‘Göz muayenesi ile beyin ve kalp rahatsızlıklarının riski belirlenebiliyor’

‘Göz muayenesi ile beyin ve kalp rahatsızlıklarının riski belirlenebiliyor’

‘Göz muayenesi ile beyin ve kalp rahatsızlık... Dr. Doğan Ceyhan, göz damarlarının ayrıntılı muayenesi ile beyin ve kalp damarlarının sağlık durumuyla ilgili bilgi edinebileceğini söyledi.

Ankara'da Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Doğan Ceyhan, göz damarlarının ayrıntılı muayenesi ile beyin ve kalp damarlarının sağlık durumuyla ilgili bilgi edinilebileceğini söyleyerek, "Göz damarlarının ayrıntılı incelenmesiyle vücut damar sağlığı hakkında kabaca bir fikir edinebiliyoruz. Şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan hastaların beyin kanaması, kalp krizi gibi hastalık riskleri biraz daha yüksek oluyor. Biz göz damarlarına baktığımızda, bu tür hastalıklar açısından riskin daha yüksek ya da daha düşük olduğunu anlayabiliyoruz. Göz damarlarının ayrıntılı muayenesi ile beyin ve kalp rahatsızlığı açısından risk sınıflandırması yapabiliyoruz" dedi.

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Doğan Ceyhan, göz muayenesinde yaşa göre farklılıkların olduğunu söyledi. Dr. Ceyhan, bebeklik çağında eğer risk faktörü yoksa ilk 3 ayda bir göz sağlığı tarama muayenesi yapılması gerektiğini belirtti. Bir yaştan önce ilk 9-10. ayda bir muayene ve sonra da kreş döneminde Okul öncesi dönemde bir kez daha göz muayenesi yapılması gerektiğini; daha sonraki dönemlerde de en geç 2 yılda bir, tercihen yılda bir kez göz muayenesi önerdiklerini kaydetti. Ceyhan, 45 yaş ve üzerinde göz tansiyonu ve sarı nokta hastalığı denilen hastalıklar daha sık görüldüğü için yıllık göz kontrolü yapılması gerektiğini bildirdi. Ceyhan ayrıca, sorun hissedilmesi halinde bireylerin göz muayenelerini en az iki yılda bir kez yaptırmaları gerektiğini vurguladı.

'RİSKİN DAHA DÜŞÜK YA DA YÜKSEK OLDUĞUNU ANLAYABİLİYORUZ'

Doç. Dr. Ceyhan, göz muayenelerinde göz damarları, göz siniri ve retina denilen tabakanın incelendiğini söyleyerek, şunları kaydetti:

"Göz damarları, özellikle beyin damarları ve kalp damarlarının bir tür temsilcisi sayılabilir. Göz damarlarına incelediğimiz zaman özellikle beyin ve kalp damarlarının ne durumda olduğu hakkında bilgi edinebiliyoruz. Göz, beynin uzantısıdır, embriyolojik ve yapısal olarak bağlantılıdırlar. O nedenle göz damarları incelenerek, beynin küçük damarları hakkında bazı çıkarımlar yapabilir. Beyin damarları göz damarlarına oldukça benzerlik gösteriyor. Beyin damarlarını gözlemek mümkün değildir. Halbuki göz damarlarını kolaylıkla gözlemleyebiliyor, fotoğraflayabiliyor ve hatta kesit görüntülerini alabiliyoruz. Fotoğraflara ve kesit görüntüler bize önemli avantajlar sağlıyor. Damarları bu şekilde incelediğimizde oldukça değerli bilgiler ediniyoruz. Fotoğrafladığımızda ise, bilgisayar programları yardımıyla, damar yapıları oldukça ayrıntılı incelenebilir hale geliyor. Göz damarlarının ayrıntılı incelenmesiyle vücut damar sağlığı hakkında da genel bir fikir edinebiliyoruz. Bu bizim genel sağlık durumumuzu belirlemekte önemli bilgiler ve katkılar sağlıyor. Göz damarlarının sağlık durumunu belirlediğimizde beyin ve kalp damarlarında da risk olup olmadığını belirlememiz mümkün olabiliyor. Şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan hastaların beyin kanaması, kalp krizi gibi durumlara yönelik riski biraz daha artıyor. Biz göz damarlarına baktığımızda riskin daha yüksek ya da daha düşük olduğunu anlayabiliyoruz. Göz damarlarının ayrıntılı muayenesi ile beyin ve kalp rahatsızlığı riskini ortaya çıkarabiliyoruz, risk sınıflandırması yapabiliyoruz."

'RİSKİN 3 KAT ARTABİLDİĞİ DURUMLARI BELİRLENEBİLİYOR'

Doç. Dr. Ceyhan, konuyla ilgili özellikle Amerika'da ve Avrupa'da uzun yıllardır araştırmaların yapıldığını belirterek, "Geniş toplulukları uzun süre incelemişler ve "hangi grup hastalarda hangi durumlarda risk artıyor" bunları belirlemişler. Örneğin, 55 yaşında tansiyonu 14/9, kolesterol ve kan yağları yüksek seviyede olan kişinin 10 yıl içinde kalp krizi geçirme riski yüzde 5 olduğunu varsayalım. Biz göz damarlarına bakarak, bu kişinin kalp krizi geçirme riskinin iki kata kadar artabildiği durumları belirleyebiliyoruz. Yine beyin kanaması geçirme riskinin 2-3 kat artabildiği durumları göz muayenesi ile belirleyebiliyoruz. Bu muayene ile yüksek risk grubunda olduğu belirlenen kişilerin tedavisinde daha dikkatli olunması gerektiği konusunda hastaları ve ilgili meslektaşlarımızı uyarıyoruz" dedi.

"‘Göz muayenesi ile beyin ve kalp rahatsızlıklarının riski belirlenebiliyor’" haberi, 19 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 19 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan ‘Göz muayenesi ile beyin ve kalp rahatsızlıklarının riski belirlenebiliyor’ haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ‘Göz muayenesi ile beyin ve kalp rahatsızlıklarının riski belirlenebiliyor’ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:DHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  2. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  3. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  4. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  5. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  6. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  7. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  8. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  9. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  10. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  11. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  12. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  13. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  14. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  15. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  16. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  17. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  18. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  19. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  20. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
Sağlık Haberleri