GSM operatörleri neden çöktü? İTÜ'de görevli akademisyen anlattı

GSM operatörleri neden çöktü? İTÜ'de görevli akademisyen anlattı

GSM operatörleri neden çöktü? İTÜ'de görevli... İstanbul'da dün meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında telefon şebekeleri çöktü. Çok sayıda kullanıcı sesli arama gerçekleştiremedi.

İstanbul'da dün meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında telefon şebekeleri çöktü. Çok sayıda kullanıcı sesli arama gerçekleştiremedi. Uzmanlar deprem gibi kriz anlarında gerekli olmadıkça telefon görüşmesi yapılmamalı uyarısında bulunuyor.

İstanbul'da dün meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında telefon şebekeleri çöktü. Çok sayıda kullanıcı sesli arama gerçekleştiremedi. Şebekenin çökme sebebi herkesin aynı anda araması. Uzmanlar deprem gibi kriz anlarında gerekli olmadıkça telefon görüşmesi yapılmamalı uyarısında bulunuyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, deprem gibi kriz anlarında telefon görüşmesi yerine mesajlaşmanın tercih edilmesi gerektiğini belirterek, "Mesajlaşarak haberleşilirse şebekede trafik olmaz ve ses kanalı şebekelerde kullanılır hale gelir. Bu da ihtiyacı olan kamu kurum ve kuruluşlarının kriz anlarında sesli görüşme yapabilmesini sağlar" dedi.

AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, deprem sonrası şebekelerde problem yaşanmasının temel sebebinin, çok sayıda kullanıcının aynı anda sesli arama yapma talebinde bulunması olduğunu söyledi.

Şebekenin çökmesi herkesin aynı anda aramasından kaynaklanıyor

Deprem esnasında sallantılardan dolayı bazı santrallerde elektrik kesintisi yaşanmış veya sistemlerin kendisini kapatmış olabileceğini aktaran Karaçuha, "Bu durumlar gerçekleşme ihtimali olsa da düşük olasılığa sahip. Deprem sonrasında şebeke problemi yaşanması herkesin aynı anda sesli arama yapmaya çalışmasından kaynaklanıyor." diye konuştu.

Deprem gibi kriz anlarında gerekli olmadıkça telefon görüşmesi yapılmamalı

Karaçuha, sesli aramalarda problem yaşanmasına rağmen WhatsApp aracılığıyla iletişimin sağlandığına işaret ederek, şunları kaydetti: Şebekelerde ses, veri gibi farklı kanallar bulunuyor. WhatsApp aracılığıyla sağlanan iletişim, ses kanalından farklı bir kanalda gerçekleşiyor.

Bu nedenle sesli aramalarda problem yaşanırken WhatsApp'la yapılan haberleşmelerde şebeke bunu kaldırabiliyor. Deprem gibi kriz anlarında gerekli olmadıkça telefon görüşmesi yapılmamalı, mesajlaşma tercih edilmeli.

Deprem anında iletişimin kesilmesinin ana sebebi anlaşılır olması açısından şöyle açıklanabilir:ABD dahil olmak üzere hiçbir ülkede bu şekilde bir altyapı bulunmuyor

İstanbul'daki herkes arabasını alıp boğaz köprüsüne gitmeye kalksa o kadar arabanın köprüden geçmesi mümkün değil. Dolayısıyla deprem anında herkes telefona sarılıp eşini, dostunu aramaya kalkınca iletişim sistemlerindeki trafiğin artmasına bağlı olarak sistem kilitleniyor ve iletişimde kesintiler meydana geliyor. Dünyada hiçbir şebeke böyle bir trafiği kaldıramaz.

Herkesin aynı anda sesli arama yaptığı bir durumda sistemin çalışır halde olması şebeke kurulum maliyetlerini 10 kat artırır. Şebekenin bu talebi karşılaması teknik olarak imkan dahilinde fakat ekonomik bir seçim olmadığı için ABD dahil olmak üzere hiçbir ülkede bu şekilde bir altyapı bulunmuyor."

Mesajlaşarak haberleşilirse şebekede trafik olmaz

Mesajlaşarak haberleşilirse şebekede trafik olmaz ve ses kanalı şebekelerde kullanılır hale gelir. Bu da ihtiyacı olan kamu kurum ve kuruluşlarının kriz anlarında sesli görüşme yapabilmesini sağlar. Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, dünyada hiçbir ülkenin kriz anlarında yoğun talebi karşılayabilecek bir telefon şebeke altyapısına sahip olmadığını vurguladı.

"GSM operatörleri neden çöktü? İTÜ'de görevli akademisyen anlattı" haberi, 27 Eylül 2019 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan GSM operatörleri neden çöktü? İTÜ'de görevli akademisyen anlattı haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. GSM operatörleri neden çöktü? İTÜ'de görevli akademisyen anlattı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 15 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:31 Fransa-İsrail Maçında Kavga Çıktı: Taraftarlar Karıştı!
  2. 00:14 Rojin Kabaiş'in Otopsi Raporu Açıklandı: Ölüm Nedeni Belli Oldu!
  3. 00:11 Sağanak, Kar ve Soğuk Dalga Kapıda! Saat Verildi!
  4. 00:08 Mauro Icardi’ye Arjantin'de Gözaltı Şoku!
  5. 00:00 250 Yıllık Pastane Zinciri Çöküşte! Yüzlerce Çalışan Belirsizlik İçinde!
  6. 00:00 Ünlü pizza zinciri iflas bayrağını çekti: Şubeler tehlikede! Sektörde krizin ayak sesleri!
  7. 23:58 Fransa İsrail maçında olay çıktı: Taraftarlar birbirine girdi
  8. 23:57 Numan Kurtulmuş: Kıbrıs Adası'nda iki toplumlu bir seçenekten başka hiçbir seçim yolu kalmamıştır
  9. 23:54 Bakan Tunç Almanya Büyükelçisi Katharina Sorg ile bir araya geldi!
  10. 23:50 111 kişiye mezar olan binanın müteahhidi: 'Bina 5.5-6 şiddetinde deprem öngörülerek yapıldı'
  11. 23:47 CHP Sözcüsü Yücel'den mesaj: 'Dayanışmayı sonuna kadar sürdüreceğiz'
  12. 23:42 İsrail, Batı Şeria'da bir Filistinlinin evini yıktı
  13. 23:36 Gazze'de can kaybı 43 bin 736’ya yükseldi!
  14. 23:34 Kazada ölen üniversiteli Mehmet, okul masrafları için motokuryelik yapıyormuş
  15. 23:31 Dünyanın en büyük mercanı bulundu
  16. 23:28 Bakan Yerlikaya: 'Afrika kıtası ile tecim hacmimiz 2023 senesinde 37 milyar dolara ulaşmıştır'
  17. 23:25 Bakan Yumaklı: 'Tarımsal ihracat rakamımızı 31 milyar dolara çıkardık'
  18. 23:13 Wanda Nara'dan Mauro Icardi Açıklaması: Basına Çağrı
  19. 23:06 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile bir araya gelmiş bulundu
  20. 22:57 Son 30 yılda vakalar iki katına çıktı! Dünya genelinde 800 milyon kişi bu hastalıktan etkileniyor
Yaşam Haberleri