünde. Analistler, seçimlerden sonra rezervlerin artması ve Türk lirası üzerindeki baskının azalmasını beklediklerini belirtti ve Merkez Bankası'nın sıkı politikayı sürdüreceğini açıkladı.

Raporda, döviz talebine ilişkin olarak, "Türk halkının seçimlerden sonra TL’nin aşırı değer kaybedeceğine yönelik düşüncelerinden kaynaklı artan döviz talebi var ama Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) politika faizinde geçen hafta 500 baz puan artışa gitmesinin böyle bir değer kaybı olasılığının düşük olduğuna dair kuvvetli bir sinyal gönderdiğini düşünüyoruz," sözlerine yer verildi.

ENFLASYON TAHMİNLERİ

Yıl sonu enflasyon tahminine yer verilen raporda, "Enflasyonun mayısta zirveye çıkacağını ve oradan olumlu baz etkileriyle birlikte yıl sonuna kadar yüzde 33’e kadar keskin bir düşüşe başlayacağını tahmin ediyoruz," ifadeleri yer aldı. 

Ramazan'ın bu yıl mart ayına denk gelmesi nedeniyle artan gıda ve hizmet enflasyonuyla birlikte enflasyonun bu dönemde yüksek seyretmeye devam edeceği öngörüsüne yer verilen raporda, "Olumsuz baz etkisi sebebiyle de martta enflasyonun senelik bazda yüzde 68,5’e yükseleceğini tahmin ediyoruz," sözleri yer aldı. 

Raporda, aylık bazda döviz kuru zayıflığı nedeniyle yükselen çekirdek mal enflasyonuna karşılık diğer Tüketici Fiyat Endeksi alt kalemlerinde yavaşlama beklentisi olduğuna işaret edilerek, mevcut enflasyon ortamında ücret artışları ve ramazan ayının enflasyon üzerindeki toplam etkisinin hesaplanmasının zorluğuna dikkat çekildiği ve bu nedenle tahminler üzerinde belirsizlik olduğu kaydedildi.

"Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?" haberi, 29 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 29 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:00 Demet Akalın, Zuhal Topal ile ilgili yıllar sonra itirafta bulundu
  2. 10:38 Nico Hulkenberg: Audi için yarışmak özel olacak
  3. 10:24 4 askeri görmek herkesin harcı, 5. askeri bulmak ise üstün zeka ister: Sadece 9 saniyeniz var
  4. 10:20 Sevgililerin tartışması kanlı bitti! Kadın, erkeği bıçaklayarak öldürdü
  5. 09:59 Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu: AK Parti'de Erdoğan-Özel görüşmesinden kaygı duyanlar var
  6. 09:52 Türkiye kişi başı gelirde alt ligde
  7. 09:48 Mersin'de 450 milyonluk yasa dışı bahis operasyonu
  8. 09:38 Canlı yayında gözaltı: Kızlarını 100 bin TL'ye sattılar
  9. 09:31 Dev banka iflas etti, kapatıldı: İflasın maliyetini 667 milyon dolar
  10. 09:25 Euroleague'in deneyimli hakemi hırsızlık yaparken yakalandı
  11. 09:21 İYİ Parti'de kurultay günü: Salona seyirci alınmıyor
  12. 09:15 Erdoğan ile görüşmede ne konuşacak: Özgür Özel açıkladı
  13. 08:57 Hastaneye 5 yıl boyunca fazla fatura kesmişler
  14. 08:54 MEB’in hazırladığı yeni müfredatta “Atatürk ve Cumhuriyet” seyreltildi
  15. 08:47 Bursa'da üretilecek: Yeni Renault Duster tanıtıldı
  16. 08:42 Şevket Çoruh güzel haberi fotoğrafla duyurdu
  17. 08:36 Gonca Vuslateri anne oldu: Bakın kızına hangi ismi verdi
  18. 08:29 Mahmut Tanal, bakanlık önünde eylem başlattı
  19. 08:26 Real Madrid, Arda Güler'in golü ile kazandı
  20. 08:22 Bakan Yerlikaya duyurdu: 321 zehir taciri yakalandı
Ekonomi Haberleri